Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022
Τουρκικά UAV καταγράφουν τις κινήσεις σκαφών του ΛΣ
ΓΕΕΘΑ: Ο απολογισμός της επίσκεψης Φλώρου στις ΗΠΑ - Ποιους είδε - Τι συμφωνήθηκε - Τι συζητήθηκε
Από την Δευτέρα 11 Ιουλίου έως το Σάββατο 17 Ιουλίου 2022, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ. Την Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε την Πρεσβεία της Χώρας μας στην Ουάσιγκτον όπου συναντήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα με την Πρέσβη της Ελλάδος στις ΗΠΑ κ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, με την οποία συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με ιδιαίτερη έμφαση στην συλλογική και διαρκή προσπάθεια εμβάθυνσης των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων για την ανάδειξη των κοινών αξιών και συμφερόντων των 2 Χωρών και την εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. |
Δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα... «μακεδονικής γλώσσας» στην Ελλάδα !!!
Γράφει ο Ιωάννης Αμπατζόγλου*
Να τα μας! Έσκασε μύτη και η δωρεάν διαδικτυακή εκμάθηση της λεγόμενης «μακεδονικής γλώσσας». Αυτής που αναγνωρίστηκε επίσημα από την ελληνική πλευρά μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών. Έκανε την εμφάνισή του λοιπόν το «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα»1, ένας ιστότοπος με λογότυπο το «ΜΚ», ο οποίος προσφέρει όπως λέει «δωρεάν online μαθήματα μακεδονικής γλώσσας» και σημειώνει ότι «Δεν απαιτείται προηγούμενη γνώση. Το περιεχόμενο είναι κατάλληλο για όλες τις ηλικιακές ομάδες». Το βασικό σλόγκαν αυτού του ιστότοπου είναι «Το παρελθόν μας, το μέλλον μας... μακεδονική γλώσσα». Μάλιστα υπάρχει η δυνατότητα ανάγνωσης του περιεχομένου του στα ελληνικά, στα αγγλικά αλλά και στα «македонски» («μακεδονικά») όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
Τουρκικές εισβολές 1974 – 20 Ιουλίου και 14 Αυγούστου
Βαθιές οι μαρτυρίες της συνωμοσίας της Βρετανίας
Tης Φανούλας Αργυρού*
Το αεροπλανοφόρο του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού HMS HERMES, το οποίο στα ανοικτά της Κερύνειας μετέφερε βρετανούς υπηκόους, μετά τη πρώτη τουρκική εισβολή, είχε προειδοποιηθεί για επιχειρήσεις ανοικτά της Κύπρου, στις 22:15 της 16ης Ιουλίου 1974!
Προτού ακόμα φθάσουν στο Λονδίνο ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και ο σφαγέας Ετσεβίτ. Αμφότεροι έφθασαν στις 17 Ιουλίου 1974…
Ιράν: Συνάντηση Πούτιν με Ερντογάν - Τι θα συζητήσουν
Συμφωνία των ΕΛ.ΠΕ. με την ExxonMobil για τις έρευνες Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης
Η ExxonMobil απέκτησε την πλειοψηφία των δικαιωμάτων έρευνας υδρογονανθράκων στις περιοχές Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, ύστερα από την αποχώρηση της γαλλικής ΤotalEnergies.
Αυτό γνωστοποίησαν σήμερα τα Ελληνικά Πετρέλαια στο Χρηματιστήριο.
Υπενθυμίζεται ότι στις ερευνητικές Κοινοπραξίες στις δύο περιοχές μετείχαν αρχικά οι ExxonMobil και ΤotalEnergies με ποσοστό από 40% και τα Ελληνικά Πετρέλαια με το υπόλοιπο 20%.
Μετά την αποχώρηση της γαλλικής εταιρείας και τη συμφωνία ExxonMobil – ΕΛΠΕ που γνωστοποιήθηκε σήμερα, τα μερίδια διαμορφώνονται αντίστοιχα σε 70 % για την ExxonMobil, η οποία θα αναλάβει και τα καθήκοντα του Εντολοδόχου που κατείχε η ΤotalEnergies και 30 % για τα ΕΛΠΕ, μέσω των θυγατρικών που έχει συστήσει για τις έρευνες στις δύο περιοχές.
Η ΕΕ θα διπλασιάσει την προμήθεια φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν σε…μερικά χρόνια!
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε τη Δευτέρα μια συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν για τον διπλασιασμό σε “μερικά χρόνια” των εισαγωγών της φυσικού αερίου από αυτήν τη χώρα του Καυκάσου, την ώρα που οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να απαλλαγούν από την εξάρτησή τους από τη Ρωσία μεσούντος του πολέμου στην Ουκρανία. Μέχρι τότε όπως είπε ο κ.Μπορέλ πρέπει …να κάνουμε υπομονή!
Η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια ταξιδιού στο Μπακού της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία υπέγραψε με τον Αζέρο ηγέτη Ιλχάμ Αλίεφ σχετικό μνημόνιο κατανόησης.