Κυριακή 5 Ιουνίου 2022

«Προσκυνώ τις πληγές σου Κερύνεια μου…» Ελληνίδες που άφησαν ιστορία και παρακαταθήκη – Έλλη Σταύρου και Ελένη Φωκά

  

γράφει η Φανούλα Αργυρού*

Σήμερα θα σας πάω πίσω στο χρόνο γιατί δεν πρέπει να ξεχνούμε τη διαχρονική προσφορά ορισμένων Ελληνίδων αδελφών μας,  οι οποίες άφησαν παρακαταθήκη  αγωνιστικότητας για ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ της κατεχόμενης μας πατρίδας.

15 Ιουλίου 1998 ημέρα  Τετάρτη, έλαβε χώρα στο Λονδίνο ένα σεμινάριο διοργανωθέν από την αντι-διζωνική οργάνωση στο Λονδίνο «Λόμπυ για την Κύπρο».  Θέμα οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο. Κύριες  ομιλήτριες η Κερυνειώτισσα Έλλη Σταύρου και η Καρπασίτισσα Ελένη Φωκά.  Η αίθουσα κατάμεστη από κόσμο. Με την κραυγαλέα όμως απουσία των  «ηγετών» της Ομογένειας και της Εκκλησίας. Επειδή οι οργανωτές ήσαν εναντίον της ΔΔΟ. Ενώ όλοι είχαν προσκληθεί…

Είναι σε θέση η Ε.Ε. να εξάγει Δημοκρατία στις ανατολικές χώρες;

 


Tης Ελένης Σαββάκη*

Η δημοκρατία απαιτεί σεβασμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ευημερία πολιτών με σεβασμό της μειοψηφίας, διαφορετικότητας και διαφορετικής άποψης, ελεύθερο Τύπο και μέσα ενημέρωσης,  ανεξάρτητη δικαιοσύνη, και διαφάνεια. Ας δούμε τι από όλα αυτά έχουμε διασφαλίσει στην ΕΕ.

Η μεγάλη εικόνα «Δημοκρατίας» στην ΕΕ

Το δημοκρατικό έλλειμμα στους θεσμούς και τα όργανα της ΕΕ απορρέει από την περίπλοκη  λειτουργία τους χωρίς σχήμα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, και από το ότι οι πολίτες δεν  συμμετέχουν στην διαδικασία λήψης αποφάσεων. Το κυρίαρχο όργανο με εκτελεστική εξουσία  είναι το Συμβούλιο με μέλη διορισμένα από τις κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ, και όχι το  Ευρωκοινοβούλιο που αντιπροσωπεύει άμεσα τους πολίτες της Ένωσης.

Γιώργος Φίλης: "Η Τουρκία θα περικυκλώσει νησί, να επεκτείνουμε στα 12 ναυτικά μίλια"

 

Ομιλία Καραμανλή: «Ράπισμα στην προσωπική διπλωματία και του «συστήματος» ΕΛΙΑΜΕΠ»

 

Γράφει ο

Θάνος Κάλλης

Δημοσιογράφος Δικηγόρος-Ιστορικός

Σε μια βαρυσήμαντη και ιστορική ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, με ανάστημα εθνικού ηγέτη και ξεπερνώντας τις κομματικές νόρμες, έκανε ηχηρή παρέμβαση και εξέπεμψε πολλαπλά μηνύματα για τις γεωπολιτικές εξελίξεις, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και για την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην Ελλάδα.

Η καλή κουβέντα πρέπει να λέγεται: Αλλά πότε θα παραδεχθεί η Αμερική ότι η Τουρκία έφυγε από το δυτικό “μαντρί” εδώ και χρόνια;

  


Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*

Όταν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάνει δηλώσεις και εκδίδει ανακοινώσεις προς την ορθή κατεύθυνση, πάντα πρέπει να λέμε την καλή την κουβέντα μας, διότι έτσι πρέπει. Είναι και δεοντολογικά ορθό για τους δημοσιογράφους, καθώς οι περισσότεροι κρύβουν βαθιά μέσα τους τον αντιαμερικανισμό της μεταπολίτευσης, έστω και αν δεν την είχαν ζήσει.

Όπως ορθή είναι και η κριτική όταν οι δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων δεν είναι δίκαιες και γίνονται στη βάση μόνο συμφερόντων. Συχνά μας θυμώνουν με τη στάση τους απέναντι στην κατοχική Τουρκία, διότι της συγχωρούν εγκλήματα στο όνομα αυτών των συμφερόντων, που πλέον τα χαρακτηρίζουν στρατηγικά.