Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022

Το Κυπριακό υπό το πρίσμα διεθνών εξελίξεων

 

του Ιωάννη Σιεκέρσαββα, – Προέδρου «Αδούλωτης Κερύνειας»*

Το Κυπριακό, ως θέμα Διεθνές, ξένης στρατιωτικής εισβολής και  βάναυσης παραβίασης της Διεθνούς Νομιμότητας, κατά παράβαση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, βρίσκεται άλυτο εν μέσω σοβαρών γεωστρατηγικών ανακατατάξεων, εν μέσω ενός νέου ψυχρού πολέμου και βίαιης διαίρεσης του κόσμου σε στρατόπεδα του καλού και του κακού, ερήμην της βούλησης των  Λαών, ερήμην της  ανάγκης της Ανθρωπότητας για ειρήνη και ευημερία.  

Δεν εξετάζουμε αυτή τη στιγμή ποιος έχει την ευθύνη γι’ αυτήν την κατάσταση  αλλά ένα, είναι σίγουρο.

Πότε θα ξυπνήσουν στο Λευκό Οίκο: Ο Ερντογάν αγνοεί τη Δύση, προχωρά σε στρατηγική ενεργειακή συμμαχία με τη Μόσχα, απειλεί την ενότητα του ΝΑΤΟ

 Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Η νέα ενεργειακή στρατηγική συμμαχία του Ταγίπ Ερντογάν με τον ομόλογό του της Ρωσίας, Βλαντίμίρ Πούτιν, η «συμφωνία των δύο αυταρχικών ηγετών», όπως χαρακτηρίζεται από Αμερικανούς νομοθέτες, είναι ένα νέο ισχυρό όπλο στα χέρια των δυνάμεων της Ομογένειας, στον «πόλεμο» για το “μπλόκ” στα μαχητικά F-16, που προσπαθεί να αγοράσει η Τουρκία από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, για τη νέα συμφωνία της Μόσχας και της Άγκυρας, προκάλεσε θυμό στους βουλευτές και τους γερουσιαστές, που εναντιώνονται στην στρατιωτική ενίσχυση της Τουρκίας.

Αρχαία ελληνικά, ραπ, Γκαίτε, και η επιβίωση του Πλάτωνα: Ο σπουδαίος Γερμανός φιλόλογος Χανς Άιντενάιερ υμνεί την αρχαία γλώσσα

 

O διακεκριμένος ελληνιστής Χανς Άιντενάιερ. Στιγμιότυπο από βίντεο Botschaft von Griechenland Berlin

 

«Χωρίς αρχαία ελληνικά δεν θα υπήρχε ο Γκαίτε. Ο Μέγας Φρειδερίκος τα έκανε υποχρεωτικά στην Πρωσία για να μάθουν οι μαθητές την γλώσσα αλλά και το ήθος της αρχαίας παιδείας. Και έτσι υπάρχει η σχέση της γερμανικής λογοτεχνίας και γλώσσας με τα ελληνικά ανά τους αιώνες.

Ο πολιτισμός της Ευρώπης βασίζεται στον ελληνικό, ο οποίος μετά την ιταλική Αναγέννηση αποτέλεσε μαζί με τον ρωμαϊκό τη βάση μας και παραμένει η βάση μας», τονίζει ο μεγάλος Γερμανός ελληνιστής Χανς Άιντενάιερ στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων με αφορμή την απονομή του βραβείου «Διδώ Σωτηρίου» από την Εταιρεία Συγγραφέων, για την οποία λέει: «Ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη και είναι μεγάλη μου τιμή», λέει.