Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022

Ναυμαχία του Ναυαρίνου: Γιατί πραγματικά έγινε σαν σήμερα το 1827

 


 1827,σαν σήμερα…. Ναυμαχία του Ναυαρίνου (π. ημ., στις 20 Οκτωβρίου με το ν. ημ.) Εξω από το Ναυαρίνο οι στόλοι των Μεγάλων Δυνάμεων (Αγγλίας, Γαλλίας, Ρωσίας), με ναυάρχους τους Κόδριγκτον, Δεριγνί και Χέιδεν, καταναυμαχούν τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο του Ιμπραήμ. Οι απώλειές του είναι 60 πλοία και 6.000 άνδρες, ενώ των συμμάχων 650 νεκροί, χωρίς να βυθιστεί σκάφος. Είναι η τελευταία ναυμαχία που διεξάγεται αποκλειστικά με ιστιοφόρα.

Το κείμενο του κ.Μελέτη Μελετόπουλου από το antibaro.gr  εξηγεί τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους έγινε η Ναυμαχία .

Διεθνής ο διασυρμός της τουρκολιβυκής συμφωνίας: Ασύμβατη με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας την έκρινε και το Παρίσι

Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά EPA, DIVYAKANT SOLANKI
 

Μετά την αποδοκιμασία της τουρκολιβυκής συμφωνίας εκ μέρους του State Department

(κατόπιν τοποθέτησης που προκλήθηκε από ερώτηση της Hellas Journal)  και την επίσης αρνητική υποδοχή από το Βερολίνο, η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη για αναζήτηση υδρογονανθράκων, απερρίφθη σήμερα και από την γαλλική διπλωματία που έκρινε το προφανές: Οτι «δεν είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας». (UNLCOS, 1982).

.Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ

  Όσοι γνωρίζουν τουρκικά ή έχουν επαφές με τούρκους, ας τους ενημερώσουν!…

Να τους κάνουν επίσης γνωστό ότι, ενώ μας αποκαλούν Γιουνάνηδες (δηλαδή, Ίωνες) εξακολουθούν να κατέχουν την Ιωνία! 

Η Τούρκικη σημαία, και το αντίστοιχο “εθνικό σύμβολο” των Τούρκων, προέρχεται από ένα σύμβολο του Βυζαντίου, αλλά της αρχαιοελληνικής πόλης Βυζάντιον, που υπήρχε στην θέση της Κωνσταντινούπολης.

Πιερ Σαντρέν, ο Γάλλος γλωσσολόγος που μας έμαθε τις ρίζες μας: Έγραψε το πληρέστερο λεξικό των αρχαίων ελληνικών

 


Το πρώτο μεταφρασμένο στα ελληνικά «Ετυμολογικό λεξικό της αρχαίας ελληνικής: ιστορία των λέξεων» του κορυφαίου Γάλλου γλωσσολόγου και φιλολόγου Πιέρ Σαντρέν παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη.

Ποιος ήταν αυτός ο σπουδαίος άνθρωπος των γραμμάτων 

Ο Πιέρ Λουί Σαντέν (15 Σεπτεμβρίου 1899 – 30 Ιουνίου 1974) ήταν Γάλλος γλωσσολόγος. Γεννήθηκε στη Λιλ και πέθανε στο Παρίσι. Συνέγραψε το πληρέστερο Ετυμολογικό Λεξικό της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας .

Μέχρι αυτήν έκδοση, τα υπάρχοντα λεξικά υστερούσαν αναφορικά με την έρευνα που είχε ήδη πραγματοποιηθεί σχετικά με την ελληνικά και ινδοευρωπαϊκά πριν από τον πόλεμο.

Δεν εστιάζει απλώς στην ετυμολογία των λέξεων της αρχαίας ελληνικής, αλλά ασχολείται και με την ιστορία τους, από τους μυκηναϊκούς χρόνους έως το τέλος του αρχαίου κόσμου

Ήταν ένας από τους πρώτους μελετητές που ασχολήθηκαν σοβαρά με τα μυκηναϊκά ελληνικά, αφού δέχτηκαν την αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής Β από τους Michael Ventris και John Chadwick το 1952.