Σάββατο 7 Μαΐου 2022

Το πάνε φιρί φιρί! Από Κεσάνη και Ντάλαμαν τα νέα τουρκικά UAV θα απειλούν Αιγαίο-Έβρο


 Απαιτείται βούληση της πολιτικής ελίτ της χώρας μας όμως, να καταρρίπτουμε κάθε τουρκικό UAV που θα κάνει υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά μη αναμένοντας το “πράσινο φως” από κανέναν σύμμαχο

Επιβεβαίωση παλαιότερου άρθρου μας για επιθετικές κινήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που φέρονται να υλοποιούνται κατά της ελληνο-τουρκικής παραμεθορίου, με μεταστάθμευση τουρκικών εξοπλισμένων με πυραύλους μη επανδρωμένων οχημάτων UAV Bayraktar TB2 στο αεροδρόμιο της Κεσάνης στην Ανατολική Θράκη.

Κύπρος: Προσδοκία για αίσια κατάληξη του ζητήματος της ολικής άρσης του αμερικανικού εμπάργκο όπλων

 


Στο θέμα της ενδεχόμενης ολικής άρσης του αμερικανικού εμπάργκο όπλων που ισχύει έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρεται σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου.

Όπως σημειώνεται, όσον αφορά το ενδεχόμενο ολικής άρσης του αμερικανικού εμπάργκο έγινε αναφορά σε δύο χωριστές έννοιες:

Πρώτον, η θεσμική διαδικασία προς εξέταση του θέματος πρόκειται να ξεκινήσει χωρίς βεβαίως να προκαταλαμβάνεται το αποτέλεσμα των εσωτερικών διαδικασιών των ΗΠΑ.

FSRU Αλεξανδρούπολης και επιστροφή από τη Βουλγαρία των εκκλησιαστικών θησαυρών Εικοσιφοίνισσας και Τιμίου Προδρόμου

 

 

Έγιναν στις 3 Μαΐου τα εγκαίνια της κατασκευής του FSRU Αλεξανδρούπολης συνολικού κόστους 380 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 166,7 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από ευρωπαϊκούς πόρους του ΕΣΠΑ (https://energypress.gr 3/5/2022), ενώ σε σχέση με την δανειοδότηση του έργου η Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ) ενέκρινε χρηματοδότηση ύψους 300 εκατ. ευρώ (https://energypress.gr 13/1/2022).

Με δεδομένη πλέον την χρηματοδότηση από κονδύλια της ΕΕ και δάνεια του FSRU  Αλεξανδρούπολης όπου θα φτάνει το αμερικανικό LNG  με πλοία Ελλήνων εφοπλιστών και εξασφαλισμένη την πώλησή του στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης οι ΗΠΑ ολοκληρώνουν το στρατηγικό τους σχέδιο που στόχο έχει να απεξαρτηθούν οι εν λόγω χώρες και η ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο και βέβαια να εξαρτηθούν πλήρως από το αμερικανικό LNG.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η κλιμάκωση των ρωσικών επιθέσεων και η κίνηση Πούτιν στις 9 Μαΐου

 Επίσημη κήρυξη πολέμου;

Τις τελευταίες ημέρες διακινείται έντονα  το σενάριο που θέλει τον Βλαντιμίρ Πούτιν να κηρύττει την επίσημη έναρξη του πολέμου ενάντια στην Ουκρανία κατά την εκφώνηση της εορταστικής του ομιλίας ανήμερα της 9ης Μαΐου.

Η Μόσχα επιμένει προς το παρόν να μιλά για «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία και όχι για πόλεμο.

Η επίσημη κήρυξη πολέμου θα μπορούσε να ενισχύσει τη δημοτικότητα του Ρώσου προέδρου στο εσωτερικό της χώρας του.

Β. Κορέα: Νέο βαλλιστικό πύραυλο εκτόξευσε ο Κιμ

 

 

Πύραυλο «άγνωστου τύπου» εκτόξευσε σήμερα η Βόρεια Κορέα, όπως μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yonhap, με τον στρατό της Νότιας Κορέας να εκτιμά ότι πρόκειται για βαλλιστικό πύραυλο.

 Την ίδια εκτίμηση διατύπωσε και το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας με ανάρτηση στο Twitter. 

Την Τετάρτη η Βόρεια Κορέα είχε εκτοξεύσει έναν άλλο πύραυλο προς τη θάλασσα στα ανοικτά των ανατολικών της ακτών, αφού η Πιονγκγιάνγκ δεσμεύθηκε να αναπτύξει τις πυρηνικές της δυνάμεις “με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα”.

Tα ψέματα των ρωσικών ΜΜΕ για την εισβολή στην Ουκρανία: Τι “είδαν” οι New York Times

 


 Για τους πολίτες των δυτικών χωρών, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μεταδόθηκε στα ΜΜΕ ως μια σειρά από σκληρές επιθέσεις, οι οποίες χαρακτηρίζονταν όμως και από σημαντικά στρατηγικά λάθη.

Στη ρωσική τηλεόραση, ωστόσο, κάποια γεγονότα παρουσιάστηκαν ως θετικές εξελίξεις και η ερμηνεία τους αυτή διαμορφώθηκε μέσω απόψεων αλλά και ψευδών πληροφοριών.

Μεγάλη μερίδα των ρωσικών κρατικών ΜΜΕ ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από το Κρεμλίνο, με την κρατική τηλεόραση να λειτουργεί ως φερέφωνο της κυβέρνησης. Μια κάλυψη των γεγονότων που να έχει επικριτικό χαρακτήρα, έχει ποινικοποιηθεί.

Μάλιστα, τα περίπλοκα και μερικές φορές αντιφατικά αφηγήματα της ρωσικής τηλεόρασης σε ό,τι αφορά τον πόλεμο, δεν στοχεύουν απλώς στο να πείσουν τους πολίτες ότι η δική τους εκδοχή είναι η σωστή, σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα παραπληροφόρησης. Είναι εξίσου συχνό να προσπαθούν να προκαλέσουν σύγχυση στους τηλεθεατές και να σπείρουν τη δυσπιστία ώστε να μην είναι σίγουροι για το τι να πιστέψουν.

Ποιες είναι οι προσδοκίες της Ελλάδος και της Κύπρου από την “τετραμερή” με το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες

  Κύριο άρθρο της εφημερίδας ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Την ερχόμενη Δευτέρα, 9 Μαΐου, την Ημέρα της Ευρώπης, θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδος, της Κύπρου και του Ισραήλ με την πρόσθεση του ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ενόψει της τετραμερούς αυτής συνάντησης, της γνωστής 3 συν 1, όπως αναφέρεται συχνά-πυκνά στον δημόσιο λόγο, έχει γίνει γνωστό ότι Αθήνα και Λευκωσία έχουν συντονιστεί.

Υπήρξε μια τηλεφωνική συνεννόηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών, Ελλάδος και Κύπρου, Νίκου Δένδια και Γιαννάκη Κασουλίδη, κυρίως σε σχέση με τα θέματα, που θα πρέπει να τεθούν προς συζήτηση, ως στοιχείων, που θα εγερθούν στη διάρκεια της διαδικτυακής συνάντησης.