Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022

Είτε βράδυ είτε ημέρα… «μολών λαβέ»

 natsios-dimitris.jpg


 


«Και αυτή η σελήνη η ματωμένη και μισή

που μας την κουβαλήσατε!

Αλήθεια πέστε μου, μετρήσατε

 πόσοι άλλοι πέρασαν απ’ το νησί

πριν από σας πανίσχυροι και επιφανείς

κι ούτε για δείγμα δεν έμεινε κανείς»

 

Κώστας Μόντης, Κύπριος ποιητής

 

Ίσως δεν είναι τυχαίο που η σημαία τους είναι το μισοφέγγαρο, το σκοτάδι. Όπου πάτησε το πόδι τους, σκοτάδια απλώθηκαν. Έσβησαν πολιτισμοί πανάρχαιοι, ξεθεμελιώθηκαν αριστουργήματα, μνημεία απαράμιλλης τέχνης σοβατίστηκαν, μάτωσαν ψυχές, χορτάρι δεν φύτρωνε. «Τούρκοι πέρασαν…».


Νυχθημερόν ο «Μπενίτο της Άγκυρας», με παραμορφωμένο, από την κακοποιό του μανία, πρόσωπο, απειλεί. Σκυλί λυσσασμένο. «Μολών λαβέ» και θα καταλάβει

Χ. Γιαλαμάς: Ο Έβρος δεν είναι απροσπέλαστος, κάναμε 100άδες αποτροπές – Έχουμε πόλεμο με τα κυκλώματα διακινητών

  Μην ξεχνάμε ότι έχουμε ροές και από Βουλγαρία και δίνουμε τεράστια μάχη για να γίνει απροσπέλαστος ο Έβρος- Ο φράχτης λειτουργεί αποτρεπτικά, αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό

Για τα πρόσφατα γεγονότα στα οποία κλήθηκαν να ανταποκριθούν οι Συνοριοφύλακες του Έβρου, για όσα καθημερινά αντιμετωπίζουν στη φύλαξη των συνόρων, αλλά και τα όσα φέρνει το νέο σχέδιο “Ακρίτας” του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μίλησε σήμερα στο Ράδιο Έβρος και στην εκπομπή Εβροσκόπιο ο Πρόεδρος της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων του νομού Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς.

Su-25 έπεσε λίγα λεπτά μετά την απογείωση- Ουκρανοί: Καταρρίψαμε ρωσικούς Kh-101 και Calibers- Drone έριξε στα κεφάλια των Ρώσων (Βίντεο)

''Η αντιαεροπορική μας άμυνα κατέρριψε 9 από τους 12 πυραύλους των τύπων X-101 και Caliber που στόχευαν στην ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας'', σημειώνει η Πολεμική Αεροπορία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Η Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας αποφάσισε να δείξει σε βίντεο πώς κατάφεραν να αποκρούσουν τους ρωσικούς πυραύλους Κρουζ. 

Βρετανία: “Η Ελλάδα δικαιούται να έχει στρατό στα νησιά”… το έλεγαν το 1981

 Αρχές του 1981 η Τουρκία ξεσηκώθηκε και τότε (όπως και πρόσφατα) με ισχυρισμούς εναντίον της Ελλάδας, για την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νήσων του Αιγαίου, Λήμνου, Σαμοθράκης, Λέσβου , Χίου, Σάμου και Ικαρίας. Ισχυριζόμενη ότι είχαν αποστρατιωτικοποιηθεί με τη Νότα του 1914 σύμφωνα με τη Συνθήκη του Λονδίνου του 1913, και ότι με το Άρθρο 12 της Συνθήκης της Λωζάννης το 1923, το στάτους αποστρατιωτικοποίησης της Λήμνου δεν άλλαξε με την Σύμβαση του Μοντρέ (Montreux Convention).


