Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022

Ελληνοτουρκικά: Σε επιφυλακή για όλα τα σενάρια η Αθήνα – Πρόσφυγες στα παράλια μετακινεί η Άγκυρα Το προσεχές διάστημα θα οριστικοποιηθεί και το πρόγραμμα αναβάθμισης των υφισταμένων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ (φωτ. η φρεγάτα «Σαλαμίς») του Πολεμικού Ναυτικού, προκειμένου αυτά τα πολεμικά πλοία να αποκτήσουν τη δυνατότητα να υπηρετούν ακόμα 15 χρόνια. Φωτ. ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

Προετοιμασμένη ακόµα και για το πιο ακραίο σενάριο στο Αιγαίο είναι η Αθήνα, η οποία παρακολουθεί με ψυχραιμία όλα όσα εκτυλίσσονται στην Τουρκία τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες.

Προς («απασφαλίσαντες») τούρκους συναδέλφους…

Περιμένουν, αλήθεια, πως οποιαδήποτε απόπειρα προσβολής της ελληνικότητας των νησιών δεν θα απαντηθεί με συντριπτικό τρόπο;

 

 Ισως δεν είναι ο καταλληλότερος χώρος για όσα θα διαβάσετε παρακάτω, αλλά ας όψονται οι συνάδελφοι από την άλλη πλευρά του Αιγαίου που, κατά το κοινώς λεγόμενο, έχουν ξεφύγει. Θα έλεγα μάλιστα, δεδομένου του θέματος, πως έχουν «απασφαλίσει», αφού οι περισσότεροι των δημοσιογράφων της γείτονος έχουν εμποτιστεί πλήρως από την ερντογανική προπαγάνδα με την οποία αμφισβητούνται η κυριαρχία και η ελληνικότητα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Κοπιάροντας τον πουτινικό αναθεωρητισμό, παπαγαλίζουν πως τα νησιά είναι κατακτημένα τουρκικά εδάφη που από κάποιο δήθεν σφάλμα της Ιστορίας περιήλθαν στην Ελλάδα.

 Με κάτι τέτοια λοιπόν ντοπάρουν την τουρκική κοινή γνώμη φτάνοντας στο σημείο να παρουσιάζουν ως «πρόκληση» ακόμα και την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κω και στην ακριτική Ψέριμο.

Αθήνα και Λευκωσία κακώς “εμπιστεύονται” (ακόμα) τον Ερντογάν: Δεν έχει μπέσα, έχει σχέδιο για Αιγαίο και Κύπρο

  Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, και ο υπουργός του των Εξωτερικών, κ. Γιαννάκης Κασουλίδης, έπαιξαν στα (πολιτικά) ζάρια και έχασαν. Και η ήττα τους ήταν συντριπτική και προσβλητική για την Κύπρο, που βρέθηκε χωρίς κανένα «διπλωματικό» όπλο, μιας και η κατάργηση της πολιτικής των κυρώσεων «πουλήθηκε» στις Βρυξέλλες ως πολιτική σοφία!

Πήραν μία απόφαση, χωρίς κανένα απολύτως σχεδιασμό, να εισηγηθούν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), τα οποία έφταναν στα όρια αναγνώρισης του ψευδοκράτους, για να απορριφθούν αυτά από τον κατοχικό ηγέτη, τον «συμπατριώτη», όπως τον αποκάλεσε ο κ. Αναστασιάδης, Ερσίν Τατάρ. Ποιο είναι αυτό το …φοβερό «μυαλό» που σκέφθηκε την εν λόγω λέξη. Ποιο;

Έγγραφο ΥΠΕΞ για τουρκική εισβολή στο Αιγαίο: Χρόνος αντίδρασης, διάταξη & δυνάμεις των Τούρκων -Ποια νησιά είναι στόχος

 


Έγγραφο σοκ μαζί με χάρτη έστειλε το Υπουργείο Εξωτερικών σε όλες τις διπλωματικές αρχές της χώρας στο εξωτερικό προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση όλων των χωρών για τον χρόνο προετοιμασίας, αντίδρασης, διάταξης της τουρκικής Γ’ Στρατιάς του Αιγαίου.

Ελληνικές πηγές εμφανίζονται βέβαιες πως υπάρχει πρόβα “Αττίλα” πίσω από την διεθνή νομική εκστρατεία των Τούρκων για την αποστρατικοποίηση καθώς κατασκευάζουν λόγο εισβολής  επικαλούμενοι παραβίαση των Συνθηκών όπως το 1974.

