Τρίτη 19 Απριλίου 2022

Η εικόνα αλυτρωτισμού της Τουρκίας προκαλεί ανησυχία

 


Οι δημοσκοπήσεις αποτελούν χρήσιμα εργαλεία για την καλύτερη κατανόηση των πολιτικών εξελίξεων. Μας προσφέρουν πληροφορίες για τάσεις και προτιμήσεις ενός ευρύτερου κοινού. Στις χώρες όπου οι κυβερνήσεις εκλέγονται με δημοκρατικές εκλογές, οι σφυγμομετρήσεις αποτελούν σημαντικό πολιτικό βαρόμετρο. Ιδιαίτερα δημοφιλείς είναι οι δημοσκοπήσεις για τη δημοτικότητα των πολιτικών κομμάτων. Όμως το φάσμα των θεμάτων που καλύπτουν οι δημοσκόποι είναι πολύ πιο μεγάλο.

Το Ίδρυμα Friedrich Ebert (FES) παρουσίασε πρόσφατα μια έρευνα με τίτλο «2022 Security Radar», η οποία καταγράφει τις απόψεις της κοινής γνώμης σε 14 κράτη, ανάμεσά τους και στην Τουρκία, σε βασικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

Πώς μπορεί η Ελλάδα να κερδίσει από συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας για F-16

 


 


Μια νέα καμπάνια της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ βρίσκεται προ των πυλών, με αντικείμενο την απαγόρευση πώλησης στην Τουρκία 40 καινούργιων μαχητικών F-16 της πιο προηγμένης έκδοσης (Block 70/72 – τα ελληνικά F-16V), μαζί με συλλογές αναβάθμισης άλλων 80 της τουρκικής αεροπορίας. Σ’ αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με την ανάγκη εκπόνησης εναλλακτικής στρατηγικής, ένα σχέδιο Β, σε μία ενδεχόμενη συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας.

Εφόσον η βούληση της αμερικανικής κυβέρνησης στο ανώτατο επίπεδο είναι εκπεφρασμένη υπέρ της ικανοποίησης του τουρκικού αιτήματος, αφενός δεν πρέπει να αφεθεί τίποτα στην τύχη, αφετέρου ελληνικός στόχος δεν πρέπει να είναι αμιγώς η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη χρονική καθυστέρηση. Διότι αυτό συνιστά ηττοπαθή στρατηγική.

Οριστικό, η μάχη των μαχών ξεκίνησε: Πολύ μεγάλο μέρος του ρωσικού στρατού είναι πλέον αφοσιωμένο στην επίθεση εναντίον του Ντονμπάς

  


Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν την επίθεσή τους εναντίον της ανατολικής Ουκρανίας, που βομβαρδίζουν με σφοδρότητα, συνεχίζοντας παράλληλα να εξαπολύουν πλήγματα στο δυτικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα, 54η ημέρα του πολέμου, οι ουκρανικές αρχές.

«Μπορούμε τώρα να επιβεβαιώσουμε ότι τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν τη μάχη για το Ντονμπάς, για την οποία προετοιμάζονταν εδώ και καιρό. Πολύ μεγάλο μέρος του συνόλου του ρωσικού στρατού είναι πλέον αφοσιωμένο στην επίθεση αυτή», τόνισε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram.

Η 4η Belh@rra σίγουρα ενισχύει την δύναμη του στόλου αλλά δεν αρκεί: Οι «μνηστήρες» επανέρχονται για κορβέτες και ΜΕΚΟ

 

Οι Ολλανδικές φρεγάτες τύπου S είναι οι περισσότερες κύριες μονάδες επιφανείας στο Πολεμικό Ναυτικό και όπως φαίνεται, παρά τα 40+ χρόνια τους, ορισμένες εξ αυτών θα παραμείνουν σε ενεργό υπηρεσία ίσως και έως τα τέλη της δεκαετίας που διανύουμε… Πηγή εικόνας: Πολεμικό Ναυτικό.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Η option της 4ης φρεγάτας Belh@rra δεν αποκλείεται ν’ αποτελεί την λύση, όχι ενίσχυσης αλλά ανάγκης, ειδικά αν τα δημοσιονομικά δεδομένα δεν επιτρέψουν την άμεση παραγγελία των τεσσάρων κορβετών.

Αυτό επισημαίνουν πηγές μας, ότι θ’ αποτελούσε το πιο δύσκολο σενάριο πάνω στο οποίο θα ήταν υποχρεωμένο το Πολεμικό Ναυτικό να σχεδιάσει την «επόμενη» μέρα, αντιμετωπίζοντας τεράστιες σύγχρονες απειλές ασφαλείας κυρίως στην περιοχή της Μεσογείου.

Σίγουρα, σημειώνουν στρατιωτικές πηγές, ότι το ιδανικό σχέδιο για το μέλλον είναι οι τέσσερις Belh@rra ν’ αποτελούν τις πρώτες νέες κύριες μονάδες επιφανείας.

Γιάννης Μάζης: Προς ολοκληρωτικό πόλεμο ΗΠΑ-Ρωσίας μέχρι τελευταίου Ουκρανού.Φοβάμαι χρήση πυρηνικών