Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022

Σε συναγερμό παραμένουν η Αθήνα και η Λευκωσία λόγω πληροφοριών για νέες προκλητικές ενέργειες της κατοχικής Τουρκίας

 


 Οι προκλητικοί τόνοι της Τουρκίας, δεν επιτρέπουν εφησυχασμό στην Αθήνα και τη Λευκωσία. Ούτε το γεγονός ότι το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν» ξεκίνησε αρχικά να ερευνά εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Ο κίνδυνος παραμένει “ζωντανός”.

Ο συναγερμός στις δύο πρωτεύουσες παραμένει σε ισχύ καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να δώσει εντολή το επόμενο διάστημα για την εισβολή του γεωτρύπανου στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε μία άλλη εξέλιξη, προκλήσεις από τους Τούρκους σημειώθηκαν ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, με πτήσεις μαχητικών πάνω από τα νησιά του Αιγαίου.

Βαμβακού: To χωριό του Πάρνωνα που «αναστήθηκε» από το όραμα δεκαέξι νέων ανθρώπων


 Με στόχο να ακουστούν ξανά παιδικές φωνές, να ακουστεί ξανά το κουδούνι του σχολείου, δεκαέξι νέοι από την Αθήνα και την Σπάρτη έφυγαν από την αστική ζωή με προορισμό την Βαμβακού Λακωνίας, ένα μικρό γραφικό χωριό στις πλαγιές του Πάρνωνα, σε υψόμετρο 903 μ. και με μόλις εννέα εναπομείναντες μόνιμους κατοίκους.

Ονόμασαν την περιπέτεια τους «Vamvakou Revival», δηλαδή η αναβίωση της Βαμβακούς, και με την ηθική και οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), σύστησαν το 2018 έναν οργανισμό «για την αναζωογόνηση του τόπου με εφόδια την ιστορία, το ανθρώπινο κεφάλαιο και τον φυσικό πλούτο της περιοχής», όπως οι ίδιοι λένε.

Ντοκουμέντα για τον τορπιλισμό του καταδρομικού “Ελλη”: 15 Αυγούστου 1940, ανήμερα της Παναγιάς(video)

 

File photo Φωτογραφία αρχείου του καταδρομικού ΕΛΛΗ, που τορπιλίστηκε από τους Ιταλούς στην Τήνο στις 15 Αυγούστου του 1940, που δόθηκε στη δημοσιότητα σχετικά με το αφιέρωμα που παρουσιάζει η ΕΡΤ,με το ιστορικό ντοκουμέντο που φέρει τον τίτλο «ΚΑΤΑΠΛΟΥΣ ΝΕΑΣ ‘ΕΛΛΗΣ’ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ ΚΑΙ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1951».Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011 ΑΠΕ ΜΠΕ/ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΡΤ/STR

 

Στις 15 Αυγούστου του 1940, ανήμερα της Γιορτής της Παναγίας, το ιταλικό υποβρύχιο «Ντελφίνο» τορπιλίζει το ελληνικό εύδρομο καταδρομικό «Έλλη», που βρισκόταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Τήνου, για να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις. Τιμώντας την επέτειο των 80 ετών από το ιστορικό γεγονός αυτό, το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει το επεισόδιο της σειράς ενημερωτικών εκπομπών «Μηχανή του Χρόνου», παραγωγής 2016.

Τουρκικά F-16 έκαναν υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο

 


 Τον Θεό τους δεν έχουν οι Τούρκοι οι οποίοι επέλεξαν να συνεχίσουν την προκλητική τακτική των υπερπτήσεων ακόμα και ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, της μεγαλύτερης εορτής της Ορθοδοξίας.

Οι Τούρκοι έκαναν, μάλιστα, υπερπτήσεις πάνω από τρία ελληνικά νησιά με δύο διαφορετικά ζεύγη μαχητικών F-16.

Η πρώτη υπερπτήση έγινε στις 11:05 από δύο τουρκικά F-16 πάνω από την Κίναρο και τρία λεπτά αργότερα, στις 11:08, πάνω από τη βραχονησίδα Μαύρα στη Λέρο σε ύψος 27.000 ποδών.

H Παναγία σε 35 γνωστές-άγνωστες ονομασίες και εκκλησίες στην Κύπρο

 

Αμέτρητα είναι τα ονόματα, ή “Θεοτοκωνύμια” όπως λέγονται, που έχει δώσει ο λαός στην Παναγία. Μέχρι στιγμής υπολογίζεται πως ξεπερνούν τα 500 σε ολόκληρο τον κυπριακό και ελλαδικό χώρο. Άλλα βγαλμένα από ύμνους, άλλα από τον τόπο που βρίσκεται κάποιος Ναός ή Μοναστήρι κι άλλα εξαιτίας του τρόπου που έχει αγιογραφηθεί.