Κυριακή 14 Αυγούστου 2022

Η «Γαλάζια Συμμαχία» Ελλάδας-Ισραήλ στέλνει μηνύματα από το λιμάνι της Χάιφα

 

 Η διμερής αμυντική συνεργασία Ελλάδας–Ισραήλ διευρύνεται ολοένα και περισσότερο, με τις δύο μεριές να αντιλαμβάνονται ότι όχι μόνο έχουν κοινούς προβληματισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, αλλά και κοινές επιδιώξεις.

του Χρήστου Μαζανίτη

Από τα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου, όπως πρώτοι είχαμε γράψει στο enikos.gr, βρίσκεται εν ισχύ το νέο «Κοινό Σχέδιο Δράσης Ελλάδας – Ισραήλ 2022», το πλαίσιο της Τριμερούς Αμυντικής Συνεργασίας, Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, καθώς και το «Πρόγραμμα Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ 2022».

Πυρηνικά: Μια στραβοτιμονιά από τον όλεθρο

 


O γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είναι πάντα ψύχραιμος. Σπανίως δείχνει πραγματικά φοβισμένος, όπως συνέβη πρόσφατα. «Η ανθρωπότητα είναι μόνο μια παρεξήγηση, ένας λάθος υπολογισμός, μια στραβοτιμονιά μακριά από τον πυρηνικό όλεθρο», δήλωσε πριν από λίγες ημέρες.

Περιέγραψε έτσι πως εκείνος και ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός ειδικών για τα πυρηνικά ζητήματα βλέπουν τον κόσμο να βυθίζεται όλο και περισσότερο προς έναν πιθανό Αρμαγεδδώνα.

Σε δυο μήνες το dry dock της πρώτης νέας Ελληνικής Belh@rra: Οι οδηγίες του ΠΝ για το μέλλον του στόλου [videos] Ρεπορτάζ Γ.Σ., Hellas Journal

Υψηλό συμβολισμό φαίνεται πως αποκτά ο δεξαμενισμός της πρώτης Ελληνικής φρεγάτας Belh@rra.

Οι Γάλλοι που ήδη έχουν αποδείξει πως κινούνται στο ναυπηγείο του Λοριάν σαν «ριπές» ανέμου, έχουν βάλει ως στόχο το dry dock της πρώτης γαλανόλευκης FDI να γίνει- αν όλα πάνε καλά- την 26η Οκτωβρίου, ημέρα δηλαδή του Αγίου Δημητρίου, όπου τότε ξεκινούν και οι εκδηλώσεις για την Εθνική επέτειο της 28 ης Οκτωβρίου 1940.

Αυτό έχει ειπωθεί εδώ και περίπου 48 ώρες στο ναυτικό Επιτελείο που έγινε η πρώτη πλήρης παρουσίαση του προγράμματος για τη νέα φρεγάτα που θα αλλάξει πολλά δεδομένα στον Ελληνικό στόλο.