Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022

Η Τουρκία πάει Ευρασία και μας το έχει ανακοινώσει! Δρ Δημ. Σταθακόπουλος

 

Το δώρο της Ιστορίας και η γεωπολιτική τυφλότητα του μικροελλαδισμού

 


του Σταύρου Λυγερού

 Τα δύο βασικά ρεύματα του τουρκικού πολιτικού συστήματος, το κεμαλικό και το νεοοθωμανικό έχουν συγκλίνουσες θεωρήσεις αναφορικά με το Κυπριακό. Όπως προκύπτει από δικά τους κείμενα, έχουν συνείδηση των γεωπολιτικών παραμέτρων του ζητήματος και κατ’ επέκταση έχουν γεωστρατηγική, σε αντίθεση με τη γεωπολιτική τυφλότητα του μικροελλαδισμού που κυριαρχεί στην Αθήνα.

Στο προηγούμενο άρθρο μου εξέθεσα με λόγια Τούρκων αξιωματούχων την κεμαλική θεώρηση. Σήμερα, αφού παραθέσω τη νεοοθωμανική με βάση το βιβλίο του Αχμέτ Νταβούτογλου “Το στρατηγικό βάθος“, αντιπαραθέτοντάς την με τη γεωπολιτική τυφλότητα του μικροελλαδισμού. Ο πρώην πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας είναι σαφέστατος: 

Σφοδρή καταδίκη της τουρκικής επιθετικότητας

 

 

ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΛΛΗΝΟΑΡΜΕΝΙΚΗΣ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

Σφοδρή καταδίκη της τουρκικής επιθετικότητας

Ο Σύλλογος Ελληνοαρμενικής Φιλίας, με την ευκαιρία της τεσσαρακοστής όγδοης επετείου της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο έδωσε στην δημοσιότητα ένα δριμύ «κατηγορώ» για την συνεχιζόμενη κατοχή του βορείου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις τουρκικές δυνάμεις εισβολής.

Όπως είναι γνωστό, οι τουρκικές δυνάμεις κατοχής επιχειρούν μεθοδικά και συστηματικά την πληθυσμιακή αλλοίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την αρπαγή, λεηλασία ή καταστροφή Κυπριακών περιουσιών, εξαφάνιση θρησκευτικών και πολιτιστικών θησαυρών καθώς και  μετατροπή των κατεχομένων εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας σε παγκόσμιο κέντρο διακίνησης ναρκωτικών και παράνομου τζόγου.

Σοβαρό ενδεχόμενο η Ελλάδα να πάρει τον αόρατο θάνατο κατά της Τουρκίας

 Σοβαρό ενδεχόμενο η Ελλάδα να πάρει τον αόρατο θάνατο κατά της Τουρκίας αφού το Πεντάγωνο βλέπει πια σοβαρά τους ισραηλινούς υπερ-πυραύλους LORA.

O LOng Range Attack πύραυλος του Ισραήλ αν μπει στο ελληνικό οπλοστάσιο θα αλλάξει τα πάντα στις δυνατότητες πλήγματος στρατηγικών στόχων και πλοίων στην Τουρκία.

Πρόκειται για πυραύλους οι οποίοι μπορούν να εκτοξευτούν γρήγορα από διάφορες πλατφόρμες και να καταστρέψουν κρίσιμες υποδομές αλλά και πλοία σε απόσταση άνω των 400 χλμ.

Να μαζεύαμε την Ουκρανία λίγο; Ή θα ισχύσει το… “δώσε θάρρος στον χωριάτη”;

 


Τα «γκρίζα» σημεία και οι ευθύνες του Κίεβου στην υπόθεση Antonov σε συνδυασμό με τα σωρηδόν ουκρανικά αιτήματα που φθάνουν στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών –με περιεχόμενο και ύφος που δεν αρμόζει όπως εξηγούσαν διπλωματικές πηγές- έχουν οδηγήσει σε ψύχρανση τις διμερείς σχέσεις.

Οι Έλληνες εφοπλιστές ελέγχουν το 1/5 της παγκόσμιας διακίνησης LNG: Στα $120.000 ο ημερήσιος ναύλος

 


 Τον κυρίαρχο ρόλο των Ελλήνων εφοπλιστών στη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) επισημαίνει η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα.

Μεταξύ άλλων διαβάζουμε: «Τον Μάιο ο Γιώργος Οικονόμου είχε παραγγείλει για την εφοπλιστική εταιρεία του TMS Cardiff Gas δύο τάνκερ μεταφοράς LNG στα κορεατικά ναυπηγεία Hyundai Heavy Industries. Σύμφωνα με την ηλεκτρονική πλατφόρμα Vessels Value η τιμή αγοράς για κάθε πλοίο ήταν 231 εκατομμύρια δολάρια. Λίγο αργότερα, τον Ιούνιο, ο Οικονόμου παρήγγειλε δύο ακόμη πλοία, ίδιας κατασκευής. Η τιμή αγοράς είχε ήδη φτάσει τα 243,5 εκ. δολάρια. Και αυτό γιατί οι χωρητικότητες για τη μεταφορά LNG αποτελούν πλέον σπάνιο αγαθό».

20η Ιουλίου 1974 – 2022

 Του Νίκου Ιγγλέση

Συμπληρώθηκαν 48 χρόνια από την παράνομη τουρκική εισβολή, της 20ης Ιουλίου 1974, στην Κύπρο. Επί σχεδόν μισό αιώνα η Τουρκία κατέχει το 37,5% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχει μεταβάλλει την πληθυσμιακή σύνθεση των κατεχομένων (εκδίωξη Ελληνοκυπρίων και μεταφορά εποίκων από την Ανατολία) και επί αυτών των εδαφών έχει ανακηρύξει την αυτοαποκαλούμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου - ΤΔΒΚ».

Αλλάζει το παιχνίδι! Ραντάρ AESA που εντοπίζει βαλλιστικούς πυραύλους τοποθετείται στην Κρήτη από την Πολεμική Αεροπορία

 

Αλλάζ 


Το Kronos Grand Mobile High Power είναι ένα πολυλειτουργικό ραντάρ C-band, σχεδιασμένο για επιτήρηση και άμυνα από αέρα και θάλασσα.

Ητελευταία τεχνολογία ραντάρ αεράμυνας Kronos Grand Mobile High Power (GM HP) επιλέχθηκε από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία ως το ολοκληρωμένο σύστημα εναέριας και πυραυλικής άμυνας που θα χρησιμοποιηθεί στο NAMFI (NATO Missile Fire Installation), με έδρα τη Νήσο Κρήτη.

Το νέο ραντάρ Θα εξασφαλίσει υψηλά επίπεδα αεροπορικής ασφάλειας κατά τη διάρκεια των ασκήσεων.