Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022

Στα σκαριά Διεθνής διάσκεψη για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις με πρωτοβουλία της Πολωνίας

  Γράφει ο

Νότης Μαριάς

Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητής Θεσμών της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης,  πρώην Ευρωβουλευτής, notismarias@gmail.com

Και νέα σημαντική πρωτοβουλία από την Πολωνία για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις. Την φορά αυτή η Βαρσοβία ζητά τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για τις πολεμικές επανορθώσεις που οφείλει να καταβάλει η Γερμανία όχι μόνο στην Πολωνία αλλά και σε άλλες χώρες (www.thetimes.co.uk  6/12/2022). Και φυσικά εννοείται και στην Ελλάδα καθώς η χώρα μας διεκδικεί εδώ και δεκαετίες την καταβολή των περίφημων Γερμανικών Αποζημιώσεων. Ίσως γι΄ αυτόν τον λόγο το επίσημο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu σε εκτεταμένη ανάλυσή του χύνει δηλητήριο τονίζοντας με έμφαση:

Η Αίγυπτος «ανατίναξε» το παράνομο τουρκολιβυικό μνημόνιο: Διάταγμα του Σίσι χαράζει τα δυτικά σύνορα της ΑΟΖ με τη Λιβύη

  

Σημαντική εξέλιξη που καθιστά κυριολεκτικά «κουρελόχαρτο» το -ούτως ή άλλως- έκνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο συνιστά η απόφαση της Αιγύπτου να προχωρήσει με προεδρικό διάταγμα σε οριοθέτηση των δυτικών ορίων της ΑΟΖ της χώρας με τη Λιβύη.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες για τις γεωγραφικές συντεταγμένες που ορίζει το διάταγμα του προέδρου Σίσι, η γραμμή οριοθέτησης ακολουθεί την γραμμή της Ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας προς βορρά.

Μάλιστα η οριοθέτηση σταματά ακόμη πιο νότια, στην μέση γραμμή μεταξύ Κρήτης και Αιγύπτου, ακυρώνοντας ουσιαστικά τις προβλέψεις του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Μικρασιατική καταστροφή: εκατό χρόνια από τότε

 

 

Η λήξη του πρώτου παγκοσμίου πολέμου βρίσκει την πατρίδα μας με τους νικητές του πολέμου. Στη Σύνοδο Ειρήνης του Παρισιού συμμετέχει και η Ελλάδα. Με συμφωνία Άγγλων και Γάλλων η 1η ελληνική μεραρχία αποβιβάζεται εις την Σμύρνη με διοικητή τον συνταγματάρχη  Ζαφειρίου. Η αποστολή του είναι η προστασία του ελληνικού πληθυσμού και των άλλων μη μουσουλμανικών εθνοτήτων από τη δράση των τούρκων ατάκτων και από την αυθαιρεσία της Οθωμανικής διοίκησης, γιατί από το 1914 είχαν ξεκινήσει οι τούρκοι τη διαδικασία εθνικής καθάρσεως. Οι κάτοικοι της Σμύρνης με χαρά και ενθουσιασμό υποδέκτηκαν τον ελληνικό στρατό. Τους επόμενους μήνες με έδρα τη Σμύρνη συγκροτήθηκε στρατιωτική μεραρχία. Εξέλιξη που δεν άρεσε στους Τούρκους αντάρτες οι οποίοι άρχισαν ανταρτοπόλεμο. Αυτό είχε ως συνέπια η απόβαση των στρατευμάτων να μετατραπεί σε μακροχρόνια εκστρατεία.

Παρέμβαση της Βασιλικής Θάνου την αναγνώριση του Σωματείου «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα»: Επιβάλλεται η ακύρωση της απόφασης για εθνικούς λόγους!

 

 

Το καταστατικό του Σωματείου παραβιάζει το νόμο και τους όρους της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Άρθρο Βασιλικής Θάνου-Χριστοφίλου, Προέδρου Αρείου Πάγου επίτ., πρώην Πρωθυπουργού

1. Με το νόμο 4588/2019 κυρώθηκε από την Ελληνική Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών. Η υπογραφή της συμφωνίας αυτής εδίχασε τον Ελληνικό λαό και προκάλεσε πλείστες αντιδράσεις. Σήμερα, ένα μέρος του Ελληνικού πληθυσμού έχει αναγνωρίσει ότι με την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» έληξε μία μακρόχρονη διαμάχη, ενώ διαφορετικά θα είχε πλέον παγιωθεί διεθνώς η ονομασία «Μακεδονία».

Ενστάσεις για την ίδρυση «Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας» στη Φλώρινα

 


Κωνσταντίνος Χολέβας

 

«Μακεδονική γλώσσα» στην Ελλάδα δεν υπάρχει!

Το Πρωτοδικείο Φλώρινας ενέκρινε την ίδρυση «Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα».
 Το Κέντρο, µε µορφή 
ΜΚΟ, έχει σκοπό να διαδώσει µια γλώσσα την οποία ονοµάζει «µακεδονική» και να επιδιώξει τη διδασκαλία της σε σχολεία και πανεπιστήµια της Ελλάδος. Θεωρώ ότι η λειτουργία αυτής της ΜΚΟ δηµιουργεί σοβαρά νοµικά και ιστορικά ερωτήµατα και προτείνω να εξετασθούν οι νόµιµοι τρόποι προσφυγής κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου της Φλώρινας.

Ελέχθη ότι η έγκριση της ως άνω ΜΚΟ είναι συµβατική υποχρέωση της Ελλάδος, απορρέουσα από τη Συµφωνία των Πρεσπών.