Κυριακή 12 Ιουνίου 2022

Διαπραγματεύσεις για 20+20 F-35 – Στο πακέτο και η ΕΑΒ

 

 

Μίχας Ζαχαρίας

Η υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του αμερικανικού κολοσσού της αμυντικής βιομηχανίας Lockheed Martin (LM), ήρθε, είδε και απήλθε, με σκοπό να επιστρέψει. Η εβδομάδα που παρέρχεται σήμερα, είχε πλούσιες εξελίξεις στο θέμα της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), καθώς επίσης και για την απόκτηση των μαχητικών πέμπτης γενιάς, F-35A Lightning II. Οι οιωνοί είναι μάλλον αισιόδοξοι, όμως ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες.

Καταρχάς, τυπικά, τα δύο θέματα της ΕΑΒ και της απόκτησης των F-35 δεν συνδέονται. Έχουν όμως ως κοινό σημείο αναφοράς την Lockheed Martin. Η πολυσχιδής δραστηριότητα της εταιρίας στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες, έχει καλώς ή κακώς συνδέσει μαζί της την ελληνική άμυνα ιδιαίτερα στον τομέα της αεροπορικής ισχύος. Αυτό είναι ένα δεδομένο που δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη. Με τα καλά του και τα “στραβά” του.

Γιάννης Μάζης: Να κατεβάζουμε τα drones σαν πέρδικες. Τα νησιά που μπορεί να διεκδικήσει η Ελλάδα

 

Επιδιώκει ο Ερντογάν ελληνοτουρκικό πόλεμο; Αν οι Έλληνες είχαν πραγματική εικόνα για το πολεμικό κλίμα που επικρατεί στη γειτονική Τουρκία θα είχαν τελείως διαφορετική στάση από αυτή που έχουν σήμερα για το ενδεχόμενο οι κλιμακούμενες ευθείες τουρκικές απειλές να καταλήξουν σε ελληνοτουρκικό πόλεμο. Μπορεί στην ειδησεογραφία να καταγράφονται οι ακραία επιθετικές δηλώσεις του Ερντογάν και άλλων αξιωματούχων του, αλλά στην Ελλάδα αντιμετωπίζονται και από το πολιτικό σύστημα και από τα συστημικά Μίντια περίπου σαν μία ρουτίνα επιθετικής ρητορικής, η οποία δεν έχει πρακτικό αντίκρισμα.

Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, που και η κοινή γνώμη βρίσκεται σε άλλο μήκος κύματος από αυτό που εκπέμπει το καθεστώς Ερντογάν.

Κάθε μέρα και κάτι νέο! Άγκυρα: Η κυριαρχία Λέσβου, Χίου, Σάμου & 6 ακόμα νησιών είναι στην Τουρκία
Η Τουρκία σε καθημερινή βάση συντηρεί το κλίμα της έντασης με την Ελλάδα, εστιάζοντας στην αποστρατικοποίηση των νησιών μας στο Αιγαίο, παρερμηνεύοντας τις Διεθνείς Συνθήκες

Η κατάσταση στα Ελληνοτουρκικά είναι ιδιαίτερα τεταμένη, με τουρκική υπαιτιότητα, αφού οι "γείτονες" κάθε ημέρα εφευρίσκουν και κάτι νέο προκειμένου να προκαλέσουν τη χώρα μας και να δημιουργήσουν τριβές.

Η προσπάθεια αυτή κατευθύνεται από τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο, επικουρούμενο από Υπουργούς και λοιπούς αξιωματούχους της κυβέρνησης του, ενώ τα Ερτνογανικά ΜΜΕ, ακολουθούν κατά πόδας ρίχνοντας λάδι στη φωτιά.

Ρωσικά ΜΜΕ: Η Τουρκία θα μετατρέψει τη σύγκρουση με την Ελλάδα σε «θερμό επεισόδιο»

 Το κείμενο υπογράφει ο Alexandre Gasiouk

«Η Τουρκία διέκοψε τις διμερείς διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του Στρατηγικού διαλόγου υψηλού επιπέδου με την Ελλάδα. Έτσι, η Άγκυρα ανέβασε τους τόνους στην μέχρι τώρα «ψυχρή» σύγκρουση με την Αθήνα, όσον αφορά σε κάποια ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου, για τα οποία η Τουρκία ζητά την άμεση αποστρατιωτικοποίησή τους».

