Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

Ένας εξαιρετικά ενδιαφέρον χάρτης...

 

Γράφει ο Ηλίας Κυρίτσης*

 Εξαιρετικά ενδιαφέρον χάρτης, που δείχνει σχέδιο του 1920 για ίδρυση κρατών Αρμενίας και Πόντου! Το σχέδιο, είναι Αμερικανικής προέλευσης, γι' αυτό και η μορφή των σημαιών!! Τότε η Αμερική (ΗΠΑ) ήταν υπέρ της αυτοδιάθεσης των λαών. Τα δύο κράτη θα συνδέονταν με μορφή συνομοσπονδίας για αμυντικούς λόγους (απέναντι στην Τουρκική απειλή). Ο Βενιζέλος, καθώς και ο αρχιεπίσκοπος Πόντου Χρύσανθος, είχαν δεχτεί το σχέδιο (αν και περιλαμβάνεται μόνο ο ανατολικός Πόντος) γιατί έβλεπαν τους κινδύνους για τον πληθυσμό και την αδυναμία ενσωμάτωσης του Πόντου στην Ελλάδα.

ΤΑ ΡΑΝΤΑΡ AESA των Viper και Rafale τυφλώνουν την τουρκική Αεροπορία

Μια σειρά από δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων αλλά και μπαράζ δημοσιευμάτων στον Τουρκικό τύπο καταδεικνύουν ότι η Άγκυρα βρίσκεται πλέον στα όρια του πανικού.

Ο εφιάλτης των Rafale και των Viper είναι πλέον πραγματικότητα για την Τουρκική αεροπορία.Αν και δεν έχει κλείσει ούτε καν ένας χρόνος από τις πρώτες πτήσεις των Γαλλικών «Ριπών» και λίγες εβδομάδες από αυτές που ξεκίνησαν οι «Οχιές» οι πρώτες αντιδράσεις της Άγκυρας δείχνουν πανικό.

Οι Βρυξέλλες είναι το μεγαλύτερο ανέκδοτο: Έδωσαν δισεκατομμύρια στην Τουρκία (δήθεν) για να μην στέλνει πρόσφυγες και μετανάστες στην Ευρώπη!

 

 From left to right: Panagiotis THEODORIKAKOS (Minister for Protection of the Citizen, Greece), Ylva JOHANSSON (European Commissioner for Home Affairs, EUROPEAN COMMISSION). Copyright: European Union

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Ο Θεός αγαπάει τον κλέφτη αλλά αγαπάει και τον Νοικοκύρη… Η σωτηρία και διάσωση 92 συνανθρώπων μας στον Έβρο, αποκάλυψε για πολλοστή φορά τον βάναυσο τρόπο με τον οποίο η Τουρκία συμπεριφέρεται στους πρόσφυγες και στους μετανάστες. Όμως, το συγκεκριμένο περιστατικό είναι κυριολεκτικά η μάνα των αποκαλύψεων…

Οι Τούρκοι, αφού έδειραν τους εν λόγω μετανάστες, τους έγδυσαν και τους έστειλαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Και για όλη αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά, η Τουρκία κατηγορούσε μονίμως την Ελλάδα, και δυστυχώς, κάποιοι γνωστοί και μη εξαιρετέοι ξένοι ανταποκριτές -διότι οι περισσότεροι είναι προσεκτικοί και σέβονται τη δεοντολογία- μετέδιδαν την τουρκική προπαγάνδα, με τρόπο πάντα αρνητικό για την Ελλάδα.

Το θέμα είναι η προτεραιότητα: Eκσυγχρονισμός των Leopard ή των επίσης γερμανικών υποβρυχίων; Διότι όλα ξεκινούν και καταλήγουν στη θάλασσα…

 

Το αναβαθμισμένο 209 “Ωκεανός” είναι από τα λίγα που έχουν υποστεί εκσυγχρονισμό και θεωρείται σε πολλά σημεία αντάξιο των υπερσύγχρονων 214 “Παπανικολής”. Όμως ένα μεγάλο μέρος του κρίσιμου για την Εθνική άμυνα υποβρύχιου στόλου αγγίζει τα 50 έτη εν πλω και εν καταδύσει υπηρεσία. Πηγή εικόνας: Πολεμικό Ναυτικό


 ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ, Hellas Journal

Ο αποκαλούμενος ως «γεωπολιτικός χειρισμός» των εξοπλισμών στην Ελλάδα έχει επικριθεί με σφοδρότητα από πολλές πλευρές. Κεντρικό επιχείρημα, είναι ότι πέραν της εξυπηρέτησης των ελληνικών συμφερόντων στο γεωπολιτικό επίπεδο, αφήνει μεγάλα περιθώρια υποκειμενικής οπτικής, ενώ την ίδια στιγμή γίνονται απαράδεκτοι συμβιβασμοί στις επιχειρησιακές δυνατότητες των προς απόκτηση οπλικών συστημάτων.

EKTAKTO – Ρώσος αρχιστράτηγος Σ.Σουροβίκιν: «Όχι άλλες θυσίες – Απλά θα ισοπεδώσω την Ουκρανία»!


 Νέο δόγμα μάχης στην Ουκρανία εξήγγειλε επίσημα ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, διοικητής των ενωμένων στρατιωτικών διοικήσεων ανατολής και νότου των «νεογέννητων» ρωσικών δημοκρατιών: Σύνθλιψη του αντιπάλου με έμφαση στις πυραυλικές και αεροπορικές επιδρομές, κάτι ανάλογο δηλαδή με αυτό που εφάρμοσαν οι σύμμαχοι στον Β’ΠΠ κατά του χιτλερικού καθεστώτος και το ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας το 1999.