Τι αναφέρει το έγγραφο

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα “Εστία της Κυριακής”, το υπουργείο Εξωτερικών με αδιαβάθμητο έγγραφο της 10ης Μαϊου 2022 με αριθμό πρωτοκόλλου 247575 προς όλες τις πρεσβείες, εξοπλίζει τους ανά τον κόσμο επικεφαλής των διπλωματικών μας αρχών με επιχειρήματα για την αναγκαιότητα οχύρωσης των ελληνικών νησιών τα οποία τελούν διαρκώς υπό το καθεστώς της τουρκικής απειλής.

Το αόρατο τείχος στα drone της Άγκυρας – Πώς θα «τυφλώνονται» τα Bayraktar

 drone

 Το νέο ηλεκτρονικό σύστημα που απέκτησαν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα εγκατασταθεί σε πολλά νησιά. Θα τεθεί σε λειτουργία μέσα στο καλοκαίρι και έχει τη δυνατότητα να «τυφλώνει» τα drone Bayraktar. Tο μπαράζ παραβιάσεων από μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs) τύπου ΑΝΚΑ στο Αιγαίο, στο οποίο έχει επιδοθεί η Τουρκία από την αρχή του έτους, κινητοποίησε την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, που πλέον έχει έτοιμη την απάντηση.

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΖΑΝΙΤΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, είναι θέμα εβδομάδων το πότε θα τεθεί σε εφαρμογή η νέα αντιUAV ομπρέλα, που θα «κλειδώσει» όλο το Αιγαίο, καθώς και τμήμα της ανατολικής Μεσογείου, όλο δηλαδή το ελληνικό FIR. Πρόκειται για ένα νέο, ιδιαίτερα πολύπλοκο όσο και εξελιγμένο σύστημα εντοπισμού, παρακολούθησης και ηλεκτρονικού πολέμου ενάντια σε κάθε μη επανδρωμένη εναέρια απειλήΤο σύστημα έχει κυψελωτή δομή, με πολλές μονάδες, διάσπαρτες σε ελληνικά νησιά, οι οποίες θα λειτουργούν συνδυαστικά και θα μπορούν να εντοπίζουν κάθε UAV που απογειώνεται καi δύνανται να εισέλθει στο ελληνικό FIR.

Μια τσιπούρα, ένα τηλεφώνημα και Πρυτανικές Λιμουζίνες...


    

  Γράφει ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος*


     Στο Ψαράδικο της γειτονιάς ο Γεράσιμος (χαϊδευτικά Μάκης), τακτικός πελάτης, πιάνει στα χέρια του μια τσιπούρα από την κάσα που γράφει «τσιπούρες…αλανιάρες» φέρνει την ουρά της κοντά στη μύτη του και την μυρίζει!..

     Παραξενεμένος ο ιδιοκτήτης του ψαράδικου ο Ανέστης, τον κοιτάζει τον καλό του πελάτη τον Γεράσιμο ο οποίος περιεργάζεται και μυρίζει την τσιπούρα από την ουρά προς το…κεφάλι και παρεμβαίνει δηλώνοντας με σχετική έκπληξη:

     -Εάν δεν γνώριζα φίλε μου Μάκη ότι τα ξέρεις όλα για τα ψάρια θα έλεγα πως είσαι πρωτάρης και λάθος σε καθοδηγήσανε να μυρίζεις το ψάρι από την ουρά προς το…κεφάλι…Μένω έκπληκτος!

Πλησιάζει το πλήρωμα του χρόνου για τους Ισραηλινούς αντιαρματικούς πυραύλους SpikeNLOS


File Photo Οι τελευταίες εξελίξεις και ειδήσεις που φτάνουν από το Ισραήλ, ομιλούν για την αύξηση της εμβέλειας του πυραύλου Spike NLOS στα 50 χλμ, τον οποίο και θέλει οπωσδήποτε το Γενικό Επιτελείο Στρατού να εντάξει στο οπλοστάσιό του. Πηγή εικόνας: Rafael


Οι SpikeNLOS & SpikeER2 φαίνεται πως αγγίζουν το πλήρωμα του χρόνου για να προχωρήσει η διαδικασία και να μπει στην τελική ευθεία η συμφωνία που αλλάζει δραματικά τα δεδομένα υπέρ της Ελλάδας στον Έβρο και κυρίως στα νησιά του Αν. Αιγαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Hellasjournal, προερχόμενες από πηγές του υπουργείου Εθνικής άμυνας αλλά και από τον Στρατό Ξηράς, η αρμόδια επιτροπή του ΓΕΣ που εργάζεται σιωπηρά, σε συνεργασία με τα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών, προετοιμάζουν όλα όσα χρειάζονται για να εισέλθει το πρόγραμμα αυτό στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Οι ίδιες πηγές πάντως ξεκαθάριζαν πως προτεραιότητες της ηγεσίας είναι να τρέξει το νομοσχέδιο που έχει να κάνει με θέματα προσωπικού κι εκείνο της στρατιωτικής δικαιοσύνης.