Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

Όταν η βαρβαρότητα επιτίθεται στον πολιτισμό: Απαραίτητη η αμυντική θωράκιση της Ελλάδας, διότι ο Σουλτάνος αποφάσισε να …”επεκταθεί”!


 Του ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Ο ισλαμιστής Ταγίπ Ερντογάν από την Άγκυρα και οι περί αυτόν, συνεχίζουν με αμείωτη ένταση το παραμύθι των νησιών, που η στρατιωτικοποίηση τους θέτει δήθεν θέμα κυριαρχίας, ενώ στην Αθήνα τα πολιτικά κόμματα έχουν μπει ήδη στον προεκλογικό αγώνα, μολονότι οι κάλπες απ’ ότι φαίνεται δεν θα στηθούν πριν από την παρέλευση ενός επταμήνου.

Οι δρομείς της προεκλογικής κούρσας, επιδιώκουν να συσπειρώσουν αρχικά τον σκληρό πυρήνα τους, ο οποίος θα δουλέψει εντατικά, αφενός για την προσέλκυση στις κάλπες των αδιάφορων και αφετέρου για να προτιμήσουν αυτοί τον κομματικό φορέα στον οποίο οι ίδιοι ανήκουν.

Ζαν-Λυκ Γκοντάρ: Αποχαιρετισμός και χρυσές παρακαταθήκες

 

 

Του Λεωνίδα Κουμάκη μέλος του ΙΗΑ

Ο διάσημος Γάλλος σκηνοθέτης, σεναριογράφος, ηθοποιός και κριτικός κινηματογράφου Ζαν-Λυκ Γκοντάρ (Jean-Luc Godard) γεννήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου του 1930 και έφυγε από κοντά μας τον φετινό Σεπτέμβρη (13 Σεπτεμβρίου 2022).

Υπήρξε ένας κινηματογραφιστής-επαναστάτης ο οποίος ταυτίστηκε με ένα από τα πιο σημαντικά κινήματα στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου: Εκείνο της Νουβέλ Βαγκ στην οποία πρωταγωνίστησε την δεκαετία του 1960 με ταινίες εντελώς αντίθετες στην επικρατούσα την εποχή εκείνη μορφή του Γαλλικού Κινηματογράφου.

Ετοιμότητα και επιφυλακή: Οι Τούρκοι έκαναν το πρώτο βήμα στο πεδίο και θ’ αναζητήσουν το επεισόδιο με την Ελλάδα

  


Τι και αν τα αντανακλαστικά και η εγρήγορση στις Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή. Η διπλωματία και η πολιτική είναι αυτή που τώρα, τις πρώτες ώρες μετά τη νέα επιχείρηση δημιουργίας τετελεσμένων από την Τουρκία στη Λιβύη, ενεργοποιείται ώστε να βάλει φρένο στην επεκτατική πολιτική που επιδιώκει η Άγκυρα.

Και από την προκλητική, απειλητική ρητορική, η Τουρκία περνά κατ’ ουσία στην πρώτη σοβαρή πρόκληση στο πεδίο, όπου η Αθήνα αναμένει πλέον το επόμενο βήμα της που δεν είναι άλλο η αποστολή ενός ερευνητικού πλοίου το οποίο θα πραγματοποιήσει σεισμογραφικές έρευνες.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ (1936-1940)

 


 γράφει ο Αρχιμανδρίτης κ.ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΚΕΦΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

 

Το 1936, όταν ο Ιωάννης Μεταξάς κήρυξε την δικτατορία της 4ης Αυγούστου και εξ αιτίας του εσωτερικού κομμουνιστικού κινδύνου και της αναταραχής στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδος, στον διεθνή χώρο είχαν ήδη εκδηλωθεί τα πρώτα σημάδια του επερχομένου πολέμου ( ενσωμάτωση Ρηνανίας στην Γερμανία, κατάκτηση Αβυσσηνίας από τους Ιταλούς, ιταλική παρουσία στην Αλβανία, ισπανικός εμφύλιος). Οι επεκτατικές διαθέσεις της ιταλικής εξωτερικής πολιτικής στην ανατολική Μεσόγειο γίνονταν εύκολα αντιληπτές. Σε αυτές τις δυσμενείς διεθνείς συνθήκες κύριο μέλημα της εξωτερικής πολιτικής του Μεταξά ήταν να διατηρήσει την ουδετερότητα της Ελλάδος.