Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022

Τα φοβικά σύνδρομα Ελλάδας και Κύπρου και ποιος θ’ ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου

Πώς θ’ αντιδράσουν οι Δυτικοί-ΝΑΤΟϊκοί σε πιθανότητα τουρκικής εισβολής σε ελληνικό νησί; Με εκκλήσεις στις δύο πλευρές να τα βρουν μέσω συνομιλιών. Η Ελλάδα δεν μπορεί να συρθεί ξανά σε ένα νέο 1996 και σε νέα Ίμια. Πώς θα αντιδράσουν οι Δυτικοί σε πιθανή προσάρτηση των κατεχομένων της Κύπρου από την Τουρκία; Με φραστικές καταγγελίες και εκκλήσεις για συνομιλίες. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι νέες συμμαχίες θα αποτρέψουν έναν νέο Αττίλα;

Ανέκαθεν, οι Τούρκοι δεν αποκρύβουν τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής τους.

Άλλαξαν τα πράγματα, η Ελλάδα είναι πανίσχυρη: Ο Ερντογάν νομίζει ότι ζούμε στην εποχή των Ιμίων και του “συνωστισμού”

 

 

Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΧΟΛΕΒΑ

Πού το πάει ο Ερντογάν, διερωτώμαστε όλοι. Θα κάνει πόλεμο ή απλώς μας επιτίθεται φραστικά για να μάς αναγκάσει σε διπλωματικές υποχωρήσεις; Η δική μου άποψη είναι ότι ο Τούρκος Πρόεδρος νομίζει ότι έχει απέναντί του την Ελλάδα μιας σχετικά πρόσφατης περιόδου, όταν μία ομάδα πολιτικών, αναλυτών και πανεπιστημιακών μάς προετοίμαζαν για εθνικές υποχωρήσεις.

Ευτυχώς αυτή η περίοδος έχει περάσει και το κλίμα στην κοινωνία έχει αλλάξει. Για ιστορικούς λόγους ας θυμηθούμε ποια ήσαν αυτά τα γεγονότα και οι ιδεολογικές αγκυλώσεις που αποθράσυναν την Τουρκία και έδωσαν στον Ερντογάν την λανθασμένη εντύπωση ότι και τώρα θα γκριζάρουμε κάποια νέα Ίμια.

Εν αναμονή του σχηματισμού της κυβέρνησης στη Σόφια: Στην Ελλάδα συμφέρει να υπάρχει πολιτική σταθερότητα στη Βουλγαρία

 

Boyko Borissov, leader of Bulgaria’s GERB party, speaks during a press conference following the parliamentary elections in Sofia, Bulgaria, 04 October 2022. EPA, VASSIL DONEV

 

Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΧΟΛΕΒΑ

Τα επίσημα εγκαίνια του IGB, του αγωγού φυσικού αερίου που συνδέει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία, ανέδειξαν τις καλές σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πριν από έναν αιώνα οι σχέσεις ήσαν ταραγμένες και συγκρουσιακές.

Δεν λησμονούμε την Ιστορία μας, αλλά σήμερα επιδιώκουμε τη φιλική σχέση με στόχο τα αμοιβαία οφέλη.

Στο πλαίσιο αυτό μάς ενδιαφέρουν τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της 2.10.2022 στη γειτονική μας Βουλγαρία. Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει σχηματισθεί κυβέρνηση, αλλά τα ποσοστά των κομμάτων είναι γνωστά και μάς βοηθούν να εξαγάγουμε συμπεράσματα.

Ελλάδα – Σερβία | Συμφωνία για κοινές περιπολίες των αστυνομικών αρχών στα σύνορα στον Έβρο

 

 

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος συναντήθηκε χθες στην Αλεξανδρούπολη με τον Υπουργό Εσωτερικών της Σερβίας Aleksandar Vulin.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών επιβεβαιώθηκαν για ακόμη μία φορά οι ισχυροί δεσμοί φιλίας και συνεργασίας των δύο χωρών, ενώ το θέμα που συζητήθηκε εκτενών ήταν οι παράνομες μεταναστευτικές ροές, με την εργαλειοποίηση δυστυχισμένων ανθρώπων από την πλευρά της Τουρκίας.

Πιο συγκεκριμένα, επιβεβαιώθηκε η εξαιρετική σχέση και συνεργασία των δύο χωρών στο θέμα αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης, της εξάρθρωσης των κυκλωμάτων διακίνησης, αλλά και του οργανωμένου εγκλήματος γενικότερα, ενώ επισκέφθηκαν και το φράχτη στην περιοχή του Πόρου.

