Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022

ΑΜΟΥΣΤΑΚΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΟΚΑ, ΡΕΖΙΛΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΤΕ ΚΡΑΤΑΙΑ AΠΟΚΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΒΡΕΤΤΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ, ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΕΤΟ ΤΗΣ R.

A.F. (Royal Air Force)

Επιμέλεια από Αντώνη Αντωνά.  

  Τιμητικό αφιέρωμα για την αυτοθυσία των αμούστακων μαθητών της ΕΟΚΑ.  Αποσπάσματα με πρόσθετες πληροφορίες και σχόλια.                                                                                   Λησμονημένες ιστορικές πτυχές του επικού αγώνα ΕΟΚΑ 55-59.

Ανάμεσα στην περίοδο του Α' και του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και μετέπειτα κατασκευάστηκαν στις Αγγλικές αποικίες πάμπολλα στρατιωτικά αεροδρόμια με σκοπό την ασφάλεια των αποικιών, όχι μόνο από τις εχθρικές χώρες, αλλά και από τους γηγενείς επαναστάτες. Ήταν ορμητήρια για την καταστολή εξεγέρσεων και πολλά δεινά επέφεραν στους υπόδουλους λαούς. Στην μικρή Κύπρο λειτουργούσαν 3 στρατιωτικά αεροδρόμια Δεκελείας, Ακρωτηρίου, Λευκωσίας και υπήρχε και ένα εφεδρικό στις Αλυκές Λάρνακας στην θέση του σημερινού αεροδρομίου.

Οι άγνωστοι θησαυροί της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Εξοπλιστικά: Απεξάρτηση από ρωσικά οπλικά συστήματα

 

Η πρόταση των ΗΠΑ αφορά κατά κύριο λόγο αντιαεροπορικά συστήματα, όπως οι πύραυλοι S-300 και οι TOR-M1 (Φωτ. αρχείου / ΙΝΤΙΜΕ


Την πλήρη απεξάρτηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από τα οπλικά συστήματα ρωσικής κατασκευής επιταχύνει ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς καθίσταται απολύτως σαφές ότι η ρήξη ανάμεσα στη Μόσχα και το ΝΑΤΟ δεν θα δημιουργήσει σύντομα συνθήκες για συντήρησή τους.

Άλλα ο Λευκός Οίκος, άλλα το Πεντάγωνο, άλλα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ: “Μύλος” δηλώσεων για τους Κούρδους της Συρίας (YPG) και την Τουρκία (video)

 

 

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Έμπλεξαν τις …γραμμές στο Λευκό Οίκο, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στο Πεντάγωνο των Ηνωμένων Πολιτειών αναφορικά με την αμερικανική υποστήριξη στους Κούρδους συμμάχους τους της Συρίας (YPG) και της παράνομης επίθεσης της Τουρκίας στη βόρεια Συρία.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο στις ενημερώσεις τους δεν ανέφεραν τη φράση του Τζον Κίρμπι, συντονιστή του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC) του Λευκού Οίκου, ότι δηλαδή «η Τουρκία συνεχίζει να υφίσταται μια τρομοκρατική απειλή, ιδιαίτερα στον νότο της. Σίγουρα έχουν κάθε δικαίωμα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και τους πολίτες τους».

F-16 Viper, το μακρύ δόρυ της Αεροπορίας: Σαρώνει τον εναέριο χώρο μεγιστοποιώντας το βεληνεκές των πυραύλων [photo gallery]

 

Τις επόμενες ημέρες δυο διθέσια F-16 Viper εγκαταλείπουν την ΕΑΒ και μετασταθμεύουν για πάντα στην φωλιά της 343 Μοίρας “Αστέρι”. Πηγή: Πολεμική Αεροπορία

 

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL

Η πλήρης εκμετάλλευση της εμβέλειας του πυραύλου ΑΙΜ-120 C5 που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία στην φαρέτρα της είναι ένα από τα πρώτα στοιχεία τα οποία τοποθετούνται ψηλά στον εκπαιδευτικό φάκελο κάθε αεροπόρου της 343 Μοίρας «Αστέρι».

Ο «C5» θεωρείται ό,τι πιο προηγμένο υπάρχει αυτή τη στιγμή διαθέσιμο ως όπλο αέρος- αέρος για την ραχοκοκαλιά των F-16, σε ό,τι αφορά την εναέρια μάχη πέραν από τον οπτικό ορίζοντα.