Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022

Τουρκικά F-16: Τι σημαίνει το μπλόκο στην τροπολογία Μενέντεζ – Το παρασκήνιο της απόφασης

Η είδηση ότι αποσύρθηκαν από το νομοσχέδιο της Γερουσίας για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ οι τροπολογίες που προέβλεπαν κάποιες προϋποθέσεις από την Τουρκία για να «ξεπαγώσει» η αναβάθμιση των F-16 έκανε τα τουρκικά ΜΜΕ να πανηγυρίσουν.

Το αμερικανικό αυτό «μπλόκο», άλλωστε, αποτελούσε τεράστιο «αγκάθι» για την τουρκική κυβέρνηση, κάτι που είχε εκφράσει δημοσίως πολλάκις και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΨΕΡΙΜΟΣ/ΓΑΥΔΟΣ: Τα πλέον ενεργά προγράμματα του ΙΗΑ

 


 του Ευάγγελου Ρήγου, Προέδρου ΙΗΑ, Πλοιάρχου Α’ τάξεως Ε.Ν

Θέλετε να βοηθήσετε την Ελλάδα μέσω του ΙΗΑ; Διαβάστε την σύντομη αναφορά μας που ακολουθεί για τις ανάγκες της επιτροπής Μικρών Ακριτικών Nησιών του ΙΗΑ και ειδικότερα για τα νησιά Ψέριμος και Γαύδος.

Επιτροπή ΜΙΚΡΩΝ ΑΚΡΙΤΙΚΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΙΗΑ

Συντονιστής Δρ. Θεόδωρος Σπαθόπουλος

Α) ΨΕΡΙΜΟΣ (Ο Πανορμίτης θέλει το σχολείο του. Ας τον βοηθήσουμε όλοι!)

Το ΙΗΑ έλαβε άδεια και πλήρη μελέτη από τον Δήμο Καλυμνίων να ανακαινίσει το Σχολείο της Ψερίμου. Παράλληλα μετά από επιτόπου επίσκεψη στο νησί διαπιστωθήκαν και πολλές άλλες συμπληρωματικές και άμεσες ανάγκες.

Δεν είναι παράγκα ο πόλεμος

 


 Ένας καλός φίλος, την άποψη του οποίου εκτιμώ βαθύτατα, μου ανέφερε προχθές μια γνωστή ρήση του Μοντεσκιέ, σύμφωνα με την οποία την ευθύνη για τον πόλεμο δεν την έχει αυτός που κηρύσσει τον πόλεμο, αλλά αυτός που καθιστά αναπόφευκτο τον πόλεμο.

  • Από τον Μανώλη Κοττάκη

Βλέποντας ξανά το φιλμ των τελευταίων δραματικών εξελίξεων στο μέτωπο παρατήρησα το εξής μοτίβο: Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, γνωστές και άγνωστες δυνάμεις προβοκάρουν και παίζουν με τον ψυχισμό του διαθέτοντος πυρηνικά όπλα Πούτιν σε περιοχές εκτός της παρούσας ουκρανικής επικράτειας. Το «πανηγύρι» άρχισε σε διεθνή ύδατα με τη δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream, που τροφοδοτούν με φυσικό αέριο τη Σκανδιναβία.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ

 


 Το Βυζάντιο στάθηκε αληθινά «σημείον αντιλεγόμενον» μέσα στην ιστορία, ένα πράγμα που βρίσκεται έξω από τον τύπο που έχουν τα συστήματα της ανθρώπινης κοινωνίας. Το Βυζάντιο γι’ άλλους ήτανε πολύ σπουδαίο, όχι μονάχα στη θρησκευτική ζωή, αλλά και στην κοσμική, ένας παραμυθένιος κόσμος, ενώ γι’ άλλους πάλι ήτανε η παραμόρφωση του αρχαίου κόσμου. Αυτοί όμως που το θεωρήσανε σαν παρακμή της αρχαιότητας, το κρίνανε με κάποια μέτρα που είναι αταίριαστα με αυτό που κρίνανε. Το Βυζάντιο ήτανε ένα φαινόμενο στο έπακρο ιδιόρρυθμο…
 

Οι άνθρωποι που ζούσανε στο Βυζάντιο, μ’ όλο που πολλοί απ’ αυτούς βαστούσανε από το ίδιο το αρχαίο ελληνικό αίμα κ’ είχανε την ελληνική παιδεία, ήτανε όμως ολότελα άλλοι, «άνθρωποι καινοί», «λαλούντες γλώσσαις καινές»…