Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

Γιάννης Μπαλτζώης: Με την τουρκική λογική δικά μας Ίμβρος, Τένεδος, Λαγούσες, Κωνσταντινούπολη κ.α.

 Οι Έλληνες βουλευτές έβαλαν στη θέση του τον Ακάρ μέσα στην Κωνσταντινούπολη: Το απόλυτο ρεζίλεμα του Τούρκου υπουργού (video)

 

                      Οι Έλληνες βουλευτές οι βουλευτές Σπήλιος Λιβανός και Ανδρέας Λοβέρδος. 

 Έντονη και άμεση ήταν η αντίδραση των Ελλήνων βουλευτών σε ανυπόστατους ισχυρισμούς του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ και της Ειδικής Ομάδας Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας Σπήλιος Λιβανός είπε πως η Τουρκία είναι αυτή που απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο, κάνοντας ειδική μνεία στις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω ακόμα και από κατοικημένα νησιά.

Οι Έλληνες βουλευτές κατήγγειλαν πως δεν είναι σε θέση η Τουρκία να ισχυρίζεται πως σέβεται την κυριαρχία εδαφών, από τη στιγμή που έχει εισβάλει στην Κύπρο και πολύ περισσότερο όταν αμφβητεί την κυριαρχία ελληνικών νησιών.

Γρίβας Κ.: Είμαστε κυριολεκτικά στο παρά ένα & έχουμε το δικαίωμα για προληπτικό πλήγμα.

 

Τέσσερα χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών – Συγκέντρωση στο μνημείο στο Πισοδέρι
Γράφει ο Ιωάννης Αμπατζόγλου*
 

Σε δύο μέρες συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας
των Πρεσπών. Από την υπογραφή που παρέδωσε επίσημα το όνομα της Μακεδονίας,
τη μακεδονική ταυτότητα και τη μακεδονική γλώσσα στους Σλαβοαλβανούς των
Σκοπίων. Πλέον με ελληνική υπογραφή η μακεδονικότητα έχει γίνει κτήμα και των
Σκοπιανών. Το γεγονός αυτό, δηλαδή η παραχώρηση μέρος της ελληνικότητας –η
μακεδονικότητα– σε μη Έλληνες αποτελεί την μεγαλύτερη προδοσία στην ελληνική
ιστορία.

Πόσο θα διαρκέσει ένας ελληνοτουρκικός πόλεμος – Καταλύτης για ένα νέο ΝΑΤΟ;

  Η κυρίαρχη αντίληψη στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, σε πολλούς αναλυτές στρατηγικών θεμάτων και στην κοινή γνώμη είναι πως αν τυχόν προκύψει ελληνοτουρκικός πόλεμος αυτός θα κρατήσει το πολύ μερικές μέρες –αν όχι μερικές ώρες. Και αναφέρομαι στην “κανονική” και πλήρη πολεμική αναμέτρηση μεταξύ των δύο χωρών κι όχι στο περιβόητο “θερμό επεισόδιο”, μια ασαφή, ακαθόριστη και εν τέλει επικίνδυνα παραπλανητική έννοια, που αποτελεί ελληνικό εφεύρημα.

Η πίστη στη “νομοτελειακά” μικρή διάρκεια μιας ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης, εδράζεται στις σχεδόν μεταφυσικές ικανότητες που αποδίδονται από το ελληνικό πολιτικό σύστημα και τους διαμορφωτές γνώμης στις ικανότητες του ΝΑΤΟ γενικώς και των ΗΠΑ ειδικότερα, να ελέγξουν τα τεκταινόμενα στο ελληνοτουρκικό σύστημα. Αυτό όμως δεν ισχύει. Στην πραγματικότητα, ακριβώς επειδή και οι δύο χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ, πολύ λίγα πράγματα μπορεί να κάνει Δύση για να σταματήσει μια πολεμική αναμέτρηση μεταξύ τους αν αυτές, ή μία εξ αυτών είναι αποφασισμένη να συνεχίσει.