Τρίτη 9 Αυγούστου 2022

Στα… ρηχά στέλνει ο Ερντογάν με το Αμπτουλ Χαμίτ Χαν: Στα δικά του νερά η πρώτη Navtex [χάρτης]

 


 Ο Ερντογάν έκανε την προπαγανδιστική του φιέστα και το γεωτρύπανο Αμπντούλ Χαμίτ Χαν απέπλευσε από τη Μερσίνα για την ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, δόθηκε στη δημοσιότητα και η Navtex για την πρώτη του… στάση: 55χλμ έξω από το Γκαζί Πασά πηγαίνει το ambdülhamidHan. Ο στόχος λέγεται Yörükler-1, ενώ το σημείο γεώτρησης θα είναι στα 21 ναυτικά μίλια από τις τουρκικές ακτές.

Δηλαδή στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ της Τουρκίας και της Κύπρου, αλλά στα νερά της Τουρκίας.

Οι συντεταγμένες που δόθηκαν για έρευνες από τις 9 Αυγούστου έως τις 7 Οκτωβρίου:

Τα «καλά παιδιά» χορηγοί σε εκδηλώσεις μίσους! Οι Τούρκοι γιορτάζουν τους βομβαρδισμούς και την αιματοχυσία και η Κυπριακή Δημοκρατία κάνει τον τροχονόμο

 

 

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Οι βομβαρδισμοί στην Τηλλυρία, 8 και 9 Αυγούστου 1964, είναι μια ακόμη επέτειος για την Κύπρο με δύο όψεις. Από την μια, οι Έλληνες της Κύπρου τιμούν νεκρούς και θυμούνται καταστροφές ενώ από την άλλη, οι Τούρκοι γιορτάζουν μια ακόμη «επιτυχία». Η ελληνοκυπριακή πλευρά καταφεύγει, έκτοτε, στα επαναλαμβανόμενα μνημόσυνα, την ίδια ώρα κατά την οποία λιγοστεύουν όσοι θυμούνται για το τι έγινε τότε. Λιγοστεύουν κι αυτοί που αφηγούνται, ήταν μάρτυρες των γεγονότων.

Η αρχή της Ενιαίας Κίνας έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα

 


Της Πελαγίας Καρπαθιωτάκη*

Η επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων στην Ταϊβάν παρά τη σθεναρή αντίρρηση της Κίνας είναι μια προσπάθεια υπονόμευσης της αρχής της ενιαίας Κίνας από τις ΗΠΑ. Η επίσκεψη της κας Πελόζι, ήταν επίσημη έστω κι αν ο Λευκός Οίκος κι ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωναν άγνοια, καθώς το περιεχόμενο της επίσκεψης της Νο3 στην ιεραρχία της αμερικανικής ηγεσίας είχε επίσημο χαρακτήρα και εντάσσεται στο στρατηγικό σχέδιο των ΗΠΑ για την ανάσχεση της Κίνας και τον περιορισμό της επιρροής της στην περιοχή του Ειρηνικού. Αλλά και στην περίπτωση που ο Λευκός Οίκος δεν γνώριζε πράγματι την επίσκεψη της κα Πελόζι στην Ταϊβάν, αυτό αναδεικνύει ένα σοβαρό εσωτερικό θέμα των ΗΠΑ που αφορά τη διάκριση εξουσιών και την άσκηση εξωτερικής πολιτικής σε τόσο ευαίσθητα θέματα που μπορούν να προκαλέσουν τριγμούς στην παγκόσμια ειρήνη.

Τεράστια πρόκληση, ο Ερντογάν ανακοίνωσε την έξοδο του γεωτρύπανου: “Περιοχές ευθύνης” μέχρι την Κρήτη και μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ

 


 Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε πρόκληση τεραστίων διαστάσεων. Ανακοίνωσε ότι “αύριο βγαίνει στη Μεσόγειο το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν», προκειμένου να πραγματοποιήσει έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου, όπως είχε κάνει και στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε τον απόπλου του τουρκικού γεωτρύπανου από το λιμάνι Τασούκου της Μερσίνης αύριο, Τρίτη 9 Αυγούστου, προκειμένου να πραγματοποιήσει έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου, όπως είχε κάνει και στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο κίνδυνος της τουρκικής κοινής γνώμης

 

=

Του Βασίλη Μούτσογλου*

Η συνεχής αποφυγή της ελληνικής κυβέρνησης να μην απαντά στις τουρκικές προκλήσεις κατάλληλα, με στόχο την αποφυγή δημιουργίας έντασης, οδήγησε στο άλλο άκρο. Η κοινή γνώμη της Τουρκίας είναι πλέον απόλυτα πεπεισμένη ότι η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα από το διεθνές δίκαιο στο θαλάσσιο χώρο ανατολικά των νήσων του Αιγαίου αφού τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα (βεβαιωμένο από την ΟΗΕ αφού ο οργανισμός δεν δίστασε να αναρτήσει τον χάρτη του τουρκολιβυκού συμφώνου χωρίς η Ελλάδα να ζητήσει την παραπομπή του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο – δυστυχώς τώρα βέβαια με την αλόγιστη στάση της κυβέρνησης στο Ουκρανικό, έχασε την υποστήριξη της Ρωσίας, μέλους του ΣΑΗΕ). Ότι η Ελλάδα ζητά πλήρη δικαιώματα για το Καστελόριζο που απέχει ελάχιστα από τις Τουρκικές ακτές ενώ πολύ περισσότερο από την Αθήνα (γιατί δεν αναφέρουμε και εμείς την απόσταση του Καστελόριζου από την Άγκυρα;).