Τρίτη 2 Αυγούστου 2022

Η Εθνική Ασφάλεια τής Κύπρου σε Κίνδυνο

 


Του Φοίβου Κλόκκαρη *


Με τον όρο εθνική ασφάλεια εννοούμε την απαίτηση να διατηρηθεί η επιβίωση του κράτους με την χρήση της εθνικής ισχύος του, που περιλαμβάνει την Διπλωματική, Πληροφοριακή, Στρατιωτική και Οικονομική ισχύ(DIME).

Η εθνική ασφάλεια τής Κυπριακής Δημοκρατίας(ΚΔ) βρίσκεται σε κίνδυνο (ΚΔ) λόγω : 

  • Της συνεχιζόμενης επιθετικής  πολιτικής τής Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου και 

  • Τής αποδυναμωμένης εθνικής ισχύος τήςΚΔ στούς τομείς τής στρατιωτικής, διπλωματικής και πληροφοριακής ικανότητας της. 

Κινεζικός στρατός για ΗΠΑ: Θάψτε τους εισβολείς εχθρούς - Λευκός Οίκος: Η Pelosi έχει δικαίωμα να πάει στην Ταϊβάν

 

 

Σοβαρή κλιμάκωση διαπιστώνεται στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας λόγω της επικείμενης επίσκεψης της Nancy Pelosi αύριο 2 Αυγούστου 2022 στην Ταιβάν, με τους Κινέζους να έχουν πολλάκις προειδοποιήσει πως δεν «θα κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια».

Μάλιστα, η Διοίκηση Μάχης της Ανατολικής Ζώνης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας δημοσίευσε ένα προπαγανδιστικό βίντεο, καλώντας τους πατριώτες «να θαψούν όλους τους εχθρούς που επιχειρούν να εισβάλουν».
Ένα βίντεο εμφανίστηκε στον επίσημο λογαριασμό της διοίκησης στο κοινωνικό δίκτυο WeChat.

SOS για τη Γερμανία – Θα γίνει πάλι ο «μεγάλος ασθενής» της Ευρώπης;

 

Εξαιρετικά ανησυχητική, έως και δραματική, είναι η εικόνα που έρχεται από το λιανεμπόριο στη Γερμανία. Η αιτία είναι ότι, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της χώρας, το πρώτο εξάμηνο του 2022 ολοκληρώθηκε με την μεγαλύτερη πτώση στις λιανικές πωλήσεις που έχει καταγραφεί εδώ και 28 χρόνια!

Οι επιχειρήσεις του κλάδου, συγκεκριμένα, είδαν τις πωλήσεις τους (προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό) να είναι τον Ιούνιο κατά 8,8% χαμηλότερες σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021. «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποχώρηση από την αρχή του 1994», σημειώνει η σχετική έκθεση.

Έρχονται ελικόπτερα; Ανεβαίνει επίπεδο η Αεροπορία Στρατού με προμήθεια νέων επιθετικών AH-64 Ε και νέων μεταφορικών CH-47- UH-60

 

 Η προσθήκη 10 νέων AH-64 Ε ,10 νέων CH-47 και 20 νέων UH-60, καθώς και η αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων AH-64 και CH-47, αν πραγματοποιηθεί, θα έχει ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση ισχύος πυρός και των δυνατοτήτων αεροκίνησης της χώρας μας και μεταφοράς όγκου δυνάμεων από την ηπειρωτική Ελλάδα στα νησιά μας και στον Έβρο

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η Ελλάδα θωρακίζεται  συνεχώς έναντι της τουρκικής απειλής, προβαίνοντας στην απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών RAFALE , φρεγατών  BELHARA, anti-drone συστήματος, UAV MQ-9, καθώς επίσης και άλλων οπλικών συστημάτων αιχμής και πυρομαχικών, ενώ πρόκειται σε μια 5ετία να αποκτήσει και μία μοίρα τουλάχιστον  Αμερικανικών μαχητικών  5ης γενιάς F-35