Τα παραπάνω αναφέρει άρθρο γνώμης στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «ROSSISKAYA GAZETA» με τίτλο «Η Τουρκία θα μετατρέψει τη σύγκρουση με την Ελλάδα σε «θερμό επεισόδιο». 

Μενέντεζ για πολεμική σύγκρουση Τουρκίας-Ελλάδας: Μπορεί να παρέμβει ο Μπάιντεν αλλά τότε θα είναι αργά

  «Δεν μπορεί να είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και να μη σέβεται την Ελλάδα», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μενέντεζ σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Αντ1 και τη Real News.

Ο γερουσιαστής του Νιού Τζέρσει ανέφερε ότι σε περίπτωση θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο «ο Πρόεδρος Μπάιντεν είναι ικανός να παρέμβει, αλλά όταν πρόκειται για σύγκρουση τότε θα είναι αργά. Πρέπει να αποφύγουμε μια σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας και να καταστήσουμε σαφές ποιος είναι ο επιτιθέμενος».

H Toυρκία συνεχίζει να προκαλεί στο Αιγαίο με τις υπερπτήσεις και με μια κλικακούμενη επιθετική ρητορική. Φοβάστε ένα θερμό επεισόδιο;

Συνεχίζονται οι προκλήσεις: Τούρκικη ακταιωρός παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα

  Πέρα από την προκλητική ρητορική, η Τουρκία φαίνεται πως επιδιώκει να μεταφέρει την ένταση και στο πεδίο.

Οι ελληνικές Αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση από τα ξημερώματα, καθώς τουρκική ακταιωρός παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, η ακταιωρός της τουρκικής ακτοφυλακής παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα κοντά στα Ίμια.

Στόχος της Τουρκίας ήταν πάντα το Καστελλόριζο και η ΑΟΖ του: Είναι το πιο σημαντικό οικόπεδο της Ελλάδας

 


 Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΥΩΤΗ

Είναι το πιο σημαντικό οικόπεδο της πατρίδας μας αλλά, για πολλές δεκαετίες οι ελληνικές κυβερνήσεις το είχαν αφήσει στο περιθώριο. Σήμερα το Καστελλόριζο βρίσκεται στο επίκεντρο των τουρκικών προκλήσεων, διότι κατέχει μια πλεονεκτική και κομβική θέση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Φαίνεται ότι το 2022 θα είναι η χειρότερη χρονιά στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις από το 1974. Είναι τόσα τραγικά στριμωγμένος ο Ταγίπ Ερντογάν και έχει φτάσει να χρησιμοποιεί μια εμπρηστική και επικίνδυνη ρητορική , που με την νοοτροπία που τον διακατέχει νομίζει ότι μια αστραπιαία επίθεση από τον Εβρο μέχρι το Καστελλόριζο θα τον βγάλει από το αδιέξοδο στο οποίο έχει εγκλωβισθεί από τη μεγαλομανία του.

Όπως έγραψε ο Νίκος Μελέτης:

Η Τουρκία επιδιώκει με κάθε τρόπο την ένταση στο Αιγαίο: Η Ελλάδα παντού και σε εγρήγορση

  


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Με την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών να παραμένει πρώτη στην ατζέντα του τουρκικού Επιτελείου, τα βλέμματα της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής άμυνας συνεχίζουν να είναι στραμμένα στην επόμενη πρόκληση που πιθανά να επιχειρήσει η Άγκυρα στο πεδίο.

  • Μπορεί ως σήμερα η ρητορική της Τουρκίας με τις πράξεις στο πεδίο να μη συμβαδίζουν, όμως από την στιγμή που ο Ταγίπ Ερντογάν απευθύνθηκε στο ακροατήριο των στρατιωτικών κατά την τελική φάση της άσκησης Efes, αυτοί θα πρέπει να υπηρετήσουν και να υποστηρίξουν αυτά που άκουσαν από τον Τούρκο πρόεδρο. Και αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος που εντείνεται η πλήρης εγρήγορση των δυνάμεων ασφαλείας, Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας καθώς όλα όσα ακούστηκαν δια στόματος Ερντογάν δεν ήταν τίποτα άλλο εκτός από απειλές κατά της Ελλάδας.