Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Άρση του βέτο από Ερντογάν για Σουηδία και Φινλανδία- Τι κέρδισε η Άγκυρα

 


 Η πρώτη μέρα της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη έφερε απτά αποτελέσματα. Μετά από εβδομάδες έντασης οι ηγεσίες της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας κατέληξαν σε συμφωνία, από τη Μαδρίτη, υπογράφοντας μνημόνιο στο πλαίσιο του οποίου οι τρεις χώρες δεσμεύονται να υποστηρίζουν η μία την άλλη απέναντι σε απειλές. Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, την οποία μπλόκαρε ως τώρα η Άγκυρα. 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξασφάλισε συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ανάγκασε τη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι να δράσουν αναφορικά με τις ανησυχίες του για το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και το συριακό παράρτημά του, τις Μονάδες Άμυνας του Λαού (YPG), ενώ το ΝΑΤΟ εξασφάλισε δύο νέα μέλη. 

Πόσο προβλέψιμος ο Ερντογάν: Του έδωσε ο Μπάιντεν ένα τετ-α-τετ για να αποσύρει το βέτο για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας! (video)

 

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal

Η συνάντηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Ταγίπ Ερντογάν έχει καθοριστεί για σήμερα Τετάρτη (29 Ιουνίου), κάποια στιγμή, όπως δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν. Δεν έχουν ακόμα συμφωνηθεί οι λεπτομέρειες, για τον τόπο και το είδος της συνάντησης, πρόσθεσε.

Μάλιστα, ο Αμερικανός αξιωματούχος κατέβασε τις όποιες προσδοκίες λέγοντας ότι αναμένουμε, κάποια στιγμή, ο Πρόεδρος Ερντογάν και ο Πρόεδρος Μπάιντεν να έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν.

Νέα περιδίνηση για την Άγκυρα: Αποδέσμευση νέων όπλων από τις ΗΠΑ και σκέψεις για αναβάθμιση των F-16 Block 30


Ο νέος πύραυλος αντί-ραντάρ, AARGM-88E, ξεχωρίζει για το GPS που φέρει, το οποίο κάνει γεωεντοπισμό του στόχου του και ακόμη στην περίπτωση που σταματήσει η εκπομπή του εχθρικού ραντάρ, ο πύραυλος με τα στοιχεία που έχει περασμένα στο GPS είναι ικανός να πλήξει τον στόχο του με θανάσιμη ακρίβεια. Πηγή εικόνας: Hellasjournal


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την Πολεμική Αεροπορία δείχνουν ότι τα «γεράκια» του Αιγαίου διεκδικούν ευθέως τον τίτλο της πιο ισχυρής αεροπορίας στη Γηραιά Ήπειρο.

Μάλιστα βήμα- βήμα, όλες οι κινήσεις δείχνουν πως τα «μπλε φτερά» σε άμεσα μελλοντικό χρόνο, θ’ αποτελούν τη δύναμη αεροπορικής υπεροχής στη Νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας.

Και παράλληλα οι Αξιωματικοί που σχεδιάζουν το μέλλον στην Πολεμική Αεροπορία, με την πίεση που άσκησαν αλλά και τις ώρες που κατανάλωσαν εργαζόμενοι πάνω στο σχέδιο εκσυγχρονισμού των F-16 Block 50, έδειξαν ότι ενδιαφέρονται περισσότερο από τον καθένα για την «work horse» αλήθεια στον ουρανό του Αιγαίου.

Τον χειμώνα στην Ε.Ε. ίσως χρειαστεί να καταφύγουμε στο δελτίο: Ρωσική ενέργεια ή σκοτάδι και κρύο;

 


Tου ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ, Ναυτεμπορική

Για πολλά νοικοκυριά, οι θερμάστρες αερίου θεωρούνται σύγχρονες, φιλικές προς το περιβάλλον, με χαμηλό κόστος συντήρησης και μια προσιτή εναλλακτική στο πετρέλαιο. Μόνο που και γι` αυτές, τον προσεχή χειμώνα το κόστος χρήσης θα αυξηθεί πολύ.

Η χονδρική τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου είναι σήμερα πάνω από 134 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), περίπου έξι με επτά φορές μεγαλύτερη από ότι ένα χρόνο πριν. Είναι θέμα χρόνου αυτές οι τιμές χονδρικής να γίνουν ακόμη πιο πολύ αισθητές στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Οι παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών και το μέλλον της


Γράφει ο Ιωάννης Αμπατζόγλου*

Ομιλία του Ιωάννη Αμπατζόγλου, στην εκδήλωση «Καταγγέλουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών» που διοργάνωσε η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη, στις 22 Ιουνίου 2022.

Συνελληνίδες, συνέλληνες,

Όλες τις προηγούμενες ημέρες το σύστημα είχε εξαπολύσει σφοδρό πόλεμο εναντίον αυτής της εκδήλωσης. Έβαλε λυτούς και δεμένους προκειμένου να την ματαιώσει. Κάποιες κοινοποιήσεις μας αναφορικά με αυτήν, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπλοκάρονταν με την αιτιολογία ότι παραβιάζονται οι όροι της κοινότητας. Κάποιες άλλες ήταν ορατές μόνο σε πολύ μικρό αριθμό ατόμων.

Κοινωνικός μιθριδατισμός

 

    Γράφει ο

Στο υπουργείο Παιδείας κρίνεται και αποφασίζεται τι θέλει για τον εαυτό της μια κοινωνία: Αν είναι διατεθειμένη να υπερασπίσει την ελευθερία και αξιοπρέπεια των μελών της. Αν ενδιαφέρεται για την ποιότητα της ζωής τους. Αν προτιμάει να είναι κοινωνία υπεύθυνων πολιτών ή πολτώδης καταναλωτική μάζα.