Τρίτη 31 Μαΐου 2022

Ασπίδα για την Ελλάδα ο Μενέντεζ: «Όχι» όπλα στην παραβατική Τουρκία – «Ναι» στην πλήρη άρση του εμπάργκο για την Κύπρο

  Την αντίθεση του στην πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία, εξέφρασε για μια ακόμη φορά ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ τονίζοντας ότι «η εν λόγω επιτροπή είναι αυτή που αποφασίζει για πωλήσεις όπλων και το βλέπω πολύ δύσκολο να συμφωνήσω σε μια τέτοια εξέλιξη.»

Ο κ Μενέντεζ τόνισε ότι «η παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας εκ μέρους της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένων των υπερπτήσεων και των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και της εισβολής σε χωρικά ύδατα είναι απαράδεκτη και θα επιφέρει συνέπειες.

Αυτό είναι κάτι που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε στην Τουρκία και να συνεχίσουμε την πίεση.»

«Αγοράζουμε Ελληνικά!»

 


 
Χρόνους μας ταξιδεύει δε βουλιάξαμε

χίλιους καπεταναίους τους αλλάξαμε
Κατακλυσμούς ποτέ δε λογαριάσαμε
μπήκαμε μες στα όλα και περάσαμε
Κι έχουμε στο κατάρτι μας βιγλάτορα1
παντοτινό τον Ήλιο τον Ηλιάτορα!2

(Οδυσσέας Ελύτης, από το «Τρελοβάπορο» της ποιητικής συλλογής «Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας»)


Του Λεωνίδα Κουμάκη, μέλους του ΙΗΑ

Πέρασαν κιόλας δώδεκα χρόνια από το πρώτο άρθρο της σειράς «Αγοράζουμε Ελληνικά!» που αναρτήθηκε στις 8 Μαρτίου 2010 με μια ρομαντική αίσθηση «ακτιβισμού» και τίτλο «Προτιμάτε με επιμονή προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα: Η πιο απλή και πρακτική λύση στα οικονομικά προβλήματα της χώρας μας!».

Στο «κόκκινο» τα Ελληνοτουρκικά: Ανεβάζουν το επίπεδο επιφυλακής οι ΕΔ -Σε ετοιμότητα η δύναμη «Δ» με εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ

 

 

Η κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα των τελευταίων εβδομάδων η οποία συνοψίζεται τόσο σε επίπεδο ρητορικής με αποκορύφωμα το «δεν μπλοφάρουμε» του Μεβλούτ Τσαβούσογλου αλλά και επί του πεδίου πάνω από το Αιγαίο όσο και στα θαλάσσια σύνορα της χώρας ξυπνούν τα αντανακλαστικά των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. 

του Κώστα Σαρικά

Η στρατιωτική ηγεσία παρακολουθεί με απόλυτη συγκέντρωση και ψυχραιμία κάθε κίνηση των γειτόνων, αποκωδικοποιεί όλα τα στοιχεία και ανεβάζει με στοχευμένες κινήσεις το επίπεδο επιφυλακής. Στόχος είναι οι δυνάμεις αποτροπής ειδικά σε «θερμές» περιοχές να βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα ώστε να αντιμετωπίσουν κάθε πιθανό σενάριο.

Καταιγισμός ασκήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων απ’ άκρη σ’ άκρη στο Αιγαίο

  


Η εβδομάδα ολοκληρώνεται με σημαντικές ασκήσεις που έλαβαν χώρα, απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλο το Αιγαίο ταυτόχρονα με κοινές συνεκπαιδεύσεις, με τη συμμετοχή και των τριών Κλάδων.


Του Χρήστου Μαζανίτη

Η διαρκής ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και η ενθάρρυνση των συνεκπαιδεύσεων, που προωθεί ως μέρος της στρατηγικής του το ΓΕΕΘΑ, έχουν μετατρέψει το Αιγαίο σε ένα απόρθητο φρούριο, με το σύνολο του Στόλου Επιφανείας και Υποβρυχίων να βρίσκεται εν πλω και ταυτόχρονα να βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση οι δυνάμεις της ΑΣΔΕΝ και της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στρατιωτική άσκηση Κύπρου-Ισραήλ εκνευρίζει την Τουρκία

 

Η είδηση ​​της στρατιωτικής άσκησης ανακοινώθηκε εν μέσω διαμαρτυριών του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.


Κύπρος και Ισραήλ θα πραγματοποιήσουν τη μεγαλύτερη κοινή στρατιωτική τους άσκηση εντός κυπριακού εδάφους την Κυριακή, προκαλώντας την αντίδραση της Τουρκίας, όπως αναφέρει το nationalpost.com.cy.

Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί παρουσία του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Μπένι Γκαντζ, ο οποίος θα επισκεφθεί το νησί.