Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022

Ο Στρατός Ξηράς σχεδιάζει την απόκτηση νέων ταχυπλόων με επίκεντρο το CB-90

  Σε τροχιά εξοπλιστικής ενίσχυσης εκτός της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) και του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) βρίσκεται και ο Στρατός Ξηράς. Το ενδιαφέρον κεντρίζει το πρόγραμμα πρόσκτησης νέου Τεθωρακισμένου Οχήματος Μάχης (ΤΟΜΑ) πλην όμως το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) προχωρά και επιπρόσθετα προγράμματα μικρότερου κόστους αλλά υψηλής επιχειρησιακής αξίας.

Στη κατεύθυνση αυτή σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του γράφοντος η Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων (ΔΕΔ) σε συνεργασία με τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ καθώς και το επιτελείο της ΑΣΔΕΝ βρίσκονται στη φάση κατάρτισης των τεχνικών προδιαγραφών για την απόκτηση ταχυπλόων μεταφοράς προσωπικού κλειστού τύπου.

Ο Ερντογάν προκαλεί χωρίς αιδώ την Ελλάδα και την Κύπρο: Στέλνει το γεωτρύπανο “Αμπντούλ Χαμίτ Χαν” στη Μεσόγειο (video)

  Στις 9 Αυγούστου θα αναχωρήσει από το λιμάνι της Μερσίνης το τουρκικό γεωτρύπανο Abdulhamid Han για να ξεκινήσει «αποστολή στη Μεσόγειο», σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ. Την είδηση μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Σημειώνουμε ότι σήμερα ο κατοχικός ηγέτης Ερσιν Τατάρ πήγε με πλοίο από την κατεχόμενη Κερύνεια στην Μερσίνα όπου “επιθεώρησε” το τουρκικό ερευνητικό. Ο Τατάρ ανάρτησε φωτογραφίες του μπροστά στο γεωτρύπανο, στον λογαριασμό του στο Twitter.

Φυσικό αέριο: Η «εξαίρεση» που πέτυχε η Ελλάδα στο deal της ΕΕ για κόφτη 15%

 

 Στις γωνίες του τριγώνου «Ευρωπαϊκή Ένωση - αγορές- Ρωσία» βρίσκεται η απάντηση του νέου ράλι στις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος που καταγράφηκε χθες, μολονότι στις Βρυξέλλες επήλθε γρήγορα πολιτική συμφωνία μεταξύ των 27 κρατών-μελών για «ψαλίδι» 15% σε εθελοντική βάση στην κατανάλωση φυσικού αερίου, από 1ης Αυγούστου έως 31 Μαρτίου του 2023.


Ρεκόρ στις τιμές

Παρότι τα ευρωπαϊκά κράτη ομονόησαν και στην μετατροπή του εθελοντικού χαρακτήρα του μέτρου σε υποχρεωτικό σε περίπτωση έλλειψης ή πολύ υψηλής ζήτησης φυσικού αερίου το φετινό χειμώνα, εντούτοις η κίνηση της Gazprom να θέσει σε εφαρμογή τον αγωγό Nord Stream1 με μειωμένη ροή, δηλαδή στο 20% των δυνατοτήτων του με την επανεκκίνησή του μετά τις εργασίες συντήρησης, έχει «βάλει φωτιά» στις τιμές των ορυκτών καυσίμων.

EAST MED: Ευτυχία, ή κατάρα για την Ελλάδα;

 Του Ευάγγελου Ρήγου

Προέδρου ΙΗΑ*

Ξόδεψα  στην ναυτιλία μισό αιώνα από την ζωή μου υπηρετώντας την μέσα από την θάλασσα καί από την στεριά. Οπότε την παγκόσμια γεωστρατηγική κατάσταση την βλέπω κάτω από το πρίσμα της εμπειρίας ενός  ναυτικού.

Οι Πόλεμοι

Τους τελευταίους 2 αιώνες όλοι σχεδόν οι πόλεμοι έγιναν για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών της υφηλίου. Στις αρχές του 20ου αιώνα όποια δύναμη είχε υπεροχή στην θάλασσα ήταν και κοσμοκράτισσα (υπερδύναμη). Και φυσικά βασίζονταν στον πολεμικό της στόλο.

Μπαράζ τουρκικών προκλήσεων -80 παραβιάσεις πάνω από το Αιγαίο

 Κρεσέντο τουρκικών παραβιάσεων καταγράφηκε την Τρίτη πάνω από το Αιγαίο. Συγκεριμένα, οι παραβιάσεις ανήλθαν στις 80, 37 από μαχητικά F-16 και 43 από μη επανδρωμένα UAV.

Το ρεσιτάλ τουρκικής προκλητικότητας σημειώνεται λίγες ώρες αφότου ο Τούρκος πρόεδρος προχώρησε σε ακραία ρητορική κατά του Έλληνα πρωθυπουργού, ισχυριζόμενος ότι… δεν γνωρίζει τη Συνθήκη της Λωζάνης. Την ίδια στιγμή, έθεσε εκ νέου ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.

Τούρκοι αναλυτές προειδοποιούν τον Ερντογάν: «Οι ΗΠΑ θα παρέμβουν υπέρ της Ελλάδας αν υπάρξει εμπλοκή»

 

 

Οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, αλλά και οι σχέσεις Ελλάδας – Γαλλίας και Ελλάδας – ΗΠΑ παραμένουν ψηλά στην πολιτική ατζέντα της Άγκυρας καθώς και των μεγαλύτερων δεξαμενών σκέψης της γείτονος.

Οι αναλυτές επιχειρούν να προβλέψουν παράλληλα τη θέση που θα πάρει και η Ουάσιγκτον σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά, σε περίπτωση έντασης και πώς αυτό επηρεάζει την ισορροπία δυνάμεων σε μία ενδεχόμενη «κρίση» στην Ανατολική Μεσόγειο.