Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

Μία περίεργη «απαίτηση» Τουρκίας για αγορά γης στην Κύπρο το 1942!
γράφει η Φανούλα Αργυρού*

Στο Πέργαμος για… αεροδρόμιο «νεαρών Τούρκων»!

Σε μια πολύ περίεργη και ανορθόδοξη «απαίτηση» προέβη η Τουρκία  εντός του 1942 προς τον Βρετανό αποικιακό  Κυβερνήτη της νήσου μας.

Ο Τούρκος Πρόξενος στην Κύπρο προσέγγισε τον τότε Κυβερνήτη της αποικίας (1942)  και ζήτησε την … «έγκρισή» του εκ μέρους του Τουρκικού Ερυθρού Σταυρού  ή της Τουρκικής Αεροναυτικής Εταιρείας για αγορά ακίνητης περιουσίας που περιελάμβανε γεωργική γη, σπίτια και δέντρα που ανήκαν σε ένα Μουσουλμάνο Κύπριο από το χωριό Πέργαμο. Η γη που ζητούσε για αγορά ο Τούρκος Πρόξενος ήταν μια έκταση  των σχεδόν δύο τετραγωνικών μιλίων. Και ήταν στην καλύτερη  αρδεύσιμη γη, όπως έγραψε ο Κυβερνήτης στις 7 Σεπτεμβρίου 1943 σε επιστολή του προς τον τότε Υπουργό Αποικιών  Oliver F.G. Stanley, στο Λονδίνο.

Συγκινητικές μαρτυρίες για τη Μάχη της Κρήτης (Podcast, Video)

  Με αφορμή την επέτειο των 81 χρόνων από τη Μάχη της Κρήτης (20-29/5/1941) το ΓΕΕΘΑ ετοίμασε ένα ιστορικό αφιέρωμα στην θρυλική μάχη βασισμένο στις μαρτυρίες εκείνων που την έζησαν. 

Το δέκατο ένατο podcast έχει τον τίτλο «Συγκινητικές μαρτυρίες για τη Μάχη της Κρήτης» και αναδεικνύει την ηρωική αντίσταση που προέβαλαν οι υπερασπιστές του Νησιού αλλά και ο υπερήφανος λαός της Κρήτης απέναντι στην πάνοπλη ναζιστική πολεμική μηχανή, αναγκάζοντας την τελευταία να πληρώσει βαρύτατο τίμημα.

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια: Μόνο η Ομογένεια, με τη βοήθεια του Μενέντεζ και άλλων νομοθετών, θα σταματήσει τα F-16…

 

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φωτογραφίζεται με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ και άλλους Αμερικανούς νομοθέτες κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, στην Ουάσινγκτον, την Τρίτη 17 Μαΐου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ


Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal

Το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης καταγγέλλει την εισβολή και την κατοχή της Τουρκίας στην Κύπρο, ενώπιον του Αμερικανού «Πλανητάρχη» και των μελών του Κογκρέσου, είναι μία εξαιρετική εξέλιξη που δημοσιοποιεί το πολιτικό πρόβλημα του νησιού στην Αμερική και στον υπόλοιπο κόσμο.

Αποτελεί πλέον ιστορικό γεγονός η προσφώνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη της κοινής συνεδρίασης της Βουλής και της Γερουσίας. Είχε την ευκαιρία να μιλήσει για την Ελλάδα και τα θέματα που την απασχολούν, και να προειδοποιήσει για την περίπτωση κατά την οποία το αμερικανικό Κογκρέσο αποφασίσει να αποδεχθεί το τουρκικό αίτημα για την αγορά 40 F-16 και την αναβάθμιση άλλων 80 που έχει η Τουρκία στο οπλοστάσιο της.

Κώστας Ηλιάκης: Δεκαέξι χρόνια από τη δολοφονία του ήρωα Σμηναγού - Το Newsbomb.gr στην Κάρπαθο

 

 

Ο Ελληνισμός αποτίει φόρο τιμής στον «αετό» που σκοτώθηκε από «χέρι» τουρκικό - Εκδηλώσεις μνήμης στην Κάρπαθο για τον ήρωα Σμηναγό Κώστα Ηλιάκη .

Δεκαέξι χρόνια από την ημέρα που «πάγωσε» το πανελλήνιο στο άκουσμα της είδησης ότι οι Τούρκοι σκότωσαν Έλληνα πιλότο. Δεκαέξι χρόνια από την ημέρα που Ελλάδα και Τουρκία έφτασαν μια ανάσα από την εμπόλεμη σύρραξη. Δεκαέξι χρόνια από την μπαμπεσιά του Τούρκου πιλότου Ιμπραήμ Χάλι. Δεκαέξι χρόνια από το θάνατο του ήρωα Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη.

Ήταν μόλις 36 ετών και πατέρας δύο ανηλίκων παιδιών, 5 και 2 ετών. Επισήμως ο θάνατος του Κώστα Ηλιάκη αποδόθηκε σε «δυστύχημα» που προήλθε από «ανθρώπινο λάθος» του Τούρκου πιλότου με τον οποίο ενεπλάκη σε αερομαχία.

Οι επικίνδυνες αυταπάτες Ρώσων, Ουκρανών και... Δύσης

 Ο πόλεμος φθοράς οδηγεί στην ουσιαστική ήττα και των δύο αντιπάλων, αντίθετα με προσδοκίες και αυταπάτες, υποστηρίζει ο Jeffrey D. Sachs. Ποιο είναι το πλαίσιο της μόνης εφικτής και λογικής λύσης στο Ουκρανικό. Ο πυρηνικός κίνδυνος.

Οι πολεμικές περιπέτειες συχνά οφείλονται σε εσφαλμένους υπολογισμούς των εμπλεκομένων σχετικά με τη θεωρούμενη ισχύ τους. Στην περίπτωση της Ουκρανίας, η Ρωσία υπέπεσε σε γκάφα υποτιμώντας την αποφασιστικότητα των Ουκρανών να πολεμήσουν και την αποτελεσματικότητα των όπλων που τους προμήθευσε το ΝΑΤΟ. Αλλά και η Ουκρανία και το ΝΑΤΟ υπερεκτιμούν την ικανότητά τους να νικήσουν τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης, γράφει στο Project Syndicate o Jeffrey D. Sachs, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και πρόεδρος του Δικτύου του ΟΗΕ για την Αειφόρο Ανάπτυξη. 

Ως αποτέλεσμα, εξελίσσεται ένας πόλεμος φθοράς που κάθε πλευρά πιστεύει ότι θα κερδίσει, αλλά στην πραγματικότητα και οι δύο θα χάσουν.