Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022

Ο Αντώνης Αντωνάς … «θυμοσοφεί», μεταξύ σοβαρού και πολύ σοβαρού….


28η Σεπτεμβρίου 480 π.Χ.
Ξέχασες Λαέ της Ελληνικής Κύπρου την Ιστορία σου, σε «αποκοίμησαν», όπως και τον αδελφό Ελληνικό λαό….


Σε μάγεψαν οι πονηρές σειρήνες/ έτσι αποκοιμήθηκες,/ ξέχασες τον Μαύρο Καταραμένο Ιούλη του 1974./ Πώς μπόρεσες να διαγράψεις/ την ανθισμένη αυλή,/ με τα ξέγνοιαστα γέλια/ το κλήμα γιομάτο κατακόκκινα τσαμπιά σταφύλι./ Το μοσχομύριστο Βασιλικό,/ το Γιασεμί ένα - ένα πιασμένους,/ τους παρθένους ανθούς/  με άσπρη κλωστή σαν κομπολόι./ Ξέχασες Λαέ την δική μας

Πατρίδα/ τον αιματοβαμένο πενταδάκτυλο,/ τα διαμελισμένα σκόρπια νεανικά κορμιά οσάν/ στάχυα θερισμένα στην κάψα του καυτού καλοκαιριου.

ΨΕΡΙΜΟΣ: Ο Πανορμίτης θέλει το σχολείο του. Ας τον βοηθήσουμε όλοι!

 

Του Ευάγγελου Ρήγου *

Στην παραπάνω φωτογραφία βλέπετε τον Πανορμίτη, τριών χρόνων που έχει γεννηθεί στην Ψέριμο[1] και είναι μόνιμος κάτοικος του νησιού. Σύμφωνα με το Ελληνικό Σύνταγμα, άρθρο 14[2], ο Πανορμίτης έχει αναφαίρετο δικαίωμα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η Ψέριμος είχε κανονικό σχολείο από το 1950 αλλά έκλεισε το 2009 και μετά την πάροδο 72 χρόνων, το σχολείο χρειάζεται μια γενική ανακαίνιση ώστε να μπορέσει να ξαναλειτουργήσει.

Επιτέλους ο Αναστασιάδης μίλησε τη γλώσσα της αλήθειας: Ορθώς επιτέθηκε στον τραγικό ΟΗΕ και στον Ταγίπ Ερντογάν (video)

Cypru’s President Nicos Anastasiades addresses the General Debate of the 77th session of the United Nations General Assembly in the General Assembly hall at United Nations Headquarters in New York, New York, USA, 23 September 2022. EPA, JUSTIN LANE

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Ήταν μία από τις καλύτερες ομιλίες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδης, ενώπιον διεθνούς ακροατηρίου.

Προκάλεσε δε εντύπωση η επίθεση, έστω και με έμμεσο τρόπο, που εξαπέλυσε εναντίον του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Άργησε, αλλά επιτέλους το έκανε. Περιέγραψε αυτό που ονόμασε θετικές εξελίξεις στα όσα η ανθρωπότητα αντιμετώπισε ή αντιμετωπίζει.

Και απ’ εκεί και πέρα ήταν καταπέλτης για την αδυναμία, αν θέλετε καλύτερα, για την ανικανότητα των Ηνωμένων Εθνών να φροντίσουν να εφαρμοστούν είτε οι πρόνοιες του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών είτε οι αποφάσεις και τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ρωσία-Ουκρανία: Ο πόλεμος , η αλήθεια και η επικίνδυνη προπαγάνδα!

 


 
Γράφει ο

Παναγιώτης Γερογλής*

Ταξχος ε.α.

Η ρωσο-ουκρανική κρίση, η οποία ξεκίνησε την 24 Φεβρουαρίου 2022, ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», σύμφωνα με την ρωσική πλευρά, δεν παύει να αποτελεί ξεκάθαρη στρατιωτική εισβολή εναντίον της κυριαρχίας και της εδαφικής επικράτειας μιάς άλλης χώρας.

Αναφορικά με τις αιτίες και τις αφορμές  που οδήγησαν τη Ρωσία σε αυτή την ενέργεια, έχω αναφερθεί διεξοδικά σε άρθρα και συνεντεύξεις του διαρρεύσαντος επταμήνου. Οι συγκρουσιακές αφορμές είναι εύκολο να δημιουργηθούν οποτεδήποτε, στη βάση υπαρκτών αιτιών (συμφερόντων), άλλες προδήλως ορατές, άλλες λιγότερο ορατές.

Επίσκεψη Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη: Τα μηνύματα που έστειλε η Αθήνα στην Άγκυρα

  

Aπευθυνόμενος προς τον τουρκικό λαό τόνισε πως η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή ενώ έθεσε ως κόκκινη γραμμή την αμφισβήτηση της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας και διεμήνυσε ότι η Αθήνα δεν δέχεται bullying

Με την ομιλία του στην 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκλήρωσε την επίσημη επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη.

Το ρουά – ματ του Πολεμικού Ναυτικού και πώς θα ξεκινήσει τη αναβάθμιση των δύο πρώτων Super Vita

  ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΣ HELLAS JOURNAL

Μια ημέρα πριν ολοκληρωθεί ο Σεπτέμβριος, ο στόλος ενισχύεται με επιπλέον μια πυραυλάκατο και με αυτήν το Πολεμικό Ναυτικό κόβει το νήμα ενός προγράμματος που δημιούργησε πολλές καθυστερήσεις, προβλήματα και προβληματισμό.

Όμως τα Ταχέα Σκάφη Κατευθυνομένων Βλημάτων, οπλισμένα σαν αστακοί, αποτελούν καράβια που το Αρχηγείο Στόλου τα υπολογίζει ιδιαίτερα σε κάθε μορφή ναυτικού πολέμου, λόγω των δυνατοτήτων που έχουν, αλλά και των ψυχωμένων πληρωμάτων που τα υπηρετούν και που γνωρίζουν καλύτερα απ’ τον καθένα πως θ’ αγκιστρώνονται στα βράχια του Αιγαίου, καλυπτόμενοι από απειλές.

Ο μεγάλος Έλληνας που μάθαινε γράμματα τους τυφλούς της Αμερικής και άλλαξε τη μοίρα της Έλεν Κέλερ

Ο γνωστότερος Έλληνας των ΗΠΑ, Μιχαήλ Αναγνωστόπουλος, που μετατράπηκε σε εκπαιδευτικό φάρο της ειδικής αγωγής και ευεργέτη του τόπου του 

«Μιχαήλ Αναγνωστόπουλος … καταγόταν από ένα ελληνικό χωριό / και όραμά του ήταν πάντα / το καλύτερο και το ανώτερο», γράφει το λατινικό επίγραμμα στην αναθηματική στήλη του Μάικλ Ανάγνος, όπως ήταν γνωστός στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στο κεντρικό κτίριο του κορυφαίου σχολείου για τυφλούς των ΗΠΑ, του περιβόητου Perkins.