Πανάθλιος υβριστής και επικίνδυνος λαϊκιστής ο Ερντογάν: «Ο Θεός με αξίωσε να ανοίξω την Αγία Σοφία, θα έρθουν κι άλλα τέτοια»

 

 

Tην προκλητική ρητορική συνεχίζει ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε ομιλία του στην 5η Τακτική Γενική Συνέλευση του Τουρκικού Ιδρύματος Νεολαίας στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρθηκε στην Αγία Σοφία και σε όσα αναμένεται να ακολουθήσουν.

«Αν είχε γλώσσα η πλατεία Σουλτάν Αχμέτ θα μιλούσε… Απο τον οβελίσκο μπροστά αναφερθήκαμε στην ημέρα που θα ανοίξουμε την Αγία Σοφία. Ο Θεός μας αξίωσε. Αν θέλει ο Θεός θα έρθουν κι άλλα τέτοια. Αρκεί να είμαστε ενωμένοι» είπε χαρακτηριστικά.

Αντί κυρώσεις στην Τουρκία ήθελαν “κατευνασμό” και ΜΟΕ: Και τώρα που ο Ερντογάν καθυβρίζει Ελλάδα και Κύπρο θα τρέχουν πάλι να παρακαλούν…


 Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Στην Κύπρο είχε γελοιοποιηθεί η προσπάθεια του προηγούμενου υπουργού Εξωτερικών για να επιβληθούν κυρώσεις στην κατοχική Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και στην Αθήνα, δυστυχώς από επίσημα χείλη, διέρρευσε ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι …εθνικιστής και «θα μας βάλει σε περιπέτειες».

Και να που φτάσαμε… Αφού η Λευκωσία (που παρέσυρε και την Αθήνα) συμφώνησαν αντί κυρώσεις να προσφέρουν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στην Τουρκία, η οποία και τα απέρριψε χωρίς καν να τα διαβάσει, ακούμε ισχυρές φωνές στις δύο πρωτεύουσες υπέρ των κυρώσεων.

Η αναβάθμιση των τουρκικών προκλήσεων στο ελληνικό στόχαστρο: Οι κινήσεις της Άγκυρας στο πεδίο και οι απαντήσεις της Αθήνας

Στελέχη της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφέων βρίσκονται πάντοτε στο Αν. Αιγαίο με τα νεοαποκτηθέντα Mark V που είναι δωρεά των Αμερικανών. Και την ίδια στιγμή οι μονάδες επιφανείας του στόλου βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής λόγω της τουρκικής άσκησης αλλά και επειδή σχεδιάζονται νέα ναυτικά γυμνάσια για τον στόλο. Πηγή εικόνας: Πολεμικό Ναυτικό
 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Αναβαθμίζοντας τις προκλήσεις τους στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο οι Τούρκοι, οι Επιτελείς θέλουν να υπηρετήσουν πιστά τη ρητορική που έχουν εκπέμψει τόσο ο πρόεδρος Ερντογάν, όσο και οι υπουργοί του.

  • Η διακλαδική άσκηση Kararlilik 22 είναι γι’ αυτούς μια χειροπιαστή ευκαιρία, την οποία εκμεταλλεύονται τουλάχιστον με μια πρώτη ανάγνωση των navtex που έχουν εκδοθεί. Η Ελληνική πλευρά εστιάζει σε δυο σημεία που το καθένα έχει την δική του αξία και εκπέμπει μηνύματα τα οποία δεν επιτρέπουν στο Ελληνικό Επιτελείο κανενός είδους εφησυχασμό.

Ευρωπαϊκή Ένωση: Το «Παραμύθι» Ενότητας, Αλληλεγγύης, Αρμονίας...

 
           Γράφει ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος*


     Η Ευρωπαϊκή Σημαία αποτελείται από 12 χρυσά αστέρια σε κύκλο πάνω σε μπλε φόντο, δημιουργήθηκε το 1955 και υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και προωθεί τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό.

     Τα αστέρια συμβολίζουν τα ιδανικά Ενότητας, Αλληλεγγύης και Αρμονίας μεταξύ των Λαών της Ευρώπης αλλά για την αναπάντεχη και πολύ οδυνηρή ενεργειακή κρίση εξαιτίας του Ρώσσο-Ουκρανικού πολέμου η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι στιγμής απέτυχε να καθορίσει κοινή Πολιτική όπως, θυμίζω, είχε αποτύχει να κάνει το ίδιο με την πανδημία Covid-19…

     Ο αριθμός των 12 αστεριών δεν αντιστοιχεί, φυσικά, στον αριθμό των χωρών-μελών, που από 28 έγιναν 27 μετά την αποχώρηση της Βρετανίας, αλλά ο κύκλος που σχηματίζουν είναι το σύμβολο της Ενότητας.