Δευτέρα 18 Απριλίου 2022

Η Τουρκία βομβαρδίζει θέσεις Κούρδων στο βόρειο Ιράκ έχοντας τη δυτική σιωπή εξασφαλισμένη


 

Μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs) των ένοπλων δυνάμεων της Τουρκίας έπληξαν στρατόπεδα, υπόγειες στοές, κρησφύγετα και αποθήκες πυρομαχικών κούρδων αυτονομιστών ανταρτών στο βόρειο Ιράκ, δήλωσε ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ χθες Κυριακή, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Δεν έχει αναφερθεί καμία δήλωση ενόχλησης και καταδίκης από το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους…

Σύμφωνα με τον κ. Ακάρ, στην επιχείρηση συμμετέχουν επίσης μονάδες των ειδικών δυνάμεων της Τουρκίας, που «εισήλθαν» στο Ιράκ. Οι στόχοι βρίσκονται στις περιοχές Μετίνα, Ζαπ και Αβασίν-Μπασιάν του βόρειου Ιράκ, πάντα σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η option της 4ης Belh@rra στις σκέψεις του ΠΝ και γιατί επανέρχεται στον σχεδιασμό μαζί με τον high risk εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟΗ option της τέταρτης FDI, ενώ βρισκόταν στην άκρη των πλάνων του Πολεμικού Ναυτικού-αν και πάντοτε το ναυτικό Επιτελείο ήθελε τέσσερις νέες φρεγάτες- έχει επανέλθει για τα καλά στις συζητήσεις που γίνονται και αφορούν τον σχεδιασμό του αύριο του όπλου.

  • Μάλιστα επιτελείς σημειώνουν ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα, με τα οποία πρέπει να χτιστεί το αύριο του στόλου, κανείς δεν μπορεί ν’ αποκλείσει το πλάνο που το Πολεμικό Ναυτικό του αύριο θα πορευτεί με τέσσερις Belh@rra, τέσσερις εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ και τέσσερις νέες κορβέτες, άγνωστο έως τώρα ποιου τύπου. Οποιοδήποτε άλλο μεταχειρισμένο μοντέλο που έχει αποσυρθεί από φίλιο Πολεμικό ναυτικό έχει απορριφθεί από το ναυτικό Επιτελείο, ενώ οι φρεγάτες «Μ» της Ολλανδίας απομακρύνονται όλο και περισσότερο περίπου στο 2027…

Κύπρος: Πρώτη προτεραιότητα τα νέα Αντιαεροπορικά, αποκλειστική συνέντευξη του Υπουργού Άμυνας Χαράλαμπου Πετρίδη

 


 

Τα δυο κράτη του ελληνισμού, Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται στο διαρκές στόχαστρο της αναθεωρητικής και επεκτατικής τουρκικής πολιτικής. Η αμυντική πολιτική και η αμυντική θωράκιση αποτελούν κεντρικά ζητήματα τα οποία πραγματεύεται το DefenceReview.gr.

Δεδομένων των καίριων εξελίξεων στη Κύπρο τόσο σε επίπεδο εξοπλιστικών προγραμμάτων όσο και με αφορμή τα όσα ανυπόστατα γράφθηκαν περί της προοπτικής παραχώρησης ρωσικών οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία αποφασίζουμε να επισκεφτούμε τη Κύπρο.

Για τρίτη φορά (η 1η ήταν πέρσι την Άνοιξη και η δεύτερη στα πλαίσια της άσκησης «ΝΙΚΗΤΗΣ – ΔΗΜΗΤΡΑ» όπου κάναμε και το πρώτο αφιέρωμα στα νεοαποκτηθέντα αυτοκινούμενα πυροβόλα NORA) πραγματοποιούμε ένα ακόμη πολυήμερο οδοιπορικό στη Κυπριακή Δημοκρατία.

Προσκλητήριο Φρουράς στους Προμαχώνες των Ελεύθερων Πολιορκημένων (Podcast,Video)

 


 Στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για την Έξοδο του Μεσολογγίου, το ΓΕΕΘΑ ετοίμασε ένα ηχητικό αφιέρωμα στη Δεύτερη Πολιορκία της Ιεράς Πόλεως, από τον Απρίλιο του 1825 μέχρι τις 10 Απριλίου του 1826, οπότε και πραγματοποιήθηκε η Ηρωική Έξοδος.

Το podcast έχει τον τίτλο «Προσκλητήριο Φρουράς στους Προμαχώνες των Ελεύθερων Πολιορκημένων» και υπενθυμίζει τα συγκλονιστικά γεγονότα εκείνης της εποχής, μέσα από τα οποία αναδείχθηκε το ασύλληπτο μέγεθος της αυτοθυσίας των γενναίων Υπερασπιστών της Ιεράς Πόλεως.

Στην ηχογράφηση του δέκατου τέταρτου podcast του ΓΕΕΘΑ αποδέχτηκε την πρόσκληση να συμμετέχει ο γνωστός δημοσιογράφος και παρουσιαστής Νίκος Αλιάγας, ο οποίος καταγόμενος και αυτός από την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου απήγγειλε με τον δικό του μοναδικό και γλαφυρό τρόπο τα συγκινητικά ιστορικά τεκμήρια.

Πολιτικοί, «την Πατρίδα, σαν τα μάτια σας!..»

 


    Γράφει ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος*

                           

    Πολιτικοί  επιστήμονες, κοινωνιολόγοι, φιλόσοφοι και μαζί οι ελεύθερα σκεπτόμενοι απανταχού της γης απλοί πολίτες και η αντικειμενικά διακείμενη παγκόσμια κοινή γνώμη, θεώρησαν και θεωρούν τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, που γεννήθηκε στην αρχαία Ελλάδα και στο πέρασμα των αιώνων υιοθετήθηκε ως επιθυμητά κυρίαρχο πολίτευμα στις περισσότερες χώρες του πλανήτη, ως το πολιτικό σύστημα που αγγίζει την τελειότητα.

     Είναι, όμως, το δημοκρατικό πολίτευμα ταυτόχρονα ευαίσθητο και εύθραυστο.....

    Στο ση
μερινό μου άρθρο θα καλέσω την προσοχή σας στην διαπιστωμένη απανταχού της γής πραγματικότητα ότι στα δημοκρατικά πολιτεύματα υπάρχουν οι γνωστές εκείνες δομές που χαρακτηρίζονται ως «Πολιτικά Κόμματα».