ΤΗΣ Φανούλα Αργυρού
ΠΗΓΗ: ΟΝΗΣΙΛΟΣ

Ο τουρκικός τύπος έγραψε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα επικοινωνούσε με τις 6 χώρες στη Διάσκεψη του Λονδίνου (περιλαμβανομένης της Βρετανίας) οι οποίες, επικαλείται, είχαν αποφασίσει τα νησιά να αποστρατιωτικοποιηθούν. Στις 15 Μαΐου 1981 ο τότε επικεφαλής της βρετανικής Πρεσβείας στην Άγκυρα διπλωμάτης R. G. Short ενημέρωσε το Φόρειν ¨Οφις και ζήτησε γνωμάτευση. Στο Λονδίνο, την έρευνα όλων των σχετικών εγγράφων, Συμβάσεων, Συνθηκών κτλ από το 1913 ανέλαβε η έμπειρη αξιωματούχος στο Τμήμα Έρευνας κα Angela Gillon.

Aποφασιστικό μήνυμα Δένδια στην Τουρκία για τα 12 ν.μ.: «Πηγή εντάσεων και αστάθειας η παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου»

  


Αποφασιστικό μήνυμα πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να προασπίζει τα συμφέροντα και τα δικαιώματά της, πάντα στη βάση της UNCLOS, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Στην έναρξη του χαιρετισμού του στο 4ο Συμπόσιο Διεθνούς Δικαίου και Διεθνούς Πολιτικής της ΕΕΔΔΔΣ «40 χρόνια από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του Montego Bay 1982», ο κ. Δένδιας υπογράμμισε τη σημασία της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), στην οποία η Ελλάδα αποδίδει ύψιστη σημασία, όπως τόνισε.

FDI Belh@rra HN: “Θα κυριαρχήσουν σε Αιγαίο και στην Ανατ. Μεσόγειο”! Αρχιπλοίαρχος Χατζόπουλος ΠΝ

  Πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του επικεφαλής του ελληνικού ναυτικού κλιμακίου στη Γαλλία για τις φρεγάτες Belharra εντοπίσαμε στον γνωστό διαδικτυακό κόμβο που παρακολουθεί τις ναυτικές εξελίξεις, Naval News: Κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής του στο ναυπηγείο του Ναυτικού Ομίλου στο Lorient, το Naval News είχε την ευκαιρία να πάρει συνέντευξη από έναν Αρχιπλοίαρχο του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας σχετικά με το πρόγραμμα FDI HN.

Το πρόγραμμα για τρεις φρεγάτες (συν μία ως επιλογή) για το Πολεμικό Ναυτικό υπογράφηκε στις 24 Μαρτίου 2022. Σύμφωνα με το Naval Group, οι FDI HΝ θα ενισχύσουν γρήγορα και βιώσιμα τις δυνατότητες του στόλου επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς θα παραδοθούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αρχής γενομένης από το 2025 για τις δύο πρώτες μονάδες και το 2026 για την τρίτη.

MS-110: Αεροπορία και η stand-off αποκάλυψη στόχων για τα ελληνικά μαχητικά F-16

  


MS-110 (Multispectral Airborne Reconnaissance) – Stand off αποκάλυψη στόχων για τα ελληνικά F-16. Ασφαλώς και μας αφορά… Πρόκειται για την απάντηση σε ερώτημα που είχε τεθεί στον τίτλο είδησης που πρόσφατα δημοσίευσε το DP σχετικά με την επιτυχή ολοκλήρωση των πτητικών δοκιμών του νέου ατρακτιδίου φωτογραφικής αναγνώρισης MS-110, διάδοχου του επιτυχημένου DB-110. To νέο σύστημα που αποδίδει στο F-16 ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες εντοπισμού στόχων από μεγάλες αποστάσεις λοιπόν, οπωσδήποτε αφορά την πολεμική Αεροπορία που σε βάθος χρόνου πενταετίας θα διαθέτει 151 συνολικά αξιόμαχα F-16 στη δύναμή της. Και όταν λέμε αξιόμαχα εννοούμε ικανά για την εκτέλεση κάθε είδους αποστολής.

Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη

Η φωτογραφική αναγνώριση πέρασε από πολλά στάδια στις τάξεις των αεροπορικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ και ως αποστολή, ως ρόλος, έχει αποκτήσει εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα σε σχέση με το παρελθόν, από τη στιγμή που η ευρεία χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών έχει σε πολύ μεγάλο βαθμό αντικαταστήσει τα επανδρωμένα μαχητικά σε εξόδους επιτήρησης και αναγνώρισης. Ηλεκτρονικής (ELINT/SIGINT/COMMINT) και φωτογραφικής.