Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022

Ναύαρχος ε.α. Γιάννης Εγκολφόπουλος: «Στα Ίμια θα είχαμε τελειώσει με τους Τούρκους για 100 χρόνια» (****)


Ελικόπτερα & ΕΔ: Ακριβά μου AB212! Όλοι τα αξιοποιούν εδώ τα πετάμε… στα σκουπίδια

  AB212. To δικινητήριο Huey παραμένει ενεργό σε 31 χώρες. Εκσυγχρονίστηκε από Ισπανία και Αυστρία. Η Ελλάδα το έχει ήδη απαξιώσει και θα το αποσύρει Το ΑΒ 212 είναι η κατόπιν αδείας κατασκευασμένη στην Ιταλία έκδοση του δικινητήριου Huey. Του UH-1N της Bell που αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ‘60 κατόπιν απαίτησης των καναδικών ενόπλων δυνάμεων. Αποκτήθηκε από 36 χώρες και περισσότερες από 40 αεροπορικές δυνάμεις. Από αυτές τις χώρες οι 31 εξακολουθούν να το αξιοποιούν επιχειρησιακά. Η Ελλάδα έχοντας ενταγμένα στη δύναμη και των τριών Κλάδων των Ενόπλων της Δυνάμεων ελικόπτερα του τύπου αυτού, τα έχει ήδη απαξιώσει μέσω της χαμηλής τους διαθεσιμότητας εδώ και χρόνια και σχεδιάζει να τα αποσύρει… Τα διαθέσιμα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι αυτή η ενέργεια είναι εσφαλμένη.

Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη

Ας δούμε που βρισκόμαστε σήμερα.

Τουρκικά fake news και κλαψουρίσματα περί δήθεν… παρενόχλησης νατοϊκής άσκησης: Η αλήθεια για τα lock on στον ουρανό του Αιγαίου

Οι μεγάλοι τουρκικοί σχηματισμοί απαντήθηκαν όπως πάντα με αντίστοιχους μεγάλους σχηματισμούς ελληνικών μαχητικών που οι ιπτάμενοι τους είχαν εντολή να αναγκάσουν τους Τούρκους να εξέλθουν από τον Ελληνικό ουρανό το ταχύτερο δυνατό. Πηγή εικόνας: Πολεμική Αεροπορία


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL

Τρίτωσαν τα ψεύδη από το τουρκικό υπουργείο άμυνας που δηλώνει ξανά επίσημα πως τα τουρκικά μαχητικά βρέθηκαν σε «lock on», αλλά ταυτόχρονα απάντησαν- υποτίθεται- στα γεράκια της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και στο αεροπορικό Επιτελείο εδώ και πολλά χρόνια έχουν μάθει πολύ καλά τα τουρκικά κόλπα και την «μονταζιέρα» που χρησιμοποιεί η Άγκυρα ακόμη και μέσω των επίσημων διαύλων επικοινωνίας, όπως και στα social media.

Και κάθε μήνα η εθνική τουρκική άσκηση Nexus Ace βαφτίζεται ως Νατοϊκή, επειδή πετά εντός του τουρκικού FIR Νατοϊκό ιπτάμενο ραντάρ.

Πόσο,που και υπό ποιες προϋποθέσεις η Αίγυπτος θα μπορούσε να «επηρεάσει» το τουρκολιβυκό μνημόνιο! Χάρτες

 

Αναλύει ο

Λεόντιος Πορτοκαλάκης *     

ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΜΟΝΟΜΕΡΗΣ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΑΟΖ ΑΙΓΥΠΤΟΥ – ΛΙΒΥΗΣ  ΜΕ ΤΟ Π.Δ 595/22 ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

Εισαγωγή :

Στις 13 Δεκεμβρίου 2022, εξεδόθη ξαφνικά από την Αίγυπτο το Π.Δ 595/22, το οποίο καθόριζε μονομερώς με  μια οριοθετική γραμμή, τα όρια των  αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (ΑΟΖ) μεταξύ της Αιγύπτου και της Λιβύης.

Για πόσο ακόμα θα συνεχίζεται ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ και η ΕΜΠΑΘΕΙΑ για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ;

 


  Με πρόσφατο άρθρο αναδείχτηκε τόσο η επιμονή του Πρωθυπουργού σε λεκτικά ατοπήματα κατά των στελεχών των ΕΔ (γιορτή των ενστόλων, Εθελοντές Μακράς Διάρκειας….) όσο και ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ και η ΕΜΠΑΘΕΙΑ της Κυβέρνησης προς αυτά.

Μετά το υπόψη άρθρο και συγκεκριμένα στις 5 Δεκεμβρίου 2022 διαπιστώθηκε για μια ακόμη φορά η ΕΜΠΑΘΕΙΑ και ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ της Κυβέρνησης προς τα στελέχη των ΕΔ, με την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού περί χορήγησης επιδόματος 600 Ευρώ στο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ και του ΛΣ (εξαιρώντας τους στρατιωτικούς), η οποία συμπληρώθηκε από την αλήστου μνήμης δήλωση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τ. Θεοδωρικάκου :

Μαθήματα Άμυνας σε «άριστους»: «Οι πόλεμοι κερδίζονται από τους ανθρώπους κι όχι μόνο από τα όπλα»! Κων. Ζιαζιάς

 

 

Γράφει ο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΙΑΖΙΑΣ

Επίτιμος Α/ΓΕΣ

Το κύριο  στοιχείο της στρατιωτικής ισχύος είναι το προσωπικό που  συγκροτεί τις ΕΔ, ειδικά  τα στελέχη όλων των βαθμών, από τα οποία εξαρτάται η αποτελεσματικότητα των σύγχρονων οπλικών συστημάτων, τα οποία πολύ ορθά  τα τελευταία χρόνια προμηθεύονται οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Το προσωπικό αυτό οφείλει η Πολιτεία να το περιβάλλει με ξεχωριστό ενδιαφέρον και εμπιστοσύνη και να λαμβάνει καθε μέριμνα για την στήριξη του και τη διατήρηση του σε υψηλό επίπεδο, από πλευράς κύρους, φρονήματος, συνοχής και αποτελεσματικότητας αλλά και επιπέδου διαβίωσης.