Δευτέρα 9 Μαΐου 2022

P-3B Orion: Το 2023 ξεκινά η παράδοση των αναβαθμισμένων αεροσκαφών - Πότε θα ολοκληρωθεί

 


 Η ανάπτυξη του λογισμικού ΜΙΜS, καθώς και ο εργαστηριακός έλεγχος μέσω προσομοίωσης έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς εντός χρονοδιαγράμματος, τόνισε ο υπουργός Άμυνας.


«Η έναρξη παραλαβών των Εκσυγχρονισμένων Μέσης Ζωης (ΕΜΖ) αεροσκαφών ναυτικών επιχειρήσεων (ΑΦΝΕ) P-3B Orion είναι προγραμματισμένη εντός του 2023 και εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί εντός δύο έως τριών ετών», γνωστοποίησε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου, Απόστολος Πάνας, Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης, Ευαγγελία Λιακούλη, Γιώργος Αρβανιτίδης ,Ιλχάν Αχμέτ, Χρήστος Γκόκας, Ανδρέας Πουλάς και Γιώργος Φραγγίδης με θέμα «Αναβάθμιση των πέντε (5) αεροσκαφών P-3B Orion του Πολεμικού Ναυτικού».

Ο James Callaghan, οι 8,500 Τ/κ στη βάση Ακρωτηρίου, ο Πανίκος Δημητρίου και τα «ηττημένα μυαλά»

 

 



γράφει η Φανούλα Αργυρού*

Το 1975 στις ενδοκοινοτικές συνομιλίες που είχαν επαναρχίσει με πρωταγωνιστές τους Γλ. Κληρίδη και Ρ. Ντενκτάς, ο τελευταίος αρνήθηκε να συζητήσει την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους επιμένοντας ότι το θέμα τους ήταν ‘πολιτικό’ παρά ανθρωπιστικό. Απαίτησε από τη Βρετανία, (όπως και η Τουρκία επισταμένα από το Σεπτέμβριο του 1974) να στείλει στην Τουρκία όλους τους Τουρκοκύπριους (ακριβής αριθμός 8,500 σύμφωνα με τα βρετανικά έγγραφα) που είχαν καταφύγει στη βρετανική βάση Ακρωτηρίου. Και ξεκαθάρισε ότι αυτοί θα επέστρεφαν στη συνέχεια στα κατεχόμενα.

Τελικά, στις 15 Ιανουαρίου 1975 ο τότε Εργατικός Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας,   ο πολύς James Callaghan,  αποφάσισε μονομερώς, να δεχθεί το τουρκικό αίτημα και σε συνεργασία με τους Τούρκους  τους έστειλε αεροπορικώς στην Τουρκία (Άδανα)  (με τουρκικά αεροπλάνα).

Η 9η Μαΐου και το κόστος του πολέμου

 



Του Μιχάλη Ψύλου
psilosm@naftemporiki.gr


Τι θα ανακοινώσει σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία; Πόλεμο ή ειρήνη; Το ερώτημα αυτό διατυπώνεται από το σύνολο του διεθνούς Τύπου, καθώς τα ρωσικά άρματα μάχης θα διασχίζουν την Κόκκινη Πλατεία, στην καθιερωμένη παρέλαση για την 77η επέτειο της «Ημέρας της Νίκης» και της ήττας της Ναζιστικής Γερμανίας, στον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η εντυπωσιακή πρόβα της στρατιωτικής παρέλασης, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, προδιαθέτει για μεγάλη επίδειξη δύναμης, όπως λένε στην «Ναυτεμπορική», ξένοι δημοσιογράφοι στη ρωσική πρωτεύουσα. Χιλιάδες στρατιώτες, τανκς, τεθωρακισμένα οχήματα και  οι υπερσύγχρονοι εκτοξευτές πυραύλων Tornado-G, ενώ στον αέρα θα υπερίπτανται  77 μαχητικά αεροσκάφη, όσα και τα χρόνια από το τέλος του πολέμου. Αναμέσα τους θα είναι και «αεροσκάφος της ημέρας της κρίσης»- μια ειδική κατασκευής του Ilyushin II-80, από το οποίο ο πρόεδρος της Ρωσίας μπορεί να κυβερνά τη χώρα του από αέρος, σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου.

Μια νηφάλια κριτική στις αντιρρήσεις Ελλήνων «ειρηνόφιλων»...

 


     Γράφει ο Καθηγητής

Γιώργος Πιπερόπουλος


   


  Άκουσα και διάβασα και ειλικρινά βαθύτατα λυπάμαι καθώς αυτά δεν είναι λάθεμένες αναφορές ούτε δυστυχώς και «fake news», ότι στην συνεργασία επιστημόνων από 3 Ελληνικά ΑΕΙ, και συγκεκριμένα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας  με την Ε.Α.Β. (Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία) για την κατασκευή και παραγωγή στην Πατρίδα μας ελληνικής έμπνευσης “μη-επανδρωμένου-τηλεκατευθυνόμενου drone” κάθετης απογείωσης και προσγείωσης έχει ασκηθεί υπάρχει σθεναρή κριτική και πολλές αντιθέσεις και αντιρρήσεις από Έλληνες «ειρηνόφιλους».