Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΕΝΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ-(ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΑΛΑΙΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΣ ΜΑΣ)

  Στο Μοναστήρι του Αη Λιά ψηλά στο Χελυδόρι


Στις 20 Ιουλίου εόρταζε η Ιερά Μονή του Προφήτη Ηλία Ζαχόλης.
Η Ιερά Μονή του Προφήτη Ηλία Ζάχολης, βρίσκεται στην εδαφική περιφέρεια του Χελυδορίου (Κούτου), ανάμεσα στη Ζάχολη και τον Πύργο, τέως κοινότητες, σε υψόμετρο 750 μ. περίπου.
Στο παρελθόν, όλοι οι περιηγητές, οι επισκέπτες και οι προσκυνητές, μιλούσαν για το θαυμάσιο τοπίο στο οποίο είναι χτισμένο το μοναστήρι και για την πλούσια βλάστηση, δάση με πεύκα και έλατα, καλλιεργημένες εκτάσεις, πολλά νερά. Αυτή η εικόνα είχε μείνει στη μνήμη όλων μας.
Δυστυχώς η σημερινή κατάσταση δεν είναι η ίδια με εκείνη που περιγράφεται στις εντυπώσεις των επισκεπτών.

10 αριστουργήματα στα αρχαιολογικά μουσεία της Ελλάδας

 

 

Όπου κι αν ταξιδέψεις στην Ελλάδα, θα βρεις κάτι σπουδαίο να δεις στα τοπικά μουσεία.

 

Θοδωρής Αντωνόπουλος  22.7.2022

 

 Facebook

 Twitter

 Shares 1071

 E-mail

  

 0

Ο αρχαιολογικός τουρισμός έχει χαρακτηριστεί ως η νέα τάση στα ταξίδια αναψυχής, δεν σου κάνει όμως τόση αίσθηση ως «trend» όταν ζεις σε μια χώρα γεμάτη αρχαιότητες που εκτείνονται από τους προϊστορικούς μέχρι τους νεότερους χρόνους.

Το παρελθόν εδώ είναι διαρκώς «παρόν» όπου κι αν βρεθείς, από την ηπειρωτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο μέχρι την Κρήτη και τα νησιά, είτε πρόκειται για τις πολυάριθμες αρχαιολογικές θέσεις, ανασκαφές και τομές, είτε για τα 203 αρχαιολογικά μουσεία και τα μυριάδες ευρήματα που εκτίθενται σε αυτά, χώρια όσα παραμένουν στις αποθήκες ή έχουν «ξενιτευτεί».   

Θα “στραγγαλίσει” την ΕΕ: Η Ρωσία ετοιμάζει συντριπτικό πλήγμα στην Γεωργία για να κλείσουν όλοι οι αγωγοί πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν!

  Του Βασίλη Καπούλα

Πληροφορίες-σοκ διακινούνται σε ρωσικά ΜΜΕ για επικείμενο ενεργειακό συντριπτικό πλήγμα στην Δύση. Ρωσικά ΜΜΕ προετοιμάζουν το έδαφος ώστε η Ρωσία να κλείσει και την τελευταία ενεργειακή βάνα της Ευρώπης και συγκεκριμένα όλους τους αγωγούς που διέρχονται από το Αζερμπαϊτζάν προς την ΕΕ.

Το κτύπημα των Ρώσων θα επικεντρωθεί στον έλεγχο όλης της Γεωργίας και των αγωγών που διέρχονται από το έδαφος της.

Ελάτε να ξαναγίνουμε συγχαίροντες και συμπάσχοντες συνάνθρωποι!…

  


           Γράφει ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος* 


     Μια φορά κι έναν καιρό, στη Θεσσαλονίκη είχαμε στο Διοικητήριο μια «μαρμάρινη» αλάνα που τώρα δεν υπάρχει και, δυστυχώς, τα αρχαία που αποκαλύφθηκαν ΔΕΝ έχουν αξιοποιηθεί σωστά.

