Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022

Σαρώνει το HERON σπιθαμή προς σπιθαμή στη συνοριακή γραμμήΣυνέχεια των πτήσεων Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους που διατέθηκε από τον Οργανισμό FRONTEX στο πλαίσιο βελτίωσης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ
Πριν μια εβδομάδα περίπου γράφαμε πως η πρώτη επιχειρησιακή πτήση του Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους (ΜΕΑ) τύπου HERON 1, που διατέθηκε από τον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX), προς το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή πραγματοποιήθηκε στο Τυμπάκι της Κρήτης όπου και θα βρίσκεται πλέον η βάση του.

Το εν λόγω Μ.Ε.Α θα πραγματοποιεί πτήσεις στο πλαίσιο της Μικτής Ευρωπαϊκής Επιχείρηση ''ΠΟΣΕΙΔΩΝ'', η οποία διεξάγεται σε συνεχή βάση από το Μάιο του 2008 υπό το συντονισμό των Αρχηγείων Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ και ΕΛ.ΑΣ, και υπό την εποπτεία του Οργανισμού FRONTEX.

Η επικίνδυνη εξωτερική πολιτική των Η.Π.Α. σε σχέση με την Ρωσία

 


Tου Αντώνη Μοσχοβάκη*

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν είχε τους λίγους, σαφείς άξονες προέλασης ή την αριθμητική υπεροχή (3:1) υπέρ του επιτιθέμενου που περιμένει κανείς από πολεμικές επιχειρήσεις. Ο μικρός σχετικά αριθμός των εισβολέων και τα πολλά σημεία επίθεσης θύμιζαν περισσότερο αστυνομική επιχείρηση με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος του Κιέβου με το μικρότερο δυνατό κόστος για όλους τους εμπλεκόμενους. Ωστόσο, οι Δυτικές κυβερνήσεις δεν συνεργάστηκαν με αποτέλεσμα οι Ρώσοι να αναδιπλωθούν σε μια μορφή σύγκρουσης που αξιοποιεί το σημαντικότερο όπλο που διαθέτουν, το πυροβολικό τους.

Όχι πια «πες-μου» αλλά «κοίτα» τον φίλο σου!…
  Γράφει ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος*


     Οι αρχαίοι μας πρόγονοι έλεγαν «ο φίλος τον φίλο εν πόνοις και κινδύνοις ου λείπει…», και εμείς οι σύγχρονοι Έλληνες συνήθως λέγαμε και λέμε «πες μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι…».

     Θα σας ξαφνιάσω σήμερα προτρέποντάς σας, φιλικά, «κοίτα τον φίλο σου για να καταλάβεις ποιος είσαι!…».

     Στην εποχή μας, εγωπάθεια, κυνισμός και συναισθηματική ρηχότητα, συνεπικουρούμενα και από την οικονομική δυσπραγία, τη διάχυτη πλέον για όλους επαγγελματική και ψυχολογική ανασφάλεια και το υπαρξιακό άγχος, αντί να δρουν θετικά και να μας καθοδηγούν στη σύναψη φιλικών σχέσεων (που θα βοηθήσουν να μειωθεί η οδυνηρή μοναξιά και η αλλοτρίωσή μας), δυστυχώς δρουν ανασταλτικά, εντείνοντας την απομόνωσή μας, διογκώνοντας επικίνδυνα την εσωστρέφειά μας και τις εξαρτήσεις μας από το εντυπωσιακό μέσο μαζικής επικοινωνίας (προτιμώ τον τίτλο «Μαζικού Εκμαυλισμού»), την τηλεόραση.

Γιατί ο παροξυσμός των τουρκικών απειλών πολέμου στο Αιγαίου, ‘’ακουμπά’’ στην Αλεξανδρούπολη

 

Αφορμή για το παρόν άρθρο, στάθηκε μια εκτενής ανάλυση στην εφημερίδα Yeni Safak της 1/7/2022 στον απόηχο της πρόσφατης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη με τίτλο: ‘’Είναι η κήρυξη νέου <<ψυχρού πολέμου>> του ΝΑΤΟ ένα μέσο για τη μεταρρύθμιση του διπολικού κόσμου ; ’’. 

Γράφει ο

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΑΝΔΡΙΑΝΗΣ*

Δύο αποσπάσματα δίνουν, κατά τη γνώμη μου, κρίσιμη διάσταση στα θέματα στρατηγικής ασφάλειας του  Αιγαίου:  

Η διαφορά των ομογενών μας από τους πολιτικούς Κύπρου και Ελλάδας είναι ότι πιστεύουν στον σκοπό και γνωρίζουν καλά τα σχέδια του Ερντογάν

Στιγμιότυπο από συνέδριο της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας στην Ουάσιγκτον. Οι σύνεδροι της ΠΣΕΚΑ μπροστά από το Καπιτώλιο. Φωτογραφία ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ


Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal

Η Ολομέλεια της Αμερικανικής Βουλής ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία την τροπολογία ομάδας βουλευτών, με την οποία εμποδίζεται η παραχώρηση των μαχητικών F-16 στην κατοχική Τουρκία.

Η τροπολογία εγκρίθηκε πανηγυρικά με 244 ψήφους υπέρ και 179 κατά. Η υποστήριξη των Δημοκρατικών βουλευτών ήταν συντριπτική. Προκάλεσε εντύπωση ότι μόνο 60 Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες υποστήριξαν την τροπολογία εναντίον της Τουρκίας τασσόμενοι υπέρ της πρότασης του προέδρου Τζο Μπάιντεν για να ενισχυθεί η τουρκική Πολεμική Αεροπορία.

ΚΥΠΡΟΣ 1974. 20η ΙΟΥΛΙΟΥ.

  


Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ….. ΚΑΙ ΗΤΤΗΘΗΚΑΜΕ ΑΗΤΤΗΤΩΣ, ΟΠΩΣ ΟΙ 300 ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ.

Επιμέλεια Μαρία Ρ. Συνεργάτιδα-Ερευνήτρια.

ΕΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΠΌΝΗΜΑ ΛΥΡΙΚΟ – ΕΠΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΜΑΣ ΗΡΩΕΣ, ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΙΤΕΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ . Αποσπάσματα από ιστορικά βιβλία του κ. Α. Αντωνά κ.ά. 


ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΗ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΚΥΠΡΟ

Ραγδαίες εξελίξεις: Στον προθάλαμο των BRICS η Άγκυρα – Θα ζητήσει να ενταχθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής!

  

ΠΙΘΑΝΗ ΑΠΟΠΟΜΠΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ


Kαταιγιστικές εξελίξεις πλέον! Η ένταξη της Τουρκίας στους BRICS είναι κάτι που σχεδόν έχει αποφασισθεί από την τουρκική πολιτική ηγεσία.


Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, ”η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και η Τουρκία σχεδιάζουν να ενταχθούν στους BRICS, η συζήτηση και μια πιθανή απόφαση για ορισμένα από τα κράτη ενδέχεται να ληφθούν στην επόμενη σύνοδο κορυφής της ένωσης το 2023.

Όλες αυτές οι χώρες έχουν δείξει το ενδιαφέρον τους να ενταχθούν και ετοιμάζονται να υποβάλουν αίτηση για ένταξη, αναφέρουν ανώτατες πηγές των BRICS.