Κυριακή 17 Ιουλίου 2022

Το πανευρωπαϊκο Plan B εάν κοπεί το ρωσικό αέριο

 Χρήστος Κολώνας

Δυναμική επιστροφή στον λιγνίτη για να διασφαλιστεί η επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας στο επόμενο δωδεκάμηνο αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης της ομάδας διαχείρισης κρίσεων υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε για το επόμενο δωδεκάμηνο οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ να διπλασιάσουν την παραγωγή ρεύματος ώστε αυτή να ανέλθει στις 10 τεραβατώρες και να καλύπτει το 20% της εγχώριας κατανάλωσης.

Η Κρήτη μετατρέπεται σε «αεροπλανοφόρο» της Ελλάδας

 


Το Πεντάγωνο επισπεύδει την πλήρη θωράκιση του νησιού - Η υπερσύγχρονη ναυτική βάση στη Σούδα και νέα βάση ελικοπτέρων και UAV’s στο Ηράκλειο


Η Ελλάδα δε διαθέτει αεροπλανοφόρο με τη στενή έννοια του όρου. Άλλωστε λίγες χώρες στον κόσμο κατέχουν το προνόμιο να φιγουράρει στο στόλο τους ένα θηριώδες πολεμικό πλοίο ειδικά κατασκευασμένο για τη μεταφορά, απονήωση και προσνήωση μαχητικών αεροσκαφών, σαν το USS Harry S. Truman για παράδειγμα, που έχει μήκος 333 μέτρα, έκταση καταστρώματος πάνω από 4,5 στρέμματα, εκτόπισμα 103.000 τόνων, αναπτύσσει ταχύτητα 30 κόμβων, κινείται με την ισχύ που του δίνουν οι δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες και έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας 90 μαχητικών και πάνω από 6.500 ναύτες προσωπικό.

Αυτή τη στιγμή αεροπλανοφόρα, που όπως σημειώνουν οι γνωρίζοντες, μπορούν να κερδίσουν ακόμη κι έναν πόλεμο από μόνα τους, έχουν οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ρωσία και η Ταϊλάνδη, ενώ φιλοδοξούν να κατασκευάσουν στο άμεσο μέλλον η Ινδία και στο απώτερο η Τουρκία.

Ιωάννης Βελισσαρίου [13 Ιουλίου 1913], ο Ήρωας των Ηρώων, ο αληθινός Μαύρος Καβαλάρης

(Πολεμικό Μουσείο Αθηνών)

Ευαγγελία Κ. Λάππα

17 ετών 

16 Ιουλίου 2022

Ο Ιωάννης Βελισσαρίου γεννήθηκε στις 26 Νεομβρίου 1861 στο Πλοέστι της Ρουμανίας με καταγωγή από την Κύμη Ευβοίας και σπούδασε τρία χρόνια στο Γαλλικό Κολλέγιο της Αιγύπτου. Το 1880 επέστρεψε στην Ελλάδα και εισήλθε στη Σχολή Υπαξιωματικών, απ’ όπου το 1887 αποφοίτησε με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού Πεζικού. 

Συμμετείχε στον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897, όπου αποτέλεσε ο μόνος από τους διμοιρίτες σε ύψωμα στη διάβαση της Μελούνας δεν υποχώρησε και για τον ηρωισμό που επέδειξε στη μάχη της Δερβέν-Φούρκας (σημερινό Καλαμάκι Φθιώτιδας) στις 7 Μαΐου 1897 πήρε τα εύσημα από τον διάδοχο Κωνσταντίνο.

ΦΕΤΑ / FETA: Η λέξη – χρυσάφι παραμένει Ελληνική!

 

Του Λεωνίδα Κουμάκη, μέλους του ΙΗΑ

Με τις παγκόσμιες περιπέτειες της Ελληνικής Φέτας είχα ασχοληθεί πριν από μια περίπου δεκαετία στο άρθρο Φέτα / Feta : H λέξη – χρυσάφι που γίνεται «κοινόχρηστη» κάτω από την αφόρητη πίεση των γιγάντων της παγκόσμιας Γαλακτοβιομηχανίας.

Οι περιπέτειες του διάσημου ελληνικού προϊόντος άρχισαν από την επομένη της κατοχύρωσης της Ελληνικής Φέτας με Κοινοτικό Κανονισμό του 1996, μετά από πολύχρονες και επίπονες προσπάθειες, σαν ένα τυροκομικό προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης που παράγεται αποκλειστικά και μόνο στην Ελλάδα, κάτω από συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Ιωάννης Μάζης: Θα είναι η νίκη των άκρων!

Ο Ερντογάν σε παραλήρημα… Ο βουλευτής Κρις Πάππας του στέλνει μήνυμα: Ήρθε η ώρα να σου πούμε φτάνει πια…

  Μόλις λίγες ώρες μετά την υπερψήφιση από το αμερικανικό Κογκρέσο της τροπολογίας που θέτει αυστηρούς όρους στην αγορά των αμερικανικών μαχητικών F-16 για την Άγκυρα,, ο Ταγίπ Ερντογάν, μίλησε για το χτίσιμο της Μεγάλης Τουρκίας.

Στην ομιλία του στο «Πρόγραμμα μνήμης για την Ημέρα Δημοκρατίας και Εθνικής Ενότητας της 15ης Ιουλίου» που διοργάνωσε η Διεύθυνση Επικοινωνίας της Προεδρίας στην πλατεία Σαράτσχανε, ο Ερντογάν χαιρέτισε τους συμμετέχοντες και τον πρόεδρο του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί και μίλησε το τουρκικό όραμα και το χτίσιμο μιας μεγάλης χώρας.

Δεν υπάρχει ίχνος ζωής… Εκκένωση γύρω από το σημείο της συντριβής του Αντόνοφ An-12: ‘Εντονη η μυρωδιά καμένου καυσίμου (video)

 Πεντακόσια μέτρα από τα πρώτα σπίτια του Παλαιοχωρίου και των Αντιφιλίππων Καβάλας συνετρίβη λίγο πριν από τις 11 το βράδυ το Αντόνοφ που εκτελούσε δρομολόγιο από τη Νότια Σερβία προς το Αμμάν της Ιορδανίας με 8 έως 10 επιβαίνοντες, μετέδωσε η ΕΡΤ.

Το αεροπλάνο μετέφερε “επικίνδυνο φορτίο” χωρίς να έχει ακόμη διευκρινισθεί το είδος του αν και οι πρώτες ενδείξεις μιλούν για πυρομαχικά.

Επιτόπου μεταβαίνει η επιτροπή Ατομικής Ενέργειας καθώς και εμπειρογνώμονες της Πολιτικής Αεροπορίας για να ελέγξουν την τοξικότητα στην περιοχή μετά την πτώση του αεροσκάφους.