Τρίτη 19 Ιουλίου 2022

Iσραήλ: Πλήρης επιβεβαίωση – Aυξάνεται η εμβέλεια των Spike NLOS στα 50 χλμ

 Την ίδια ώρα τουρκικά δημοσιεύματα κάνουν λόγο γιαπάνω από 1000 ισραηλινούς Spike NLOS στα ελληνικά νησιά και τον Έβρο.

Iσραήλ: Πλήρης επιβεβαίωση – Aυξάνεται η εμβέλεια των Spike NLOS στα 50 χλμ, σε ένα εφιαλτικό σενάριο για την Τουρκία.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν εντάξει στον σχεδιασμό τους τους ισραηλινούς Spike NLOS ενώ το Ισραήλ αυξάνει την εμβέλεια στα 50 χλμ από τα 32 που είναι σήμερα.

Στρατηγός Νικ. Μανωλάκος: Οι ήρωες ζουν ακόμα εδώ!

  


Για τον Υποσμηναγό Νικόλαο Σιαλμά και τους χαμένους μας πιλότους στο Αιγαίο
Σήμερα  κλείνουν  τριάντα χρόνια από την ημέρα, 18 Ιουλίου 1992, που ο Υποσμηναγός της Πολεμικής μας Αεροπορίας, Νικόλαος Σιαλμάς, έχασε τη ζωή του, στη θαλάσσια περιοχή, κοντά στον Αη Στράτη, αναχαιτίζοντας τουρκικά αεροσκάφη. 

Ο Υποσμηναγός Σιαλμάς,  κλήθηκε με το ζευγάρι του, πετώντας με αεροσκάφη Μιράζ, να αντιμετωπίσουν τα ολοκαίνουργα τότε τουρκικά ΕΦ – 16,  πολύ πιο σύγχρονα και με  μεγαλύτερες δυνατότητες, τρίτης γενιάς, αεροσκάφη.

Να δοθεί σημασία στις απειλές της Τουρκίας, λέει η FAZ: Ο Ταγίπ Ερντογάν διεκδικεί πραγματικά τα ελληνικά νησιά

 

 

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, στη Βιέννη, Michael Martens σχολιάζει εισαγωγικά στην ανταπόκρισή του ότι, όπως μας έχει διδάξει και η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψιν όσα λένε οι αυταρχικοί ηγέτες, ακόμα και όταν -ή κυρίως όταν- όσα λένε ακούγονται παράλογα.

Αυτό ισχύει και για τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan), του οποίου οι δηλώσεις ακούγονται «τρελές», δεδομένου ότι θέτει υπό αμφισβήτηση την ελληνική κυριαρχία σε νησιά όπως είναι η Λέσβος, η Ρόδος ή ακόμα και η Κρήτη.

SAMP/T vs. S-400: Που μπορεί να φτάσει το παιχνίδι επαναπροσέγγισης της Τουρκίας κύρια με τη Γαλλία

 


Σύμφωνα με την ανταπόκριση του Μανώλη Κωστίδη από την Τουρκία (ΣΚΑΪ), ο Ερντογάν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Γάλλο ομόλογό του. Στη συζήτηση κεντρική θέση είχε το οπλικό σύστημα SAMP/T της γαλλοϊταλικής κοινοπραξίας Eurosam, ευρωπαϊκό ανάλογο του ρωσικού συστήματος S-400 Triumf. Όπως έχω αναφέρει και στο παρελθόν, η υπόθεση συνδέεται με τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα.


Του Ζαχαρία Μίχα*
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)

Είναι πλέον ηλίου φαεινότερο ότι οι Τούρκοι έχουν αντιληφθεί ότι η προμήθεια των S-400 ήταν μοιραίο λάθος. Δεν αντελήφθησαν ότι παραβίασαν μια ανελαστική κόκκινη γραμμή των ΗΠΑ. Το προηγμένο ρωσικό σύστημα και ιδιαίτερα το ραντάρ του, αποτελούσε πραγματική απειλή για το αμερικανικό μαχητικό F-35 Lightning II. Η Άγκυρα, λοιπόν, κινείται πλέον με στόχο την υπέρβαση του αδιεξόδου.

Οι Τούρκοι θέλουν να πάρουν και αυτοί Rafale

 


Τουρκία: Οι Τούρκοι θέλουν να πάρουν και αυτοί Rafale αφού βλέπουν πως οι ΗΠΑ καθηστερούν δραστικά την πώληση των F-16 Viper στην Τουρκία.

Οι Τούρκοι έμειναν χωρίς μαχητικά νέας γενιάς, αφού μετά την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των αμερικανικών F-35, τώρα οι ΗΠΑ καθυστερούν δραστικά και την αγορά των νέων F-16 Viper που αιτήθηκε η Άγκυρα.

Οι Τούρκοι έχουν αρχίσει να… πιέζουν με την σειρά τους, με σειρά τουρκικών δημοσιευμάτων μεγάλων ΜΜΕ της χώρας να αναφέρουν πως η Τουρκία έχει ξεκινήσει να βλέπει και άλλες επιλογές, εκτός των αμερικανικών μαχητικων.

Ο «Πόλεμος» των χαρτών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει οργιώδες παρασκήνιο

 Ένα από τα βασικά ερωτήματα στον διπλωματικό πόλεμο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι που το πάει ο Ερντογάν με την εμφάνιση όλων αυτών των εξωπραγματικών χαρτών με τους οποίους τους τελευταίους μήνες έχει χωρίσει στην κυριολεξία στα δυο το Αιγαίο;

Κώστας Τσιτούνας

Επιδιώκει άραγε να οδηγηθεί η όλη διαδικασία σε μια νομική διευθέτηση; Να υπάρξει προσφυγή σε διεθνή δικαιοδοσία για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφόρων; Και άραγε είναι προετοιμασμένη η Τουρκία να δεσμευθεί εγγράφως ότι θα πρέπει να γίνει αποδεκτή η όποια δικαστική απόφαση από αμφότερα τα μέρη;