Τετάρτη 4 Μαΐου 2022

Η Ρωσία «χτύπησε» αποθήκη με Bayraktar και όπλα από τις ΗΠΑ στην Οδησσό και ανεβάζει τους τόνους εναντίον του Ισραήλ

 


 

Ρωσικοί πύραυλοι υψηλής ακριβείας έπληξαν κέντρο επιμελητείας σε στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στην Οδησσό, το οποίο χρησιμοποιούνταν για την παράδοση οπλισμού που προσφέρεται από τη Δύση στο Κίεβο, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Υπόστεγα, στα οποία βρίσκονταν μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2, καθώς και πύραυλοι και πυρομαχικά από τις ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες, καταστράφηκαν», αναφέρεται στη δήλωση.

Χθες, Δευτέρα, το βράδυ, ο κυβερνήτης της Οδησσού Μαξίμ Μαρτσένκο έγραψε στο Telegram πως επίθεση με ρουκέτες πραγματοποιήθηκε εναντίον της Οδησσού, με αποτέλεσμα να υπάρχουν νεκροί και τραυματίες.

Εντείνονται οι πιέσεις των ΗΠΑ προς την Ελλάδα για τους S-300


Το ΝΑΤΟ καλύπτει την αντιαεροπορική ομπρέλα της Σλοβακίας με αμερικανικής προέλευσης αντιαεροπορικά συστήματα τη στιγμή που εντείνονται οι πιέσεις προς την Ελλάδα.

του Χρήστου Μαζανίτη

Την περασμένη Τρίτη, 26 Απριλίου, στην αμερικανική αεροπορική βάση του Ramstein (Ραμστάιν) της Γερμανίας συγκεντρώθηκαν οι 40 υπουργοί άμυνας που διατηρούν φιλικούς και συμμαχικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ εντός κι εκτός ΝΑΤΟ, κατόπιν πρωτοβουλίας του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν και του Αμερικανού Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγό Μαρκ Μίλεϊ.

Ο φθηνός τρόπος να πάρει η Ελλάδα το πάνω χέρι στο Αιγαίο

  


Είχαμε σε παλαιότερα άρθρα αναφερθεί στις δραστικές αλλαγές που έρχονται στη γεωγραφία της ισχύος από τη μονομαχία των πλεγμάτων αντιπρόσβασης και άρνησης περιοχής (A2/AD), που αναπτύσσουν η Κίνα και η Ρωσία, με τις προσπάθειες των ΗΠΑ να διασπάσουν τα πλέγματα αυτά. Επίσης, είχαμε εξετάσει πως παρόμοια συστήματα μπορεί να θωρακίσουν αποφασιστικά τη χώρα μας με χαμηλό κόστος έναντι της τουρκικής στρατιωτικής απειλής, για την ακρίβεια η Ελλάδα να έχει το πάνω χέρι στο Αιγαίο.

Τόσο τα πλέγματα αντιπρόσβασης και άρνησης περιοχής, όσο και τα συστήματα που αποσκοπούν να τα διαπεράσουν, βασίζονται σε σημαντικό βαθμό σε “μεταλλαγμένα” συστήματα πυροβολικού, με πρωτοφανείς ικανότητες όσον αφορά το βεληνεκές, την ακρίβεια πλήγματος και τη φονικότητα.

Καλεντερίδης: Έτσι θα στείλουμε την τουρκική ναυαρχίδα στον βυθό του Αιγαίου

  

Στην προηγούμενη εκπομπή ΖΟΟΜ! O Σάββας Καλεντερίδης σχολίασε την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο με την οποία οι ΗΠΑ πήραν ίσες αποστάσεις για αυτό το καυτό ζήτημα.
Παράλληλα σχολίασε ανέγνωσε άρθρο του Γρηγορίου Ρουμπάνη στη Ναυτεμπορική με τίτλο «Όταν φεύγουν τα “κακά” όπλα οι Γκρίζοι Λύκοι χαίρονται», το οποίο αναφέρεται στις πιέσεις των ΗΠΑ προς την Ελλάδα για αποστολή στην Ουκρανία αντιαεροπορικών συστημάτων, τα οποία ήταν αυτά που ενεργοποιήθηκαν λόγω της τουρκικής προκλητικότητας.