Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022

«Ξέρετε και τον Τρανό, κύριε»;


«Το ζήτημα δεν είναι σε τι κόσμο θ’ αφήσουμε τα παιδιά μας, αλλά τι παιδιά θα αφήσουμε σ’ αυτόν τον κόσμο»

Δίδασκα τις προάλλες, λίγο πριν κλείσουν τα σχολεία. Κάποια στιγμή, εν τη ρύμη του λόγου, ανέφερα μια φράση που περιείχε την λέξη «τρανός». Το μάθημα ήταν Ιστορία Στ’ δημοτικού, το κεφάλαιο για την Κύπρο. Ομιλούσα για τον Γρηγόρη Αυξεντίου, τον «αητό του Μαχαιρά», ο οποίος είχε υπηρετήσει, ως έφεδρος αξιωματικός του ελληνικού στρατού,  στα σύνορα του Κιλκίς με τα Σκόπια, στις αρχές της δεκαετίας του ’50. Η φράση ήταν : «Ο άνθρωπος αυτός ήταν ήρωας, σπουδαίος, τρανός». Αφύπνιση, θόρυβος και αναταραχή στην αίθουσα.

Η Ελλάδα μπαίνει στο κλειστό κλαμπ των F-35-Τι θα αλλάξει στους αιθέρες μετά την προμήθεια 20 μαχητικών 5ης γενεάς
Τα F-35 «απογειώνουν» την Αεροπορία μας! «Τρέχει» με γοργούς ρυθμούς η υλοποίηση της συμφωνίας

Του Περικλή Ζορζοβίλη -
 ΠΗΓΗ: ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Σε πορεία ταχείας υλοποίησης έχει τεθεί η μέσω διακρατικής σύμβασης προμήθεια μίας μοίρας 20 μαχητικών 5ης γενεάς F-35A Lightning II για την Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.), καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποσταλεί στις αρμόδιες κυβερνητικές Αρχές των ΗΠΑ η σχετική επιστολή αιτήματος (LOR: Letter of Request).

Είχε προηγηθεί, στις 17 Μαΐου 2022, η ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ, της απόφασης για την προμήθεια του μαχητικού και ένταξής του σε υπηρεσία πριν από το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας. Μία εβδομάδα αργότερα ήλθε στην Αθήνα αντιπροσωπία του Γραφείου Προγράμματος Διακλαδικού Μαχητικού Κρούσης (JSF PO – Joint Strike Fighter Program Office), προφανώς για την προετοιμασία της αποστολής του ελληνικού αιτήματος.

“Βόμβα” I.Μάζη: Περιμένω τουρκική πολεμική ενέργεια σε Ελληνικό νησί με λίγους κατοίκους το καλοκαίρι (βίντεο)

 

“Η Τουρκία δεν επανέρχεται στο πρόγραμμα των F-35” – ΟΡΙΣΤΙΚΑ έκτος

 


Καθώς τα μέλη του ΝΑΤΟ εργάζονται για να καταλάβουν τι ακριβώς θα αποδεχτεί η Τουρκία με αντάλλαγμα να επιτρέψει στη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν στη συμμαχία, ένα αναδυόμενο ερώτημα είναι εάν θα επιτραπεί στην Τουρκία να επιστρέψει στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35 ως μέρος των διαπραγματεύσεων.

ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL

Η απάντηση, όσον αφορά τον πρόεδρο της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, είναι αρκετά σαφής, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα breaking defense: «Η Τουρκία δεν επανέρχεται στο πρόγραμμα των F-35», είπε ο βουλευτής Adam Smith, (Δημοκρατικός από την Ουάσιγκτον), στους δημοσιογράφους σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε η Ομάδα των Συγγραφέων που ασχολούνται με θέματα άμυνας.

Θανάσιμο κίνδυνο για την Ελλάδα συνεπάγεται το τουρκικό παιχνίδι στο ΝΑΤΟΚάθε μέρα που περνάει Ελλάδα και Τουρκία έρχονται πιο κοντά σε πολεμική σύρραξη. Η Τουρκία δε διστάζει να δείχνει το πιο απεχθές της πρόσωπο, όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και απέναντι στους συμμάχους της -υποτίθεται- στο ΝΑΤΟ. Μοναδική πολιτική που γνωρίζει να ασκεί είναι των διαρκών εκβιασμών, στηριζόμενη στην υψηλή γεωστρατηγική σημασία του τουρκικού χώρου. Η Ελλάδα έχει περάσει σε αντεπίθεση. Θα πρέπει όμως στρατηγικά να τη συνεχίσει και να την κλιμακώσει, αδιαφορώντας για περιστασιακές, τακτικής φύσεως αλλαγή της εικόνας…

Του Ζαχαρία Μίχα*
(Διευθυντή Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)

Ανώτεροι αξιωματούχοι από την Τουρκία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, συναντήθηκαν την περασμένη Τρίτη στο Βερολίνο, στο πλαίσιο της προπαρασκευής της Συνόδου Κορυφής (29-30) του ΝΑΤΟ, που θα επιχειρήσει να λύσει το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η Τουρκία μπλοκάροντας την είσοδο Σουηδίας και Φινλανδίας στη Συμμαχία.

Οι τουρκικές απειλές στο τραπέζι Μητσοτάκη-Αναστασιάδη – Στην Κύπρο ξανά ο Ερντογάν; 

Στόχος είναι ο συντονισμός της Αθήνας και της Λευκωσίας των κινήσεών τους ενόψει του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (23-24 Ιουνίου) ώστε να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στην Κύπρο και για έναν ακόμα λόγο, να μιλήσει στο συνέδριο του αδελφού με τη ΝΔ κόμματος του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Ωστόσο το κεφάλαιο «απειλές Ερντογάν» αναμένεται να βρεθεί πολύ ψηλά στην ατζέντα των επαφών του Πρόεδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη και του Πρωθυπουργού. Τα κύρια θέματα συζήτησης θα αποτελέσουν, σύμφωνα με πληροφορίες από κυπριακές κυβερνητικές πηγές, θα είναι η τουρκική προκλητικότητα στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, αλλά και γενικότερα η απαράδεκτη και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, τόσο έναντι της Κύπρου όσο και της Ελλάδας, όπως επίσης οι αναθεωρητικές θέσεις που εξακολουθεί να προβάλλει η Τουρκία για το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού.

«Αόρατα» υπερόπλα στον ουρανό του Αιγαίου

 

Γιατί ακόμη και τα 6 Rafale μπορούν να κάνουν τη διαφορά - Το «κλείδωμα» των στόχων και η δύναμη πυρός

Τα πρώτα έξι Rafale κλείνουν ένα εξάμηνο στο δυναμικό της Πολεμικής Αεροπορίας και των Ενόπλων Δυνάμεων και δεν είναι καθόλου τυχαίο γιατί ο τουρκικός Τύπος και οι επιτελείς της Αγκυρας έχουν θορυβηθεί τόσο από την απόκτησή τους.

Ο λόγος είναι πως και μόνο τα έξι Rafale – υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα αγόρασε συνολικά 24 – μπορούν, αν απαιτηθεί, να προκαλέσουν συντριπτικά πλήγματα στον εχθρό σε αέρα και θάλασσα και μάλιστα από πολύ μεγάλες αποστάσεις, αλλά και να «κλειδώσουν» πολλαπλούς στόχους χάρη στα υπερσύγχρονα ραντάρ τους (ΑESA), διαμορφώνοντας ήδη μια υπεροπλία στον ουρανό του Αιγαίου.