     Και απέναντι από την Αγγελάκη είχαμε μια «χωματένια» μεγάλη αλάνα όπου, όπως κάναμε και στη «μαρμάρινη» του Διοικητηρίου, κλοτσούσαμε την μπάλα, παίζαμε κρυφτούλι, αμάδες και μακριά γαϊδούρα…

     Μια φορά κι έναν καιρό, είχαμε τους φίλους και τους κολλητούς να λέμε τα μυστικά μας, να μοιραζόμαστε χαρές που έτσι διπλασιάζονταν και λύπες που μειώνονταν επειδή τις βγάζαμε από το στέρνο με δάκρυα στα μάτια.

Οι καύσωνες η νέα θανατηφόρα… πανδημία της Ευρώπης: Πλήρως ανέτοιμη για τον εφιάλτη, λέει το Politico – Με πλεονέκτημα η Ελλάδα

 

 

 Η ήπειρος έχει πολλή δουλειά να κάνει για να προστατεύσει τις πόλεις, τις υποδομές και τη νοοτροπία της στη θερμότητα.

Η Ευρώπη δεν ήταν προετοιμασμένη για την υπερβολική ζέστη που γνώρισε αυτόν τον κολασμένο Ιούλιο. Αυτό υποστηρίζει και τεκμηριώνει το politico.eu σε ρεπορτάζ των KARL MATHIESEN , ZIA WEISE και PIETER HAECK.

Όπως αναφέρουν, αυτό είναι προφανές από τον αριθμό των νεκρών από το κύμα καύσωνα μέχρι στιγμής – με περισσότερους από 2.000 ανθρώπους που είναι γνωστό ότι έχουν πεθάνει στην Ισπανία και την Πορτογαλία, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί όταν δημοσιοποιηθούν δεδομένα στη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο και την Ολλανδία και από μεγάλο μέρος της Κεντρικής και την Ανατολική Ευρώπη, όπου η ζέστη παρέμεινε αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ο Ερντογάν είναι μέλος του “άξονα του κακού” με τη Ρωσία και το Ιράν: Μόνο οι Δυτικοί έχουν τυφλωθεί από τη …”γοητεία” του…

 

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal

Έσπευσε ο Ταγίπ Ερντογάν στην Τεχεράνη για να συναντήσει τους φίλους και τους συμμάχους του, τους προέδρους της Ρωσίας και του Ιράν, οι οποίοι ταυτόχρονα είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί της Αμερικής και της Δύσης, αλλά δεν ακούσαμε κιχ από την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες (και όταν λέμε Βρυξέλλες, εννοούμε και το ΝΑΤΟ και την άβουλη Ευρωπαϊκή Ένωση).

Κτύπησαν οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις στο Ιράκ, προκαλώντας τον θάνατο αθώων ανθρώπων, και το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε καταδικαστική ανακοίνωση, χωρίς αναφορά στους δολοφόνους. Σε λίγο -και να μην εκπλαγούμε- μπορεί και να μας πουν ότι οι στυγνοί φονιάδες των αμάχων είναι οι Κούρδοι αντάρτες του PKK, που φυσικά δεν έχουν καμία σχέση με τη δολοφονική πράξη. Είναι έργο των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και κανενός άλλου.

Η επέκταση του ΝΑΤΟ στην “αυλή” της Ρωσίας – Ο προαναγγελθείς πόλεμος

 

 

«Η Ευρώπη είναι προτεκτοράτο των ΗΠΑ και θα παραμείνει» (Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι)

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης επιδίωξη της Δύσης θα έπρεπε να είναι η ανοικοδόμηση ενός παγκόσμιου κινήματος ειρήνης που να αντιτίθεται σε όλες τις στρατιωτικές συμμαχίες και τις συνεχιζόμενες μαζικές αυξήσεις των αμυντικών προϋπολογισμών. Αντ’ αυτού η βούληση της Ουάσιγκτον ήταν η επέκταση του ΝΑΤΟ, μέσω της διεύρυνσης του, καθώς διέβλεπε ότι η επιρροή της στα ευρωπαϊκά θέματα περνούσε και μέσα απ’ αυτό. Ο Λευκός Οίκος φοβόταν μία συνεργασία της Ρωσίας με την Ευρώπη, η οποία δεν εξυπηρετούσε τα συμφέροντά του.

