Παρασκευή 6 Μαΐου 2022

Μάζης: Δεν ξέρω πόσο θα κοστίσει σε αίμα ο στόχος Πούτιν μιας περίκλειστης περιοχής στην Ουκρανία

 

Γιατί η Αμερική δεν αποδοκιμάζει δημόσια την Τουρκία για τις προκλήσεις στο Αιγαίο; Η “βαριά ευθύνη” του κ. Μπάιντεν

 


Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal

Προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην Ουάσιγκτον η παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο. Και συμβαίνει αυτό, το γνωρίζουμε, ακόμα και αν η αμερικανική κυβέρνηση δεν καταδικάζει δημόσια και με σαφήνεια την τουρκική παραβατικότητα και προκλητικότητα.

Στο παρασκήνιο, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έκαναν γνωστή την αντίθεσή τους στις παράνομες υπερπτήσεις καθώς θεωρούνται προκλητικές ενέργειες εναντίον της Ελλάδας.

Η υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ, που πρόσφατα είχε προκαλέσει το εθνικό αίσθημα με τις δηλώσεις της στην Ελλάδα και την Κύπρο, δήλωσε πρόσφατα στην συνάδελφο Λένα Αργύρη και στην ΕΡΤ ότι προφανώς οι παραβιάσεις και οι υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά είναι προκλητικές και δεν τις στηρίζουμε. Η δήλωση της αυτή, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ισχύει απόλυτα.

Η Άγκυρα πήγε ταμείο για να εξαργυρώσει: Ζητά ανταλλάγματα για την “μεσολάβηση” της στο Ουκρανικό- Πρώτο πιάτο το κυπριακό φυσικό αέριο

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με στρατιωτικούς. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία
 

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Αν και τα Ηνωμένα Έθνη ήταν εν πολλοίς  εξαφανισμένα από της έναρξης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η επανεμφάνιση του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού στο προσκήνιο συνδέθηκε με προσωπική παρέμβαση του στον συνεχιζόμενο πόλεμο.

Όπως είναι γνωστό, αυτή η παρέμβαση έγινε μέσω Άγκυρας. Καθοδόν προς Μόσχα και Κίεβο, που είναι τα εμπλεκόμενα εμπόλεμα  μέρη, ο Αντόνιο Γκουτέρες επέλεξε να σταθμεύσει στην Άγκυρα. Και το έκανε για να δώσει τις «ευλογίες» του στον «μεσολαβητικό» ρόλο της κατοχικής δύναμης στο Ουκρανικό.

Η παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στα παλάτια του Ερντογάν σφράγισε τον τουρκικό ρόλο  και μετά τον τέλος του πολέμου.