Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

Αλ. Δεσποτόπουλος στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ για το τουρκικό γεωτρύπανο: Η αντίδραση της Ελλάδας θα πρέπει να είναι κεραυνοβόλα αν παραβιάσει χώρο εθνικής κυριαρχίας ή οριοθετημένη ΑΟΖ

 

Συνέντευξη στον Μάνο Χατζηγιάννη

«Η έξοδος του νέου γεωτρύπανου συνδυάζεται με την επιχείρηση της Τουρκικής Προεδρίας αφενός να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά της δύσης και αφετέρου να ικανοποιήσει το εσωτερικό εκλογικό σώμα, σε μία πολύ δύσκολη για εκείνη πολιτική συγκυρία» αναφέρει μεταξύ άλλων στην αποκλειστική του συνέντευξη στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ο κ. Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, γνωστός Διεθνολόγος και ερευνητής τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών ΕΚΠΑ με αφορμή το νέο τουρκικό γεωτρύπανο και την ελληνοτουρκική ένταση. 

Άτακτη υποχώρηση των Κοσοβάρων: Από το φόβο του πολέμου Αμερικανοί και Ευρωπαίοι επέβαλαν αναβολή των μέτρων κατά των Σέρβων

 

 

Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου ανέβαλε την εφαρμογή της απόφασης που θα υποχρέωνε τους Σέρβους στο βόρειο τμήμα της χώρας να υποβάλουν αίτηση για πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων που εκδόθηκαν από ιδρύματα της Πρίστινας λόγω εντάσεων μεταξύ της αστυνομίας και των τοπικών κοινοτήτων που σήκωσαν οδοφράγματα στους δρόμους.

Μετά από τις εντάσεις το απόγευμα της Κυριακής και διαβουλεύσεις με τους πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ), η κοσοβάρικη κυβέρνηση είπε ότι θα καθυστερήσει το σχέδιό της για ένα μήνα και θα ξεκινήσει την εφαρμογή την 1η Σεπτεμβρίου, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Η απάντηση Ελλάδας και Ισραήλ στην τουρκική προκλητικότητα: Navtex δεσμεύει την “επίμαχη περιοχή” για ασκήσεις του ισραηλινού ναυτικού

 

 

Ο Σταθμός του Ηρακλείου μετέδωσε Navtex που αφορά δέσμευση περιοχών για δραστηριότητες του Πολεμικού Ναυτικού του Ισραήλ, στην Μεσόγειο Θάλασσα νότια της νήσου Κρήτης.

Πρόκειται για εντυπωσιακή ενέργεια καθώς είναι και μία απάντηση για τους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι η Άγκυρα έχει …”δικαιώματα” μέχρι και την Κρήτη!!!

Στις εν λόγω περιοχές που διακρίνονται χαρακτηριστικά στον χάρτη και κόκκινο χρώμα κάτω από την Κρήτη, αναφέρεται ρητώς στην σχετική navtex ότι χρειάζεται ιδιαίτερα προσοχή από τα διερχόμενα πλοία διότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος.

Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις για το γεωτρύπανο «Abdulhamid Κhan»: Ο Ερντογάν παίζει το τελευταίο του χαρτί

 

 ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Τρίτο καλοκαίρι αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας και επιφυλακής για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, κυρίως το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, με το ερώτημα που πλανάται να είναι αν ο Ταγίπ Ερντογάν έχει αποφασίσει να τα παίξει όλα για όλα ή αν θα επιχειρήσει με ελεγχόμενη ένταση να ταράξει και πάλι τα νερά. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση κανείς δεν μπορεί εξ αρχής να υπολογίζει το μέγεθος της αντίδρασης και την τροπή που μπορεί να πάρει μια τέτοιου είδους πρόκληση.

Και για να βάλουμε ορισμένα πράγματα στην θέση τους, μπορεί το γεωτρύπανο «Abdulhamidkhan» να έχει εξέλθει πλέον από το «πειρατικό» λιμάνι της Μερσίνας όμως παραμένει εκεί, σύμφωνα με ανοιχτές πηγές του διαδικτύου και πραγματοποιεί εν πλω δοκιμές.

Ο πόλεμος της προπαγάνδας – Και τί δεν έχουμε ακούσει…


 


 Και τι δεν ακούσαμε αυτές τις ημέρες! Αναλυτής του περιώνυμου Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (Dov S. Zakheim του αμερικανικού CSIS) επιχειρηματολόγησε σοβαρά ότι ο Ερντογάν πρέπει να είναι υποψήφιος για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης επειδή “επέβλεψε” τη συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας για την εξαγωγή των σιτηρών. Ούτε λόγος για το κίνητρο του Πούτιν να προσφέρει μια επιτυχία στον Τούρκο πρόεδρο με στόχο να τον διατηρήσει σε απόσταση από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Κι όλα αυτά, ωραιοποιώντας σκανδαλωδώς τη γενικότερη εξωτερική πολιτική του, επιλέγοντας γενικόλογους επιθετικούς προσδιορισμούς για να την περιγράψει, όπως «επιθετικές και ασυνεπείς» (aggressive and inconsistent). Στον απόηχο της συμφωνίας, εξελίσσεται πάλι ο πόλεμος της προπαγάνδας.

Οι βιασμοί Ελληνίδων το 1974 από τους βάρβαρους

  31/7/2022

γράφει η Φανούλα Αργυρού*

Διάβασα και δάκρυσα την μαρτυρία της «Μ» που δημοσιεύθηκε 21.7.22  στην «Σημερινή» «Μαρτυρία 1974: “Τους βιασμούς μου από Τούρκους στρατιώτες θα τους πάρω στον τάφο μου, μόνη χαρά τα παιδιά και τα εγγόνια μου».

Γνωρίζω και προσωπικά ορισμένες συμπατριώτισσες μας ηρωίδες που μαρτύρησαν με τον ίδιο τρόπο στα χέρια των βαρβάρων το 1974. Και είχα γράψει και το άρθρο «Δεύτερος βιασμός 42 χρόνια μετά» στην «Σημερινή» στις 12 Ιανουαρίου 2016 στο οποίο αναφέρθηκα και σε δύο άλλα άρθρα τότε. Στο άρθρο του μ. συνάδελφου Κωστάκη Αντωνίου, και ας είναι ελαφρύ το χώρα που τον σκέπασε, «Τρισάθλιο κράτος με τρισαθλιότερους ηγέτες» στην «Σημερινή» 19 Δεκεμβρίου 2015 όπως και του Άριστου Μιχαηλίδη τον ίδιο καιρό στον «Φιλελεύθερο» «Δουλεύοντας χωρίς μυαλό» 18.12.2015.