Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

Ρωμανός Δ’ Διογένης [4 Αυγούστου 1072]

 

Ευαγγελία Κ. Λάππα

17 ετών 

24 Ιουλίου 2022

Ο Ρωμανός Διογένης γεννήθηκε το 1023 και καταγόταν από επιφανή οικογένεια στρατιωτικών της Καισάρειας στην Καππαδοκία. Πατέρας του ήταν ο Κωνσταντίνος Διογένης[1] και η μητέρα του ήταν ανιψιά του αυτοκράτορος Ρωμανού Γ’ του Αργυρού[2]. Το 1064, ως Δούκας της Σαρδικής (Σόφια) [3], απέκρουσε τις επιδρομές των Πετσενέγων[4], απωθώντας τους πέρα από τον Ίστρο (Δούναβη) ενώ τιμήθηκε με τον τίτλο του Βεστάρχη[5]. Συνωμότησε για να απομακρύνει από την εξουσία τους αριστοκράτες του παλατιού, που τους θεωρούσε υπεύθυνους για τη δραματική κατάσταση, στην οποία βρισκόταν η Ρωμανία. Όμως προδόθηκε και οδηγήθηκε σιδηροδέσμιος στη Σύγκλητο να δικασθεί.

Ο “Κρόνος 1” αντάμειψε την Κύπρο – Βάζει τα γυαλιά σε Ελλάδα και ΕΕ

 


 Η δήλωση που έκανε η υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου έδωσε συνέχεια στην δήλωση που έκανε στις 9 Ιουλίου, η πρέσβειρα της Ιταλίας στην Λευκωσία, Frederica Bravo, μετά το πέρας της γεώτρησης Κρόνος 1, που έκανε η ιταλική εταιρεία Εni στο μπλοκ 6 της κυπριακής ΑΟΖ. Η κυρία Bravo είπε ότι η ποσότητα φυσικού αερίου στον κοραλλιογενή ύφαλο πρέπει να είναι μεγάλη. Ακολούθησε μια δήλωση της κ. Πηλείδου στα μέσα του Ιουλίου, που έλεγε ότι οι έρευνες προς εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Κύπρο είναι στρατηγικής σημασίας.

2ο Συνέδριο ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

 


«Δράσεις για τον ελληνισμό»

6-8 Αυγούστου 2022

Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Δήμου Μεγίστης

ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 6 Αυγούστου

  • Έναρξη 10:00

Ομιλίες συνέδρων: Ιωάννης Αμπατζόγλου (χαιρετισμός), Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, Κωνσταντίνος Γρίβας, Χρίστος Ζήνωνος, Αναστάσιος Λαυρέντζος, Άννα Νότη.


Κυριακή 7 Αυγούστου 

Τουρκικά «νευράκια» στον ουρανό του Αιγαίο: Η επαναφορά στην τακτική των προκλήσεων και το κλίμα που διαμορφώνεται

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Όσο τα Ελληνικά «γεράκια», πετούν δίπλα ή και απέναντι από μαχητικά των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας, συνεκπαιδεύονται με Γαλλικά πολεμικά πλοία και όσο πολεμικό ναυτικό και Αεροπορια σκεπάζουν το Αιγαίο, τόσο η Άγκυρα θα δείχνει αμήχανη και εκνευρισμένη.

Από τη μια πλευρά τα Αμερικανικά F-35A & F-15E κι από την άλλη πλευρά οι εταίροι σύμμαχοι του σπεύδουν στο FIR Αθηνών.

Αναγνωρίζουν με την παρουσία τους, τις ασκήσεις και τη συμμετοχή τους στις πάγιες διαδικασίες που προβλέπονται, το ποιος είναι αυτός που έχει αρμοδιότητες στις περιοχές που ασκούνται.

Τί μας διδάσκει το Ιράν με τα δικά του drone-carrier

 


 Το ιρανικό Ναυτικό ανακοίνωσε την δημιουργία αυτού που αποκαλεί “διοίκηση drone-carrier”. Η ανακοίνωση προβλήθηκε στην τηλεόραση και έδειχνε το Ναυτικό να εκτοξεύει drones από διάφορα πλοία, ακόμη και από υποβρύχιο. Η τελετή κατέδειξε τη προσπάθειες του Ιράν όχι μόνο να αποκτήσει περισσότερες δυνατότητες οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη με περισσότερες δυνατότητες, αλλά να αποκτήσει και μεγαλύτερο αριθμό.

Το γεγονός δεν θα ήταν αξιοσημείωτο αν δεν σηματοδοτούσε μια ευρύτερη κίνηση πολλών κρατών να αναπτύξουν ικανότητες προβολής ισχύος στη θάλασσα μέσω drones. Το Ιράν και σίγουρα άλλοι αναζητούν φτηνές λύσεις κορεσμού, ενώ οι δυτικές χώρες μάλλον αδρανούν.

Παγκόσμια ανησυχία για τα στρατιωτικά γυμνάσια της Κίνας στην Ταϊβάν: Ανεύθυνη συμπεριφορά λένε οι ΗΠΑ, καταδικάζει η ΕΕ

 


 Η επιλογή της Κίνας να διεξαγάγει στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν μετά την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στη νήσο δεν δείχνει «υπευθυνότητα», καθώς η κατάσταση θα μπορούσε να εκτραχυνθεί, προειδοποίησε χθες Τετάρτη ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τζο Μπάιντεν, ο Τζέικ Σάλιβαν.

«Όταν ένας στρατός διεξάγει σειρά δραστηριοτήτων, που συμπεριλαμβάνουν (…) δοκιμές πυραύλων και γυμνάσια με πραγματικά πυρά (…) η πιθανότητα να υπάρξει επεισόδιο είναι πραγματική», είπε ο κ. Σάλιβαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο δημόσιο ραδιοφωνικό δίκτυο NPR.

Η τεχνητή νοημοσύνη στα drones-φονιάδες: Επικρατούν τα νέα οπλικά συστήματα -Πεδίο δοκιμής ο πόλεμος στην Ουκρανία(video)

 

 Μπορεί να θυμίζει ταινία επιστημονικής φαντασίας αλλά δεν είναι. Τα drones- καμικάζι πραγματοποιούν φονικές καταστροφές. Εξοπλισμένα με κάμερες, αισθητήρες και έλικες «κλειδώνουν» τον στόχο τους, δρούν ανεξάρτητα και επιτίθενται.

Ο αλγόριθμος τούς παρέχει αυτή την «ανεξαρτησία». Αφού ολοκληρώσουν την επίθεση αυτοκαταστρέφονται. Η χρήση των όπλων αυτών αποτελεί για ακόμη μια χρονιά το αντικείμενο διαπραγμάτευσης της Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για Συμβατικά Όπλα (CCW) στην Γενεύη, που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα με την συμμετοχή 80 χωρών.