Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

Επίθεση Economist σε γελοιότητες και νταηλίκια Ερντογάν: Είναι η Τουρκία μεγαλύτερος μπελάς στο ΝΑΤΟ απ’ όσο της αξίζει;

 


Η κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αποδειχθεί ο αστάθμητος παράγοντας   στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, προσφάτως μπλοκάροντας τα αιτήματα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, απειλώντας με επίθεση τους Κούρδους στη Συρία και πυροδοτώντας εντάσεις με τη γειτονική Ελλάδα, αναφέρει η έγκυρη βρετανική επιθεώρηση,  Economist.

Η φιλία του Ερντογάν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν προκαλεί αυξανόμενη απογοήτευση στις δυτικές πρωτεύουσες — πολλοί πίστευαν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τον ανάγκαζε να το ξανασκεφτεί. Αυτό δεν συνέβη αφού επικράτησε ο οπορτουνισμός και η Τουρκία παρέμεινε σε καλές σχέσεις με τη Ρωσία, σημειώνει ο Economist στο τελευταίο τεύχος του.

Βυζαντινών «βρώματα»Όταν οι Άραβες κατέλαβαν την Αίγυπτο, η πρωτεύουσα προμηθευόταν  σιτάρι από την πεδιάδα της Θράκης, το οποίο συγκεντρωνόταν στο κάστρο  της Ραιδεστού. Ο επισιτισμός της πολυάνθρωπης Κωνσταντινούπολης ήταν ένα  μεγάλο πρόβλημα που απασχολούσε τον εκάστοτε αυτοκράτορα καθώς και τον  έπαρχο της Πόλης. Έτσι τον 11ο αι. επιβλήθηκε με διαταγή του Μιχαήλ Ζ’  κρατικό μονοπώλιο.Στην ύπαιθρο οι άνθρωποι έψηναν το ψωμί στο φούρνο του σπιτιού τους  και όφειλαν να χτίζουν τους φούρνους τους σε μέρη ασφαλή, μακριά από  γειτονικά κτίσματα, σύμφωνα με τις διατάξεις του Επαρχιακού Βιβλίου στο  ιδιαίτερο κεφάλαιο «Περί αρτοποιών».Στις μεγάλες πόλεις υπήρχαν διάφορα είδη ψωμιού για να αγοράσει κάποιος ανάλογα με την οικονομική του κατάσταση.

Ο «καθαρός» ή «μεταξωτός άρτος» λεγόταν έτσι γιατί γινόταν από  σιταρένιο αλεύρι αγνοκαθάρειο που το κοσκίνιζαν σε λεπτή σίτα. Ήταν  ιδιαίτερα ακριβό, γιατί απαιτούσε ιδιαίτερη προετοιμασία και ήταν  ευκολοχώνευτο, γι’ αυτό προοριζόταν για αρρώστους ή πλούσιους.

ΝΑΤΟ, Ελλάδα, Τουρκία


 


 

Από το 1974 και μετά οι σχέσεις της Ελλάδος με το ΝΑΤΟ έχουν βιώσει δύσκολες στιγμές. Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η επίμονη αναθεωρητική στρατηγική της Αγκυρας, σε συνδυασμό με την απόφαση της Αθήνας να αποχωρήσει από το στρατιωτικό σκέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας (μία κίνηση υπαγορευμένη μάλλον από «πολιτικό συναισθηματισμό», για την οποία η ελληνική πλευρά θα μετάνιωνε γρήγορα) και την παρελκυστική τακτική της Αγκυρας στην προσπάθεια επανόδου της διαμόρφωσαν ένα δηλητηριασμένο κλίμα. Και η πραγματικότητα είναι ότι αυτό το κλίμα δεν κατέστη ποτέ δυνατό να ξεπεραστεί.

