Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022

Η τρόικα του ΝΑΤΟ, η «διαθεσιμότητα θανάτου» κι εμείς Πηγή: Protagon.gr

 

 Υπό τις παρούσες γεωπολιτικές συνθήκες δεν πρέπει ποτέ να λησμονείται ποιος είναι ο ρόλος της Τουρκίας και πώς στις διεθνείς σχέσεις κάποιες φορές χάνει τη σημασία του ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος περιέγραψε προ ημερών ένα «εφιαλτικό τοπίο» και καλό θα είναι όλοι να το αξιολογήσουν έτσι, ειδικά εν όψει εκλογών.  

Αγγελος Κωβαίος

Εν αναμονή της συνέχειας στην ελληνοτουρκική ένταση και έπειτα από το «τζαρτζάρισμα» Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Πράγα, το θέμα που παραμένει σε εκκρεμότητα είναι η επόμενη επινόηση του τούρκου προέδρου και ο τρόπος με τον οποίο αυτή θα φανερωθεί. Το να προσπαθεί κανείς να μαντέψει δίχως στοιχεία και ενδείξεις, είναι από μάταιο έως και επιζήμιο.

1981 – Γνωμάτευση του Φόρεϊν Όφις υπέρ της Ελλάδας για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών

 

 

1981 – Γνωμάτευση του Φόρεϊν Όφις υπέρ της Ελλάδας για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών

R. G. Short: «Ελπίζω να μην αναγκαστούμε ποτέ να το πούμε»!!!

Της Φανούλας Αργυρού*

Αρχές του 1981 η Τουρκία ξεσηκώθηκε και τότε (όπως και πρόσφατα) με ισχυρισμούς εναντίον της Ελλάδας, για την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νήσων του Αιγαίου, Λήμνου, Σαμοθράκης, Λέσβου, Χίου, Σάμου και Ικαρίας. Ισχυριζόμενη ότι είχαν αποστρατιωτικοποιηθεί με τη Νότα του 1914 σύμφωνα με τη Συνθήκη του Λονδίνου του 1913, και ότι με το Άρθρο 12 της Συνθήκης της Λωζάνης το 1923, το στάτους αποστρατιωτικοποίησης της Λήμνου δεν άλλαξε με τη Σύμβαση του Μοντρέ (Montreux Convention). Ο τουρκικός Τύπος έγραψε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα επικοινωνούσε με τις 6 χώρες στη Διάσκεψη του Λονδίνου (περιλαμβανομένης της Βρετανίας), οι οποίες, επικαλείται, είχαν αποφασίσει τα νησιά να αποστρατιωτικοποιηθούν.

Ἡ ἄγνωστη δραματική ἱστορία τοῦ ἥρωος τῶν Ἰμίων Παναγιώτη Βλαχάκου.

 

 Πῶς ἐπιβιβάσθηκε τήν τελευταία στιγμή στό μοιραῖο ἑλικόπτερο – Ἡ «Ἑστία» μέ ἀφορμή τήν ὕψωση σημαίας τοῦ ὁμωνύμου πλοίου τοῦ Πολεμικοῦ Ναυτικοῦ ἀποκαλύπτει

τοῦ Εὐθ. Π. Πέτρου

Ο ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ Βλαχάκος εἶναι καί πάλι ἀπό χθές φρουρός τῶν ἑλληνικῶν θαλασσῶν. Ἡ σημαία ὑψώθηκε στό καράβι πού φέρει τό ὄνομά του. Καί τά καράβια, ὅπως οἱ ναυτικοί καλά γνωρίζουν, ἔχουν ψυχή. Τήν ψυχή τῶν ναυμάχων. Ἀπό τά ἀρχαῖα χρόνια, ἀπό τόν Θεμιστοκλῆ (ὄνομα πού δέν ἔλειψε ποτέ ἀπό τό ὀνοματολόγιο τοῦ Στόλου) μέχρι τόν Βλαχάκο καί τούς συμπολεμιστές πού ἔπεσαν μαζί του, τόν Χριστόδουλο Καραθανάση καί τόν Ἕκτορα Γιαλοψό. 

