Κυριακή 7 Αυγούστου 2022

Κύπρος: Μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 30 δεν πάνε ΟΧΙ ΜΟΝΟ λόγω του εμπάργκο ΗΠΑ

F-16 Block 30 για την Κυπριακή Δημοκρατία – Το αμερικανικό εμπάργκο όπλων δεν είναι το μόνο εμπόδιο. Το DP είχε θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα εδώ και αρκετά χρόνια, από τον Δεκέμβριο του 2019. Η ιδέα δεν είναι καινούρια βέβαια, ούτε και υποστηρίζει κανείς ότι ανακαλύψαμε τον τροχό. Θα μπορούσε βέβαια να υλοποιηθεί από το πρώτο ήμισυ της δεκαετίας του 2000.

Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη

Όταν το καλοκαίρι του 2003 αποσύρθηκαν τα 24 εναπομείναντα σε ελληνική υπηρεσία Mirage F 1CG πολλές χώρες εξακολουθούσαν να τα έχουν ενταγμένα στις αεροπορικές τους δυνάμεις, ενώ πακέτα εκσυγχρονισμού υπήρχαν, ακόμη και πριν από την εμφάνιση του προγράμματος ASTRAC που επέλεξε το Μαρόκο για τα δικά του Mirage F 1. Πακέτα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από την Ελληνοκυπριακή πλευρά.

Η Κύπρος τίμησε τους ηρωομάρτυρες της: Τελέστηκε το 26ο μνημόσυνο του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού

  Τελέστηκε σήμερα στην Εκκλησία Αγίου Δημητρίου στο Παραλίμνι, το 26ο εθνικοθρησκευτικό μνημόσυνο των ηρώων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού.

Του μνημοσύνου προέστη ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Στον επιμνημόσυνο λόγο του ο Λουκάς Χατζημιχαήλ ανέφερε μεταξύ άλλων πως ο Τάσος Ισαάκ και ο Σολωμός Σολωμού γαλουχήθηκαν και ανδρώθηκαν με τη λευτεριά, ασυμβίβαστοι με τη σκλαβιά ασυμφιλίωτοι με την ιδέα της μοιρασμένης μας πατρίδας.

Άμεση λύση για τους τουρκικούς βαλλιστικούς πυραύλους Atmaca-Bora-J-600T που έχουν στόχο τους αεροδιαδρόμους της ΠΑ σε νησιά και ενδοχώρα

 Σκοπός των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων θα πρέπει να είναι η καταστροφή των συστοιχιών τουρκικών πυραύλων κοντά στα παράλια πάση θυσία σε περίπτωση πολεμικής κρίσης

Είναι πλέον ζήτημα επιβίωσης σε περίπτωση ελληνοτουρκικής στρατιωτικής κρίσης, να εξασφαλιστεί ότι τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη υπό οποιεσδήποτε συνθήκες θα είναι ικανά να υλοποιήσουν τα καθήκοντα τους.

Επιτέλους κάτι κινείται για τον ανεξέλεγκτο Ερντογάν: Δυσαρέσκεια στη Δύση για την προσέγγιση με Πούτιν και «ψίθυροι» για κυρώσεις στην Τουρκία

 


 Κυβερνήσεις δυτικών χωρών ανησυχούν όλο και περισσότερο για την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και την Ρωσία και προειδοποιούν για τον κίνδυνο η Τουρκία να πληγεί από μέτρα αντιποίνων, αν βοηθήσει την Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των Financial Times.

Χθες, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν να ενισχύσουν την συνεργασία τους στους τομείς των μεταφορών, της γεωργίας, των χρηματοοικονομικών και των κατασκευών.

Συνεκπαιδεύσεις ελληνικών πλοίων με γαλλική φρεγάτα και Μονάδες της Διοίκησης Ναυτικού Κύπρου (εκπληκτικές φωτογραφίες)

 


 Αντικείμενα επικοινωνιών, προχωρητικών ελιγμών και Έρευνας-Διάσωσης (Search And Rescue – SAR) εκτελέστηκαν κατά τη διάρκεια συνεκπαιδεύσεων πλοίων του Στόλου με τη γαλλική φρεγάτα FS GUEPRATTE και με μονάδες της Διοίκησης Ναυτικού Κύπρου, αντίστοιχα, που διεξήχθησαν την Πέμπτη 4 Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, η πρώτη συνεκπαίδευση τύπου PASSEX (Passing Exercise) διεξήχθη στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νότια του λιμανιού της Μασσαλίας με τη συμμετοχή της γαλλικής φρεγάτας και της ελληνικής φρεγάτας (Φ/Γ) ΚΑΝΑΡΗΣ και του Πλοίου Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ) ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ.