Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2022

Ο πόλεμος στην Ουκρανία κυοφορεί "κάτι μεγάλο"

 

 Του Κώστα Ράπτη

Τρεις κινήσεις κορυφαίας σημασίας μέσα σε λίγα 24ωρα ασφαλώς δεν αποτελούν σύμπτωση: Επίσκεψη του Βλαντίμιρ Πούτιν στη Λευκορωσία. Αποστολή του Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο Πεκίνο και συνάντησή του με τον Σι Τζινπίνγκ. Και θριαμβευτική υποδοχή του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ουάσινγκτον.

Συνδυαστικά, οι τρεις αυτές εξελίξεις (και ορισμένες δευτερεύουσες) παραπέμπουν σε "κάτι μεγάλο" το οποίο κυοφορείται στον νέο ψυχρό πόλεμο με κεντρικό μέτωπο την Ουκρανία.

Τα Χριστούγεννα της δακρυσμένης Αθήνας του 1922: πένθος, θλίψη και διάθεση για φυγή προς τα εμπρός.

 γράφει ο Ιωάννης Β. Δασκαρόλης 

(διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου) πρώτη δημοσίευση: Huffington Post)

Το πλαίσιο της επικαιρότητας

Τα Χριστούγεννα του 1922 βρήκαν την Αθήνα να προσπαθεί μάταια να βρει ένα στήριγμα να συνέλθει από το σοκ της Μικρασιατικής Καταστροφής του Σεπτεμβρίου που είχε προηγηθεί. Τα νέα της επικαιρότητας ήταν το ένα χειρότερο από το άλλο.

Επί γης Ειρήνη. Χριστούγεννα και ο ¨λησμονημένος¨ αδελφός.Χριστούγεννα, μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας. Εορτάζουμε την γέννηση του ενανθρωπήσαντος Κυρίου. Ο νους μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω στο παρελθόν, στα ξένοιαστα παιδικά χρόνια. Χωρίς φανταχτερά λαμπιόνια και ηλεκτρονικά παιχνίδια με τον ευτραφέστατο Άγιο Βασίλειο. Τίποτα το κοινό ανάμεσα στον πραγματικό Άγιο Βασίλειο, τον λιτοδίαιτο και λιπόσαρκο ασκητή και τον εμπορευματοποιημένο.

Δύο αιώνες Άγια Νύχτα: Η ιστορία του εμβληματικού χριστουγεννιάτικου τραγουδιού που μεταφράστηκε σε 300 γλώσσες [videos]


 Ένα από τα τραγούδια των Χριστουγέννων που έχει επιβιώσει στο πέρασμα των χρόνων είναι  η «Άγια Νύχτα».

Μεταφρασμένο σε τουλάχιστον 300 γλώσσες, χαρακτηρισμένο από την UNESCO ως πολύτιμο κομμάτι της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και διασκευασμένο σε δεκάδες διαφορετικά μουσικά στυλ, από heavy metal έως γκόσπελ, η «Άγια Νύχτα» (“Silent Night”) αποτελεί διαχρονικό κομμάτι του ηχοτοπίου των Χριστουγέννων.

Το τραγούδι αυτό, προκάλεσε εκεχειρία τα Χριστούγεννα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ η έκδοση του Bing Crosby είναι το τρίτο single με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο!