Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022
Μια σημαντική επέτειος για την Ελλάδα που παραμένει και σήμερα αναξιοποίητη: Η Τραγωδία της ελληνικής ΑΟΖ
![]() |
Ο καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης και το εξώφυλλο του βιβλίου του “Η ΑΟΖ της Ελλάδας”. Φωτογραφίες αρχείου |
Καθώς φέτος τον Δεκέμβριο συμπληρώνονται 40 χρόνια από την υπογραφή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνων για το Δικαιο της Θαλασσας,(UNCLOS) καλό είναι να ενθυμούμαστε ότι μια από τις σημαντικότερες διατάξεις της ήταν η δημιουργία και κωδικοποίηση του θεσμού της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
Έτσι δόθηκε ένα τέλος στην χαώδη κατάσταση που επικρατούσε μέχρι τότε στο Διεθνές Δίκαιο Αλιείας.
«Θρησκευτικό πανηγύρι-εφιάλτης για αρχαιολόγους και ιστορικούς”: Καταπέλτης τα γερμανικά ΜΜΕ για τη βεβήλωση της Αγίας Σοφίας
Γερμανικά δημοσιεύματα μεταδίδουν τη σημερινή εικόνα στην Αγία Σοφία και την κακομεταχείριση του ιστορικού μνημείου. Η σημερινή Süddeutsche Zeitung αναφέρεται αναλυτικά στην κατάσταση που συνάντησε στην Αγία Σοφία ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Κωνσταντινούπολη, Τόμας Αβενάριους:
«Το βυζαντινό κτίριο είναι σχεδόν 1.500 ετών. Αρχικά λειτουργούσε ως εκκλησία, μετά ως ισλαμικό τέμενος και στη συνέχεια ως μουσείο. Ωστόσο από τον Ιούλιο του 2020 η Αγία Σοφία έχει μετατραπεί και πάλι σε τζαμί.
ΕΙΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ
«Το γενικότερο δίδαγμα της Ιστορίας είναι: τα ίδια, με διαφορετικό τρόπο. Όποιος έχει διαβάσει Ηρόδοτο έχει διαβάσει σχεδόν όλη την Ιστορία», είπε ο Γερμανός Φιλόσοφος Αρθουρ Σοπενχάουερ (1788-1860). Ο δε Θουκυδίδης (460-394 π. Χ.) έγραψε ότι: «Η Ιστορία είναι Φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων». Ως εκ τούτου, εκ των ανωτέρω και αναρίθμητων άλλων αποφθεγμάτων και διδαγμάτων, αλλά και αυτού του γράφοντος: «Eις την Ιστορία και την Πολιτική δεν υπάρχουν συμπτώσεις», η δε συνήθεια είναι το εκτροφείο και εφαλτήριο των σφαλμάτων και των καταστροφών, και ότι η ευγνωμοσύνη απέναντι εις τους άλλους για να επιτευχθεί απαιτεί σφυρηλάτηση, καθότι αυτή δεν εμπεριέχεται εις την ανθρώπινη καρδιά.
Το Αιγαίο “σώζεται” λόγω της Κύπρου: Αν “διευθετούσαν” το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά το νησί θα ήταν τώρα υπό τον έλεγχο του Ερντογάν…
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal
Φανταστείτε να είχε λυθεί το Κυπριακό στη βάση των σχεδιασμών του Κραν Μοντανά… Ή μέσω του φιλοτουρκικού σχεδίου του μακαρίτη του Κόφι Ανάν. Ένα σχέδιο που έφερε το όνομα του και ο ίδιος σίγουρα δεν είχε διαβάσει.
Αν είχαν συμβεί τα παραπάνω, ο Ταγίπ Ερντογάν θα είχε αλώσει το νησί, θα είχε κλέψει τον ορυκτό πλούτο της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και θα είχε διαλύσει το αρραγές στρατιωτικό και πολιτικό μέτωπο της Ελλάδας με την Κύπρο, όπως και όλες τις περιφερειακές συμμαχίες με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και άλλες χώρες.
Η Άγκυρα έχει τοποθετήσει το περιτύλιγμα δικαιολογίας για ένα πιθανό θερμό επεισόδιο: Η Αθήνα δίνει απαντήσεις στο πεδίο και στη διπλωματία
![]() |
Η εικόνα αυτή είναι από την επιθεώρηση που έγινε από τον Αρχηγό του Στρατού Ξηράς, Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση στην Θεσσαλία και πιο συγκεκριμένα στο Στεφανοβίκειο. Πηγή: Γενικό Επιτελείο Στρατού |
Απέναντι στο πολιτικό πλέγμα που στήνει μέρα με τη μέρα η Τουρκία ώστε να μονιμοποιήσει την ένταση και το επερχόμενο πιθανό επεισόδιο στο Αιγαίο ή την Μεσόγειο, η Αθήνα απαντά βασιζόμενη σε δυο άξονες.
Οι 110 παραβιάσεις της Τετάρτης είναι ιδιαίτερα πολλές και δεν είναι λίγοι εκείνοι που σημειώνουν πως αυτό το «ξέσπασμα» οι Τούρκοι το ονομάζουν απάντηση στην επίσκεψη της ΠτΔ Κατερίνας Σακελαροπούλου και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, εκεί που βγαίνει η πρώτη ακτίδα φωτός στην ανατολή κάθε μέρας, όπως έγραψε χαρακτηριστικά ο υπουργός, για το Καστελλόριζο.