Άσκηση EUNOMIA- 2022: Οι Τούρκοι έστησαν αποτυχημένο καρτέρι στο FIR Λευκωσίας και μαχητικό τους ξέμεινε από καύσιμα

 

Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο μας:“ Φτερό με φτερό”: Έξι ελληνικά F-16 και δύο γαλλικά Rafale πέταξαν στην Κύπρο με τσαμπουκά αλλά και ευνομία, αναφέραμε ότι  η διεξαγωγή της άσκησης "Eunomia", έγινε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Μήπως και γνωρίζει κάτι περισσότερο ο Ερντογάν για την Αλεξανδρούπολη; Γιατί “τρέμει” τη νέα σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα…

 

 

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Η επιμονή του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν για τη (δήθεν) συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα, μέσω της νέας βάσης της Αλεξανδρούπολης, εναντίον της κατοχικής δύναμης, προκαλεί υποψίες σε διπλωμάτες που παρακολουθούν και αναλύουν τις δηλώσεις του.

Διότι ναι μεν το μυαλό του είναι «ταραγμένο» και σκέφτεται τα πλέον απίθανα πράγματα, αλλά την ίδια στιγμή προκαλεί συζητήσεις αυτή η επιμονή του για την Αλεξανδρούπολη.

Επιπλέον είναι και το νέο αφήγημα του ότι η Αμερική σε συνεργασία πάντα με την Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά του Αιγαίου με πολεμικό υλικό, που χάρισαν οι ΗΠΑ στη χώρα μας.

21η Οκτωβρίου, ημερομηνία ορόσημο για το Πολεμικό Ναυτικό και τη νέα φρεγάτα του στόλου κλάσης «ΚΙΜΩΝ»

Την 21η Οκτωβρίου η Ελληνική Belh@rra τοποθετείται στην δεξαμενή κι από εκεί κι έπειτα οι ναυπηγοί στο Λοριάν θα τρέξουν ακόμη περισσότερο την κατασκευή της φρεγάτας με ορόσημο να παραδοθεί πολύ νωρίτερα από τον Μάρτιο του 2025. Πηγή εικόνας: Naval Group
 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Προσπέρασαν και τον εαυτό τους οι Γάλλοι στο ναυπηγείο του Λοριάν καθώς τον περασμένο Αύγουστο υπολόγιζαν ότι στις 26 Οκτωβρίου θα τοποθετούσαν την Ελληνική Belh@rraστην δεξαμενή, ενώ τώρα όπως όλα δείχνουν αυτό θα γίνει πέντε ημέρες πιο νωρίς.

Κι έτσι η 21η Οκτωβρίου φαίνεται πως αποτελεί μέρα ορόσημο για το Πολεμικό Ναυτικό διότι το πέρασμα της πρώτης νέας ψηφιακής φρεγάτας που προορίζεται για τον Ελληνικό στόλο στην δεξαμενή, δικαιώνει απόλυτα την επιλογή πλοίου από το ναυτικό Επιτελείο, το οποίο γύρισε την πλάτη σε κελεύσματα που δεν ανταποκρίνονταν στη μακραίωνη ναυτική παράδοση της Ελλάδας.

Μακεδονικός Αγώνας:

 

Αγώνας για Ελληνική Ελεύθερη Μακεδονία

Μακεδονικός αγώνας ονομάζεται ο ακήρυκτος πόλεμος μεταξύ Ελλήνων και Βουλγάρων, κυρίως, και άλλων σλαβόφωνων λαών κατά την περίοδο 1904 έως 1908 με το θέατρο των συγκρούσεων να είναι η τουρκοκρατούμενη τότε Μακεδονία.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η λήξη της επανάστασης του 1821 δεν βρήκε ολόκληρη την Ελλάδα ελεύθερη. Τα βόρεια σύνορα της ελεύθερης Ελλάδας αποτελούσε η Θεσσαλία. Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι ένα μεγάλο τμήμα του ελληνισμού παρέμεινε υποδουλωμένο στην οθωμανική αυτοκρατορία. Η Θεσσαλία του Ρήγα Φεραίου, η Μακεδονία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και άλλες ένδοξες και ελληνικότατες περιοχές Ήπειρος, Κρήτη, Θράκη και πόλεις όπως Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη, Μοναστήρι, Ρόδος , Βέροια στέναζαν κάτω από την μπότα του τούρκου δυνάστη.