Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022

Επιτυχείς δοκιμές του συστήματος AVICOM σε συνεργασία με την 1η ΤΑΞΑΣ δίνει άλλες διαστάσεις στις ένοπλες δυνάμεις

 

Σύστημα επικοινωνιών εναέριων και επίγειων μέσων για τη δικτύωση των μέσων πολιτικής προστασίας σε φυσικές καταστροφές ή επιχειρήσεις διάσωσης

Επιτυχείς ήταν οι δοκιμές αξιολόγησης του συστήματος AVICOM της εταιρείας INTRACOM, που υλοποιήθηκε στα μέσα Νοεμβρίου 2022, σε συνεργασία με την 1η Ταξιαρχία ελικοπτέρων του ελληνικού στρατού, και σύντομα θα έχουμε εξελίξεις στο θέμα αυτό για τις ένοπλες δυνάμεις μας.

Η στάση της Τουρκίας στην αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ρωσίας …και ο επικίνδυνος εφησυχασμός της κοινής γνώμης

 

 Η στάση της Τουρκίας στην αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ρωσίας διαφέρει απ’ αυτή των άλλων μελών του ΝΑΤΟ. Η Άγκυρα στηρίζει στρατιωτικά/πολιτικά το Κίεβο στη σύγκρουση με τη Μόσχα. Ωστόσο δε μετέχει στις Δυτικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Σε αυτό το φόντο η πολιτική της πολλές φορές αντιμετωπίζεται ως ανορθολογική ή τυχοδιωκτική ή αδιέξοδη -αποδίδεται στις εξαρτήσεις της και από τις δύο μεγάλες δυνάμεις και χαρακτηρίζεται ενοχλητική γι’ αυτές.

Γράφει ο

ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΟΥΒΑΡΔΑΣ

PhD© Διεθνολόγος-Πολιτικός Επιστήμονας

Ωστόσο αυτές οι κρίσεις αγνοούν τέσσερις παραμέτρους: Τη στρατηγική της Άγκυρας για αυτονομία στο διεθνές στερέωμα. Τη νέο-οθωμανική της ιδεολογία. Τις αλλαγές στις συνολικές σχέσεις ισχύος των κρατών.

Aχυράνθρωπος του Ερντογάν έχει αγοράσει όλα τα λιμάνια της Πορτογαλίας: Προειδοποιήσεις για πιθανές πολιτικές πιέσεις [βίντεο]

Ο πρόεδρος της τουρκικής Yilport, Robert-Yuksel-Yildirim Φωτογραφία via YouTube
 

 «Είμαστε ευγνώμονες για τις επενδύσεις σας στην Πορτογαλία», έλεγε τον Νοέμβριο ο υπουργός Υποδομών της Πορτογαλίας, Πέντρο Νούνο Σάντος, στον πρόεδρο της τουρκικής Yilport, Ρόμπερτ Γιουκσέλ Γιλντιρίμ, ο οποίος μόλις είχε ανακοινώσει επένδυση 124 εκ. ευρώ για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό λιμένα εμπορευματοκιβωτίων στη Λισαβόνα.

«Επενδύστε κι άλλο, επενδύστε όσο μπορείτε» δήλωνε χαρακτηριστικά ο Νούνο Σάντος, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο Γιουκσέλ δεν μπορεί να επενδύσει πολύ ακόμη, γιατί έχει ήδη αγοράσει επτά λιμάνια στην Πορτογαλία. Σε αυτά περιλαμβάνονται το λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων της πρωτεύουσας, αλλά και το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, το Leixões στο Πόρτο.

Όταν οι ηγέτες και γενικά οι πολιτικοί εκβιάζονται, ειδικά με υποθέσεις διαφθοράς, θα λάβουν κακές αποφάσεις στα σοβαρά θέματα των χωρών τους (video)

 

 Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Όπως είναι γνωστό, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, είναι αυτός που είχε πει την περίφημη φράση ότι λίγο-πολύ, όποιος εκλεγεί από τους τρεις πρωτοπόρους -σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- θα τον επηρεάζει, διότι είναι «δικός» του άνθρωπος.

Εννοούσε τον πρώην διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη και τον άσπονδο «φίλο του», που δεν μπορεί ούτε καν να τον «μυρίσει», τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου.

«Γυάλινη οροφή»: συμβολική καταπίεση γυναικών στις ανδροκρατούμενες κοινωνίες

           Γράφει ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος*


     Συμμετείχα πρόσφατα ως ομιλητής σε ειδική ημερίδα που συνδιοργάνωσε ο Δήμος Κατερίνης με τον Δικηγορικό Σύλλογο Κατερίνης με θέμα την ενδοοικογενειακή, και όχι μόνο, βία ενάντια στις γυναίκες. Στην εισήγησή μου έδωσα τον χαρακτηριστικό τίτλο: 

     «Γυάλινη οροφή: Η συμβολική βία στις γυναίκες επιστήμονες-επιχειρηματίες στον ανδροκρατούμενο κόσμο».

     Ξεκίνησα με το ερώτημα: «Θα ήταν διαφορετικά το 2008 τα πράγματα εάν αντί της Lehman Brothers που κατέρρευσε αναπάντεχα δημιουργώντας παγκόσμια οικονομική κρίση εάν η κολοσσιαία εταιρεία ήταν Lehman Sisters;»