Μετά το 1991, οι μετακομμουνιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ιδιαίτερα η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχοσλοβακία, βρέθηκαν σε ένα αβέβαιο περιβάλλον ασφαλείας.

Ο αμερικανικός στρατός υμνεί την Κούρδισσα αντάρτισσα που δολοφόνησαν οι Τούρκοι: Οργή στην Ουάσιγκτον για τη μεγάλη απώλεια

 


 Η Salwa Yusuk (γνωστή ως Ciyan Afrin), μία Αναπληρωτής Διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) – μαζί με δύο συναδέλφους της μαχήτριες – έχασε τη ζωή της σε επίθεση κοντά στην πόλη Qamishli της Συρίας, στις 22 Ιουλίου 2022.

Τα παραπάνω αναφέρει η Κεντρική Στρατιωτική Διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών (U.S. Central Command – CENTCOM) για τη στυγνή δολοφονία της Yusuk, από τα τουρκικά drones την Παρασκευή.

Είναι φανερό ότι οι Αμερικανοί αντιμετώπισαν με οργή την εν ψυχρώ εκτέλεση της Κούρδισσας αντάρτισσας, που ήταν ανώτατο στέλεχος της οργάνωσης YPG και σημαντικός εταίρος των αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία.

Ρωσικό δημοσίευμα ενδεικτικό της κατάστασης: «Η Ρωσία δεν θα εμποδίσει τα τουρκικά σχέδια σε Ελλάδα και Κύπρο»

 

Η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας αποκτά ραγδαία δυναμική και επηρεάζει ολόκληρο τον κόσμο. Υπάρχουν όμως και χώρες που επωφελούνται από την αντιπαράθεση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, γράφει ο Ρώσος πολιτικός αναλυτής διεθνών σχέσεων Πετρ Μακεντόντσεφ στην Eurasia Daily.

Μία από αυτές τις χώρες είναι η Τουρκία, η οποία, αν και είναι μέλος του ΝΑΤΟ, είναι απομακρυσμένη από τη Δύση, όχι μόνο επειδή αρνήθηκε να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η άρνηση της Άγκυρας για κυρώσεις είναι λογική, αφού οι Τούρκοι θέλουν να πλουτίσουν και να αναπτύξουν οικονομική συνεργασία με τη Ρωσία, ενώ οι Ευρωπαίοι θα χάσουν τη ρωσική αγορά λόγω της πολιτικής κυρώσεων και θα υποστούν απώλειες.

Συνθήκη της Λωζάνης:


Συνθήκη της Λωζάνης:

Οι Τούρκοι μιλάνε για σκοινί στο … σπίτι του κρεμασμένου!

Του Λεωνίδα Κουμάκη, μέλους του ΙΗΑ

Μόλις ένας χρόνος απομένει από την συμπλήρωση ενός αιώνα από την  υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης που σφράγισε τον επώδυνο συμβιβασμό μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922.

Πριν από δέκα τρία χρόνια, στις 04/09/2009, είχε αναρτηθεί για πρώτη φορά ένα κείμενο μου για τον διαχρονικό τουρκικό παραλογισμό να απαιτεί από τους άλλους όλα όσα περιφρονεί η ίδια, με τίτλο «Συνθήκη της Λωζάνης: Οι Τούρκοι μιλάνε για σκοινί στο … σπίτι του κρεμασμένου!».