Κυριακή 3 Ιουλίου 2022

Ιδού γιατί δεν πρέπει να ασχολούμαστε με το ποιος κυβερνά την Τουρκία

 

 Ο αρχηγός της Κεμαλικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έκανε προ ολίγων ημερών μία δήλωση υπό μορφή προτροπής προς τον Ταγίπ Ερντογάν, πολιτικό του αντίπαλο. Του προτείνει να μην είναι …τόσο υποχωρητικός απέναντι στην Ελλάδα!Παραθέτω αυτούσιο ένα απόσπασμα από τη δήλωση του Τούρκου πολιτικού, τον οποίο κάποιοι στην Ελλάδα παρουσιάζουν σαν «εκσυγχρονιστή». Είπε τα εξής:

TOY ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΧΟΛΕΒΑ
ΠΗΓΗ: ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

“Του είπα πες μια πρόταση για τα υπό κατοχή νησιά και δεν μπόρεσε ούτε πρόταση να αρθρώσει. Τώρα φέρεται διαφορετικά. Ο κύριος τώρα κάνει νταϊλίκια στην Ελλάδα. Και να τα “Μην με εκνευρίζετε” , “Έρχομαι”, “Θα κάνω το ένα και θα κάνω τι άλλο”… Αν είναι να κάνεις κάτι κάνε το αδερφέ. Τι φωνάζεις συνέχεια; Ξέρω ότι δεν μπορείς και το ξέρεις και εσύ, ναι το ξέρεις και εσύ.

“Αποστρατιωτικοποίηση: “Τουρκικές πομφόλυγες και κυριαρχία

 


 Στο σύνθετο παρελθόν αλλά και το δύσκολο παρόν των ελληνοτουρκικών σχέσεων εστιάζει μακροσκελές ρεπορτάζ στη γερμανική ραδιοφωνία DLF με τίτλο «Τι κρύβεται πίσω από τη διαμάχη για τα νησιά του Αιγαίου», το οποίο υπογράφουν οι Ροδοθέα Σεραλίδου και Σουζάνε Γκύστεν. Μεταξύ άλλων σημειώνει: «Το 1996 κόντεψε να ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ των δύο νατοϊκών χωρών εξαιτίας μιας ακατοίκητης βραχονησίδας. Αλλά σήμερα διακυβεύονται πολλά περισσότερα: τα ελληνικά νησιά Λέσβος, Χίος, Σάμος και η Ικαρία στα ανοιχτά των δυτικών ακτών της Τουρκίας, όπως και τα Δωδεκάνησα, που ανήκουν στην Ελλάδα, με μεγαλύτερο νησί τη Ρόδο.

ΠΗΓΗ: DW

Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα ότι παραβιάζει τους όρους υπό τους οποίους παρέλαβε τα νησιά αυτά μετά τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, αμφισβητώντας ως εκ τούτου και την ελληνική κυριαρχία στην περιοχή». Το ρεπορτάζ παραθέτει ενδελεχώς τους ισχυρισμούς της Τουρκίας, η οποία επικαλείται τις συνθήκες Λωζάνης (1923) και Παρισίων (1947) περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, αλλά και τις πάγιες ελληνικές θέσεις, όπως και την επιστολή που απέστειλε προσφάτως στον ΟΗΕ.

Η εθνική αναισθησία ελληνικών καναλιών

 

Ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΤΑΡ, συμφερόντων οικογένειας Βαρδινογιάννη, από τις 20 Ιουνίου 2022 αποτελεί (για λίγο) τον μοναδικό τηλεοπτικό σταθμό πανελλαδικής εμβέλειας ο οποίος μεταφέρει καθημερινά την τουρκική γλώσσα μέσα σε κάθε ελληνικό σπίτι, γεγονός που στηρίζουν με διαφημιστικό χρήμα δεκάδες πολυεθνικοί κολοσσοί αλλά δυστυχώς και αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις.

Ο τηλεοπτικός ΣΤΑΡ μεταδίδει καθημερινά μια παμπάλαια τουρκοσειρά τζάμπα-πράμα η οποία υπάρχει ολόκληρη και δωρεάν στο διαδίκτυο (Ελιφ) μέχρι και το τελευταίο επεισόδιο. Η μετάδοση της τουρκοσειράς ξεκίνησε το έτος 2018, σταμάτησε προσωρινά την πρωταπριλιά του 2022, επανήλθε από την 1η Ιουνίου 2022 νωρίς το πρωί και αναμένεται να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο.

Ήταν πραγματικό το Πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και γιατί άλλαξε η στάση του Erdoğan; Λ.Καμπουρίδης

  Γράφει ο Λάζαρος Καμπουρίδης, Αντιστράτηγος ε.α.

Την 15 Ιουλίου, συμπληρώνονται 6 χρόνια από την απόπειρα του πραξικοπήματος, το οποίο θα άλλαζε την πολιτική ιστορία της Τουρκίας και θα αποτελούσε την απαρχή μιας περιόδου ορισμού νέας επιθετικής πολιτικής από πλευράς R. Τ. Erdoğan, εναντίον γειτονικών χωρών και ιδιαίτερα της Χώρας μας.

Το βράδυ της Παρασκευής 15 Ιουλίου 2016, βρισκόμενος στην Άγκυρα, όπου  υπηρετούσα ως Ακόλουθος Άμυνας, έκρινα σκόπιμο ότι θα έπρεπε να παρακολουθώ από κοντά τις εξελίξεις αφού είχα επίγνωση ότι, μία τέτοια απόπειρα εναντίον της Κυβέρνησης στην Άγκυρα από οποιαδήποτε πλευρά και αν προερχόταν, μπορούσε να επηρεάσει και τα ελληνοτουρκικά.

Ξύπνησαν οι εθνικιστές στα Σκόπια: Μεγάλη συγκέντρωση της αντιπολίτευσης κατά της συμφωνίας με τη Βουλγαρία

Supporters of the opposition party VMRO DPMNE and other citizens protest against the French proposal to resolve the dispute between North Macedonia and Bulgaria in Skopje, Republic of North Macedonia, 02 July 2022. EPA, GEORGI LICOVSKI
 

Μερικές χιλιάδες υποστηρικτές της σλαβικής αντιπολίτευσης συμμετείχαν το βράδυ χθες Σάββατο σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο κτήριο της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας στα Σκόπια, απαιτώντας από την κυβέρνηση της χώρας την απόρριψη της πρότασης που κατέθεσε η μέχρι προ ημερών γαλλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίλυση των διαφορών μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας.