Σάββατο 2 Ιουλίου 2022

Σε πολιτικό και στρατιωτικό πανικό η Άγκυρα, προσπαθεί να τρέξει για να στηρίξει το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας

 

 Όσο η Τουρκία δεν βρίσκει μια λύση για τους Ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους S-400, η οποία βεβαίως να είναι ασφαλής και να πείθει τις ΗΠΑ ότι τα F-35 θα παραμείνουν stealth απέναντι στα ρωσικής τεχνολογίας ραντάρ που έχει η Άγκυρα, τόσο τα μαχητικά 5ης γενιάς θα παραμένει ένα “όνειρο” για την γείτονα. Την ίδια στιγμή η Αθήνα μετρά πλέον αντίστροφα για το λεγόμενο LOA, δηλαδή την Αμερικανική απάντηση αποδέσμευσης της πρώτης “αόρατης” Μοίρας. Πηγή εικόνας: Lockheed Martin

Οι «αμανέδες» του Ταγίπ Ερντογάν εντός του προεδρικού αεροσκάφους κατά την επιστροφή του από τη Μαδρίτη και τα όσα στη συνέχεια είπα στην στρατιωτική ακαδημία, όπου εκεί επιχείρησε να εισχωρήσει στα πολιτικά δρώμενα της Ελλάδας, μπορεί να ξεπέρασαν τα εσκαμμένα, δεν προξένησαν όμως και τόση εντύπωση διότι ο Τούρκος πρόεδρος χτίζει το προεκλογικό του προφίλ.

Ευ. Αποστολάκης στη «Ν»: Ολα να τα περιμένουμε από τον Ερντογάν

  


Tου Μιχάλη Ψύλου

psilosm@naftemporiki.gr

 «Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν δεν φαίνεται να έχει αναστολές στο να διατηρήσει την ένταση και συνεπώς δεν μπορεί να γίνει κάποια πρόβλεψη πού θα το πάει», εκτιμά ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, σε συνέντευξή του στη «Ν» και τον Μιχάλη Ψύλο, προσθέτοντας όμως πως «δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτα».

«Ο Ερντογάν έχει φορέσει την “προβιά του ειρηνοποιού” και δυστυχώς παίρνει συγχαρητήρια από διάφορες πλευρές», τονίζει ο κ. Αποστολάκης. Υποστηρίζει μάλιστα ότι «σε ένα τέτοιο κλίμα, δεν φαίνεται να βοήθησε καθόλου την Ελλάδα η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ. Ούτε μπήκε κανένα φρένο στις βλέψεις και τις προκλήσεις της Άγκυρας».

Η πώληση των F-16 προς την Τουρκία είναι μία “χλωμή” ιστορία: Ο κ. Μπάιντεν, μαζί με τον Ερντογάν, θα χάσουν στο Κογκρέσο…

 


 Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal

Όλες οι πληροφορίες που έχει η Hellas Journal συγκλίνουν ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών νομοθετών παραμένουν στην ίδια θέση σε ότι αφορά την Τουρκία και τον ισλαμιστή ηγέτη της, τον Ταγίπ Ερντογάν.

Η θέση στην οποία συμφωνούν είναι ότι η Τουρκία δεν είναι ένας γνήσιος σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Και ότι ο Ερντογάν μετά και τον εκβιασμό εναντίον της Φινλανδίας και της Σουηδίας, είναι αναξιόπιστος. Οι πλείστοι Αμερικανοί νομοθέτες έχουν βάσιμες υποψίες ότι παίζει στο ΝΑΤΟ ένα ανάρμοστο παιγνίδι που εξυπηρετεί μόνο τον αυταρχικό πρόεδρο της Τουρκίας.

H «μπάλα» στην πολιτική ηγεσία και τον πρωθυπουργό για τις κορβέτες και τις ΜΕΚO

  

Με «πρόσω» τις μηχανές της η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού παρέδωσε στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη δυο επιχειρησιακές αξιολογήσεις. Η μια είναι για τις κορβέτες και η δεύτερη για τον εκσυγχρονισμό Μέσης ζωής των φρεγατών ΜΕΚΟ.

Η Hellasjournal από τις 23 Ιουνίου είχε ενημερώσει τους αναγνώστες ότι η επιχειρησιακή αξιολόγηση των κορβετών ολοκληρώθηκε και πως στο Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο παρουσιάστηκαν οι τρεις που περνάνε στον «τελικό».

Γαλλία, με τις Gowind, Ιταλία, με τις Doha και Ολλανδία με τις Sigma είναι οι χώρες και οι τύποι των πλοίων που πέρασαν τον πήχη που είχαν βάλει οι επιχειρησιακοί Αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού.

Το ΝΑΤΟ κηρύσσει επισήμως τον νέο Ψυχρό Πόλεμο

 

Το ΝΑΤΟ κηρύσσει επισήμως τον νέο Ψυχρό Πόλεμο | tovima.gr

Το ότι έχουμε μπει σε μια νέα φάση Ψυχρού Πολέμου, δηλαδή σε μια νέα φάση αντιπαράθεσης ανάμεσα σε μεγάλα πολιτικοστρατιωτικά μπλοκ με συμβατικές και πυρηνικές δυνάμεις στη διάθεσή τους, είναι κάτι που έχει υποστηριχτεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια. Όμως, με τον πόλεμο στην Ουκρανία τα πράγματα πήραν μια άλλη τροχιά.

Όχι μόνο η Δύση, δηλαδή οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα μέλη του ΝΑΤΟ, αντιμετώπισε ως εχθρική κίνηση την «Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία, επιλέγοντας μάλιστα να στηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο την ουκρανική πλευρά (πλην της άμεσης αποστολής στρατευμάτων), αλλά και προχώρησε σε ένα φάσμα κυρώσεων που σηματοδοτούν ξανά μια εντυπωσιακή διαίρεση του κόσμου.