Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022

Συναγερμός για τον Εβρο: Συνεδριάζει εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ υπό τον Μητσοτάκη

  


Εκτακτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) θα λάβει χώρα αύριο, Τρίτη, με βασικό θέμα τη φύλαξη των  συνόρων στον Έβρο.

Της συνεδρίασης θα προεδρεύσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ιστορία της Ελληνικής πόλης Σόφιας

 

Η Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (Ροτόντα) που χτίστηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ. μαζί με απομεινάρια της Αρχαίας ρωμαϊκής πόλης Σερδικής (Πηγή: brazilgreece.com)


Ευαγγελία Κ. Λάππα

17 ετών 

18 Αυγούστου 2022 

Η Θράκη είναι αναπόσπαστο τμήμα του Ελληνισμού δια μέσου των αιώνων. Η αρχαία Θράκη εκτεινόταν από το Αιγαίο ως το Δούναβη και από τον Εύξεινο Πόντο έως τα όρια της Μακεδονίας. Ως πρώτοι κάτοικοί της φέρονται διάφορα Ελληνικά (Πελασγικά) φύλα όπως Ήδωνες, Δίοι, Οδρύσαι, Κίκονες, Γέτες κ.α. τα οποία αποτέλεσαν έναν από τους αρχαιότερους λαούς της Ευρώπης. Τον 7ο αιώνα π.Χ. οι Έλληνες αποίκισαν το Αιγαίο, τον Ελλήσποντο και τον Εύξεινο Πόντο. Στα παράλια της Θρακικής γης ιδρύθηκαν και άκμασαν σημαντικές ιωνικές αποικίες: Μαρώνεια, Άβδηρα, Βυζάντιο, Αγχίαλος, Απολλωνία, Μεσημβρία, Οδησσός.

Μήνυμα Μενέντεζ προς την Τουρκία: Να αλλάξει πορεία και να σταθεί το ύψος των ευθυνών της απέναντι στο ΝΑΤΟ

 


 «Από τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας έως την καθυστέρηση της διαδικασίας ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ελπίζω ειλικρινά ότι η Τουρκία θα αλλάξει πορεία και θα σταθεί το ύψος των ευθυνών της απέναντι στη Συμμαχία, όντας ο εποικοδομητικός εταίρος στην περιοχή που όλοι ελπίζουμε ότι μπορεί να είναι. Μέχρι τότε, δεν μπορώ να υποστηρίξω την πώληση ή τη μεταφορά αμερικανικών μαχητικών F-16 στην Τουρκία» αναφέρει ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής. «Ανησυχώ βαθύτατα για τις πληροφορίες ότι η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς πρόσθετου ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400, κάτι που θα αποτελούσε άλλη μια

Και εάν το πνεύμα δεν είναι πρόθυμο;

                                


   Του Καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου*


     Οδεύει προς το τέλος το θερμό, αλλά όχι τόσο ανυπόφορα όπως το καυτό 2021, φετινό καλοκαίρι, στην Ελλάδα που για λίγες εβδομάδες φαίνεται να ξέχασε την τρόικα, ΣΥΓΝΩΜΗ τους Θεσμούς ήθελα να πω, την πανδημία και την ανέχεια που στέρησε σε άτομα και οικογένειες τις κλασικές «θερινές διακοπές» των 10 και 15 και 20 ημερών, αλλά δεν κατάφερε (ακόμη) να μας στερήσει τα θετικά του ελληνικού καλοκαιριού, τις ξένοιαστες μέρες, τα ζεστά βράδια, τις κάθε λογής εμπειρίες που θα αποκτήσουμε, τις χαρές και τις περιπέτειες που ελπίζουνε νέοι και νέες να γευθούνε.

Αντιστράτηγος ε.α Καμπουρίδης για προσφυγικό: Το Σχέδιο των Τούρκων στον Έβρο – που θα εστιάσει η Τουρκία

 


Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης είναι απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας, κάτοχος MBA από το Nottinngham Trend University, Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ, και υποψήφιος Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1995-1999, Ακόλουθος Άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα την περίοδο 2013-2017.

Ακολουθεί η ενδελεχής ανάλυση: 

Η Τουρκία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το προσφυγικό εναντίον της Χώρας μας πολιτικά, προκειμένου να εκθέσει διεθνώς τη Χώρα μας αλλά και επιχειρησιακά δημιουργώντας τετελεσμένα με μαζικές μετακινήσεις προσφύγων σε ακριτικές περιοχές, όπως επιχείρησε την Άνοιξη του 2020. Η Άγκυρα χρησιμοποιώντας τις ροές προσφύγων, έχει δοκιμάσει την «αποδόμηση» της χερσαίας μεθοριακής γραμμής, επιχειρεί επικοινωνιακή εκμετάλλευση προκειμένου να εκθέσει διεθνώς τη Χώρα μας, εκμεταλλεύεται τις ροές με σκοπό τη διέλευση