Τετάρτη 6 Απριλίου 2022

ΥΠΕΞ: Personae non gratae κηρύχθηκαν 12 Ρώσοι διπλωμάτες! Ρωσική πρεσβεία: Η ενέργεια αυτή δεν θα μείνει χωρίς συνέπειεςΣύμφωνα με την ανακοίνωση, οι 12 Ρώσοι διπλωμάτες κηρύχθηκαν ανεπιθύμητοι σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης για της Διπλωματικές Υποθέσεις του 1961 και της Σύμβασης της Βιέννης για τις Προξενικές Υποθέσεις του 1963.

Ο Υπηρεσιακός Γενικός Γραμματέας ενημέρωσε νωρίτερα σήμερα τον Ρώσο πρέσβη σχετικά με την απόφαση αυτή.

Η εξέλιξη έγινε γνωστή καθώς οι εικόνες φρίκης στη Μπούτσα έχουν προκαλέσει αποτροπιασμό στη διεθνή κοινότητα, ωθώντας κυβερνήσεις να σφίξουν ακόμη περισσότερο τον κλοιό των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Ρωσική πρεσβεία: Η ενέργεια αυτή δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες

Κ. Μητσοτάκης: Αυξάνεται η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη

  Αναθεωρείται το χρονοδιάγραμμα της απολιγνιτοποίησης υπό το βάρος της ενεργειακής κρίσης

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
echrysanthopoulou@naftemporiki.gr

Την αναθεώρηση του χρονοδιαγράμματος της απολιγνιτοποίησης υπό το βάρος της ενεργειακής κρίσης και της ανάγκης διασφάλισης της επάρκειας εφοδιασμού παράλληλα με προσπάθεια απεξάρτησης από το φυσικό αέριο εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας κατά την τελετή εγκαινίων του φωτοβολταϊκού πάρκου 204 MW των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, λόγω της συγκυρίας όλες οι χώρες της Ευρώπης τροποποιούν τα σχέδια ενεργειακής μετάβασής τους και το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα.

Η μάχη του οχυρού "ΙΣΤΙΜΠΕΗ" (6,7/4/1941)

http://roykoymoykoy.blogspot.gr/

     Το Oχυρό ''ΙΣΤΙΜΠΕΗ'' αποτελούσε τμήμα του συγκροτήματος των Οχυρών της Μακεδονίας. Η δύναμη του Οχυρού ήταν 10 Αξκοί και 300 Οπλίτες. Ο διαθέσιμος οπλισμός ήταν 2 πυροβόλα των 75 χιλ. , 1 αντιαρματικό των 37 χιλ. , 1 αντιαεροπορικό των 20 χιλ., 2 όλμοι των 81 χιλ. , 26 πολυβόλα, 9 οπλοπολυβόλα και 17 βομβιδοβόλα. Επιπλέον ο ατομικός οπλισμός των ανδρών. Το Οχυρό ''ΙΣΤΙΜΠΕΗ'' είχε 30 επιφανειακά έργα και 2.297 μ. υπογείων στοών, που αποτελούσαν ένα στεγανό σύνολο.
    Στις 05.15 της 6ης Απριλίου 1941, τα γερμανικά στρατεύματα που βρίσκονταν στη Βουλγαρία, χωρίς να τηρηθούν τα συνήθη διπλωματικά έθιμα του τελεσιγράφου και της παροχής προθεσμίας προς απάντηση, εισέβαλαν στο ελληνικό έδαφος. Άρχισε ο βομβαρδισμός του Οχυρού ''ΙΣΤΙΜΠΕΗ'' με πυροβολικό διαφόρων διαμετρημάτων, ενώ συγχρόνως πυροβόλα ευθυτενούς τροχιάς, ταγμένα επί της μεθορίου, σε αποστάσεις 250 έως 600 μέτρων από αυτή, έβαλαν εναντίον των φατνωμάτων των πολυβολείων.

Ας αφουγκραστούμε τους υπερασπιστές των Οχυρών της Μακεδονίας μας….

 http://roykoymoykoy.blogspot.gr/

Αντγος (εα ) Θεόκλητος Ρουσάκης

Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ (6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1941) (2)Το εστειλε ο Θεόδωρος Βλαχοπάνος

Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ (6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1941) (1)


Το εστειλε ο Θεόδωρος Βλαχοπάνος

ΣΤΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ ΟΧΥΡΑ

ΕΠΕΤΕΙΑΚΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ


Νικόλαος Ι. Μέρτζος
Πρώην Πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών 
    Μέσα στην ομορφιά της Άνοιξης, ο Απρίλης μήνας εκφράζει την κοσμοαντίληψη των Ελλήνων: Ωσαννά, προδοσία, Θεία Πάθη, Επιτάφιος, Ανάσταση.
    Δεν είναι μύθος. Είναι πίστη. Και συμβαδίζει με την Ιστορία των Ελλήνων.
    Έστησε ο έρωτας χορό με τον ξανθόν Απρίλη
    Μάγεμα η Φύσις κι όνειρο.
    Όποιος πεθαίνει σήμερα, χίλιες φορές πεθαίνει.
    Τότε, ωστόσο, οι Έλληνες αποφασίζουν και πεθαίνουν. Στο Μεσολόγγι πρώτα. Και έναν αιώνα αργότερα στα Μακεδονικά Οχυρά.
    6 Απριλίου 2020 σήμερα. Τέτοια μέρα ακριβώς, πριν 79 κιόλας χρόνια, η Ιστορία στάθηκε ευλαβής στα Μακεδονικά Οχυρά. Οφείλουμε να υποκλιθούμε και να την ξαναθυμηθούμε. Στους χαλεπούς καιρούς μας διδάσκει, εμπνέει και δείχνει τον δρόμο των Ελλήνων. Τώρα η Ελλάδα μάχεται για να σωθεί και ο ελληνικός Λαός καταβάλλει βαρύτατο οικονομικό τίμημα. Αλλά είναι διχασμένος. Τότε, η Ελλάδα γνώριζε ότι δεν υπήρχε πλέον σωτηρία.