Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

Η συμβολή της Κυπρίας γυναίκας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

  Αναστασία Γιάγκου   

Η συμμετοχή της Κυπρίας γυναίκας αποτελεί μία συναρπαστική πτυχή της συμβολής του νησιού μας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Κυπρίες υπηρέτησαν στις βοηθητικές υπηρεσίες δύο μονάδων του βρετανικού στρατού και αεροπορίας: Στη Βοηθητική Στρατιωτική Υπηρεσία (Auxiliary Territorial Service - ATS) και στη Γυναικεία Βοηθητική Αεροπορική Δύναμη (Women’s Auxiliary Air Force - WAAF). 

Η βρετανική αποικιακή κυβέρνηση ήδη από το καλοκαίρι του 1942 με ανακοίνωση ζήτησε την εθελοντική κατάταξη των γυναικών της Κύπρου. Για το σκοπό αυτό έφθασε τότε στην Κύπρο η αρχηγός της Βοηθητικής Στρατιωτικής Υπηρεσίας Μέσης Ανατολής, Audrey Chitty, η οποία μίλησε σε συγκεντρώσεις που έλαβαν χώρα στη Λευκωσία και στην Αμμόχωστο.

Είναι αποστρατιωτικοποίηση η απόσυρση -χωρίς αντικατάσταση- τεθωρακισμένων από τα νησιά;

Για να μη πέσουμε πάλι από τα σύννεφα: Η κατεχόμενη Κύπρος θα «εκπροσωπηθεί» στο Λονδίνο!!!

 


 Για να «μην πέσουν πάλι από τα σύννεφα» στην κυβέρνηση να τους ενημερώσουμε ότι η κατεχόμενη Κύπρος, η Κύπρος στην οποία βρίσκονται τουρκικά στρατεύματα, ετοιμάζεται να …εκπροσωπηθεί στην Παγκόσμια Έκθεση Τουρισμού που γίνεται σε λίγες μέρες στο Λονδίνο!

Θεωρούμε αυτονόητο ότι η Λευκωσία θα απευθυνθεί  στους  Βρετανούς για να μην δούμε και φέτος αυτή τη ντροπή. Για τους δικούς μας εδώ στην Αθήνα δεν έχουμε πλέον να σχολιάσουμε τίποτα. Είναι βέβαιο ότι δεν θα κάνουν τίποτα… 

Και αν κερδίσει τις εκλογές ο Νετανιάχου; Η Αθήνα και η Λευκωσία πρέπει να ετοιμαστούν για διάφορα ενδεχόμενα…

A woman walks past billboard depicting former Israeli Prime Minister and leader of the Likud party Benjamin Netanyahu, in Jerusalem, Israel, 28 October 2022. General elections are scheduled for 01 November 2022. EPA, ABIR SULTAN EPA
 

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Στην ευρύτερη γειτονιά της Κύπρου συμβαίνουν πολλά θετικά για την Ανατολική Μεσόγειο που ίσως επηρεάσουν και το νησί, αλλά και την Ελλάδα.

Η συμφωνία του Λιβάνου και του Ισραήλ, δύο έντονα εχθρικών χωρών, με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλάζει τις ισορροπίες στα θέματα της ενέργειας. Σε συνδυασμό με τη βιασύνη των Ισραηλινών να τα βρουν με την Τουρκία πριν (πιθανότατα) επανέλθει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, είναι λόγος για να προκαλείται μία ανησυχία στην Αθήνα και τη Λευκωσία.

Εάν κερδίσει τις εκλογές η παρούσα κυβέρνηση του Ισραήλ, υπό τον Γιαϊρ Λαπίντ, η Τουρκία θα επανέλθει στην παλαιά της θέση, ως στρατηγικός εταίρος του Εβραϊκού Κράτους. Εάν όμως νικήσει ο Νετανιάχου, όπως δείχνουν κάποιες δημοσκοπήσεις, οι διεργασίες ομαλοποίησης των σχέσεων με την κατοχική δύναμη, μπορεί και να παγώσουν.

Αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη Belh@rra στο νερό: Sea Fire και Setis αλλάζουν τα δεδομένα στην Αν. Μεσόγειο [video]

 

Στις 7 Νοεμβρίου, όπως υποστηρίζει η Γαλλική πλευρά, έχει προσκληθεί στο ναυπηγείο του Λοριάν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ώστε να παραβρίσκεται στην ιστορική στιγμή, όπου το πλοίο με την ανάστροφη πλώρη θα πέσει στα νερά του Ατλαντικού. Πηγή: Naval Group

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ HELLAS JOURNAL

Περίπου μια εβδομάδα απομένει μέχρι οι καταπακτές ανοίξουν και η δεξαμενή στο ναυπηγείο του Λοριάν αρχίσει να γεμίσει με νερό, ώστε η πρώτη φρεγάτα Belh@rra ποντιστεί στα νερά του Ατλαντικού.

  • Η μικρή πορεία που θα διαγράψει μπορεί να θεωρηθεί ιστορική καθώς το πλοίο με την ανάστροφη πλώρη θ’ απαθανατιστεί για πρώτη φορά εν πλω, μέχρι να δέσει σε μικρή απόσταση στο λιμάνι της ναυπηγικής ζώνης όπου εκεί να συνεχιστούν οι ταχύρρυθμες εργασίες.

Η κατασκευή της πρώτης ψηφιακής φρεγάτας, που προορίζεται για το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό, ξεκίνησε στις 16 Δεκεμβρίου του 2021 και πριν καν συμπληρωθεί ένας χρόνος, το σκαρί στις 7 Νοεμβρίου πέφτει στο νερό.