Σε πανικό η Άγκυρα με το «no fly zone» των Rafale στο Αιγαίο: Προσπαθεί να σπάσει τον αποκλεισμό με Βρετανικά Eurofighter

ην ώρα που οι ιπτάμενοι των Ελληνικών “ριπών” δεν σταματούν να εκπαιδεύονται, δίνοντας πολλές φορές έμφαση στους φακέλους των όπλων που τους παρέχει το νέο απόκτημα της Πολεμικής Αεροπορίας, στην Τουρκία αναζητούν έναν τρόπο απάντησης με την ενίσχυση της TuAF. Πηγή εικόνας: Πολεμική Αεροπορία
 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Από τα Rafale του Κατάρ στα Eurofighter Typhoon της Μ. Βρετανίας.

Η Τουρκία αναζητά διαρκώς τα ιδιαίτερα μαθήματα που θα την βοηθήσουν ν’ αποκρυπτογραφήσει τον εφιάλτη με το όνομα… «Meteor» και παράλληλα να δοκιμάσει την διαλειτουργικότητα των Ευρωπαϊκών αεροσκαφών με τα τουρκικά F-16…

  • Αρχικά οι Τούρκοι έκαναν τα πρώτα βήματα εξερεύνησης του φακέλου των πυραύλων Meteor, στο πίσω κάθισμα των Καταριανών Rafale. Στην άσκηση Anatolian Eagle 2022 που είναι σε εξέλιξη, οι γείτονές μας προσκάλεσαν και τους Βρετανούς οι οποίοι ταξίδεψαν στην Κόνια με τα Eurofighter Typhoon Tranche 5.

Ενίσχυση με κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις αποφασίσθηκε στην 5η Τριμερή ΥΠΑΜ Κύπρου-Αιγύπτου-Ελλάδας

Πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο, η 5η Συνάντηση των Υπουργών Άμυνας Κύπρου, Αιγύπτου, Ελλάδας.

Η τριμερής συνάντηση αποτέλεσε ευκαιρία ανασκόπησης της αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας του περασμένου έτους και συζήτησης μελλοντικών δράσεων και συνεργασιών.

Η τριμερής στρατιωτική συνεργασία στηρίζεται στην προάσπιση του διεθνούς δικαίου και ενδυνάμωσης της περιφερειακής ασφάλειας.

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Χαράλαμπος Πετρίδης σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της Συνόδου, ανέφερε ότι «είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από την μέχρι σήμερα πρόοδο και είναι σίγουρο ότι τα επόμενα χρόνια η συνεργασία αυτή θα ενισχυθεί με κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδευσεις».

Ο ρόλος του ΚΙΕΦ στον Yβριδικό Ελληνοτουρκικό πόλεμο

 


 Μπορεί οι εκπρόσωποι του τοπικού παρηκμασμένου πολιτικού συστήματος να σιωπούν και το αθηνοκεντρικό κράτος να σιωπά αλλά την ίδια στιγμή ο προαιώνιος εχθρός του Γένους εξακολουθεί να εφαρμόζει τα όσα έχει από καιρό σχεδιάσει, με πεδία αναφοράς το Αιγαίο, την Θράκη και την Κύπρο που συμπεριλαμβάνει τις “γκρίζες ζώνες”, την κατάληψη απομακρυσμένων ελληνικών εδαφών, τον έλεγχο ελληνικού κυριαρχικού χώρου και κατάληψη μέρους της μη κατεχόμενης Κύπρου ή και όλης της Κύπρου.

Ο προσεκτικός παρατηρητης αντιλαμβάνεται τις τουρκικές μεθοδεύσεις του νεοοθωμανικού δόγματος Ερντογάν για σταδιακό περιορισμό της ελληνικής κυριαρχίας στο Αν. Αιγαίο και τα νησιά μας και την ικανοποίηση επιμερους κι ενδιαμέσων στόχων της αναθεωρημένης «νεοθωμανικής ατζέντας» στην Θράκη στα πλαίσια του ελληνοτουρκικού υβριδικού πολέμου.