Παρασκευή 27 Μαΐου 2022

Τουρκική Οικονομία και Εξωτερική πολιτική: Σχέσεις αντιστρόφως ανάλογες
 Γράφει ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος*


     Το σημερινό μου σχόλιο είναι, αντίθετα με τις συνήθεις απόψεις μου που φιλοξενεί το αγαπημένο Blog, απροσδόκητα λακωνικό αλλά «πιπεράτο» εναρμονισμένο στο αρχαϊκό «ουκ εν τω πολλώ το εύ...» 

     Σήμερα 27 Μαίου του 2022 η υποτίμηση της Τουρκικής Λίρας άγγιξε και πάλι πολύ  δραματικά επίπεδα καθώς η ισοτιμία Αμερικανικού Δολαρίου με την Τουρκική Λίρα προσδιορίσθηκε στο 16.39!!!  

https://www.exchangerates.org.uk/Dollars-to-Lira-currency-conversion-page.html

     Σας υπενθυμίζω ότι στις 28 Αυγούστου του 2014 ο κ. Recep Tayyip Erdoğan ορκίστηκε και ανέλαβε καθήκοντα Προέδρου της γείτονάς μας Τουρκίας αφού είχε ήδη υπηρετήσει επί σειρά ετών ως Πρωθυπουργός της χώρας του και προγενέστερα Δήμαρχος της γενέτειράς του πόλης Κωνσταντινούπολης 

«Διεθνής ντροπή»: Η οργισμένη ανάρτηση Μπαμπινιώτη για το «Turkaegean» της τουριστικής καμπάνιας της Άγκυρας

 


 Οργισμένη ανάρτηση έκανε ο καθηγητής γλωσσολογίας Γ. Μπαμπινιώτης αναφορικά με την πρόσφατη τουριστική καμπάνια της Άγκυρας, όπου χαρακτηρίζεται το Αιγαίο «Turkaegean».

Ο
καθηγητής χαρακτηρίζει ως «διεθνή ντροπή» το γεγονός ότι η γειτονική χώρα χαρακτηρίζει το Αιγαίο ως «Turkaegean» και τη Μεσόγειο ως «γαλάζια θάλασσα», κάνοντας ειδική αναφορά στην ελληνικότητα του όρου Ege, τον οποίον χρησιμοποιούν οι Τούρκοι για το Αιγαίο από τότε που εμφανίστηκαν στην περιοχή.

ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ - ΑΣΚΗΣΗ

 

Η Ουάσιγκτον ανησυχεί αλλά δεν αποδοκιμάζει δημόσια την Τουρκία του Ερντογάν: Πάνω απ’ όλα τα συμφέροντα;

 

 

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal

Το συμπέρασμα από τον προχθεσινό διάλογο στην ενημέρωση των διαπιστευμένων ανταποκριτών, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά και από άλλες πληροφορίες που συλλέξαμε, είναι ότι η αμερικανική κυβέρνηση ανησυχεί για την κλιμάκωση που παρατηρείται στο Αιγαίο και στον Έβρο, και για την οποία υπεύθυνος είναι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Σίγουρα η αμερικανική πλευρά γνωρίζει ότι δημιουργεί τα προβλήματα η κατοχική Τουρκία, αλλά όπως σημειώσαμε πολλές φορές από αυτήν την ιστοσελίδα, τηρούν αυτή την περίεργη στάση, ως να φοβούνται τον Ερντογάν. Σίγουρα είναι απρόβλεπτος και επικίνδυνος, αλλά η Αμερική είναι η απόλυτη υπερδύναμη. Δεν γίνεται να επιτρέπει να εκβιάζεται από τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας. Αυτό δεν την τιμά…

Τουρκικές πονηριές με την αμυντική συμφωνία με τη Λιβύη: Σε εγρήγορση το Πολεμικό Ναυτικό

  Στο λιμάνι της Σμύρνης βρίσκεται ελλιμενισμένο ένα από τα λιγοστά πλοία που έχει στην δύναμη του το ναυτικό της Λιβύης. Πρόκειται για παλαιού τύπου πυραυλάκατο η οποία ξεκίνησε από το Λιβυκό πέλαγος όπου έπλεε και κινήθηκε βορειοανατολικά.

Μάλιστα οι Τούρκοι σε μια ακόμη κίνηση εντυπωσιασμού θέλησαν να συνοδεύσουν «τιμητικά» το λιβυκό πλοίο μέχρι την τουρκική ναυτική βάση.

Η πληροφορία αυτή, για την κίνηση τακτικής από μέρους της Τουρκίας, αλλά και για την λιβυκή πρόθεση να λάβει μέρος σε άσκηση της γείτονος και μάλιστα πολύ πιο μακριά από τα λιβυκά νερά, έθεσε εξ αρχής σε εγρήγορση το Πολεμικό Ναυτικό. Σε όλη την πορεία που διέγραψαν τα δυο πλοία, η τουρκική φρεγάτα και η λιβυκή πυραυλάκατος, τα άγρυπνα μάτια των εν πλω φρουρών της Μεσογείου και του Αρχιπελάγους ήταν εκεί καταγράφοντας κάθε κίνηση.

Ο Λευκός Οίκος αποκλείει οποιαδήποτε άρση κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας: Κουβέντα με τον Ντράγκι είχε ο Πούτιν…

 

 

Οι ΗΠΑ απέρριψαν χθες Πέμπτη την αξίωση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να αρθούν οι οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη χώρα του εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο κ. Πούτιν είπε στον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι ότι η Μόσχα είναι διατεθειμένη να επιτρέψει τη μεταφορά με πλοία τροφίμων και λιπασμάτων για να αποτραπεί διεθνής επισιτιστική κρίση, όμως υπό τον όρο ότι «θα τερματιστούν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση με πολιτικά κίνητρα».

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ είπε επίσης ότι οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία θα επιτραπεί να ξαναρχίσουν αν αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Οι επιλογές Ερντογάν εν όψει εκλογών: Ασυλία, εξορία, νοθεία ή θερμό επεισόδιο

  

Σε ένα περίπου χρόνο από σήμερα, ο Ερντογάν θα δώσει την πιο κρίσιμη μάχη της ταραχώδους πολιτικής σταδιοδρομίας του. Στις προεδρικές εκλογές του 2023 κατά πάσα πιθανότητα θα αντιμετωπίσει κοινό υποψήφιο της αντιπολίτευσης. Ο ισχυρότερος εχθρός του, ωστόσο, είναι η οξύτατη οικονομική κρίση, που ροκανίζει ασταμάτητα την εκλογική απήχηση του “σουλτάνου” κατά τρόπο που καθιστά πολύ πιθανή –εάν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά– την εκλογική ήττα του. Ο Ερντογάν έρχεται αντιμέτωπος με δύσκολες επιλογές.

Επειδή, όμως, μιλάμε για Τουρκία, ας υπογραμμίσουμε το “εάν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά”. Κι αυτό, επειδή στην εξουσία σήμερα δεν υπάρχει ένα κόμμα, αλλά ένα καθεστώς. Προφανώς, το ΑΚΡ (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) κέρδισε διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις.